Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Τέσσερις εκδηλώσεις διοργάνωσε με επιτυχία μέσα στο καλοκαίρι ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης

Τέσσερις εκδηλώσεις διοργάνωσε με επιτυχία μέσα στο καλοκαίρι ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης, παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω πανδημίας. Οι πυρκαγιές επιβάρυναν το γενικότερο κλίμα, αλλά παρόλα αυτά, υπήρξε συμμετοχή από τους ντόπιους και τους επισκέπτες της πόλης.

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την έκθεση σχεδίων και έργων ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης με τίτλο «Η Χάρτα του Ρήγα (1797) και Πίνακες Μακρυγιάννη – Ζωγράφου / 21 μάχες και 3 συμβολισμοί (1821- 1829)». Στόχος ήταν να παρουσιαστεί μια σημαντική πλευρά της προεπαναστατικής περιόδου και πίνακες σημαντικών μαχών της επανάστασης.

 

Η Χάρτα του Ρήγα εντάσσεται στην έντονη εκδοτική δραστηριότητα που ανέπτυξε κατά τη δεύτερη επίσκεψή στη Βιέννη το 1797. Ο Ρήγας, δεν είναι πλέον ο διανοούμενος διερμηνέας του Σερδάρη της Βλαχίας της πρώτης επίσκεψής του το 1790, κατά την οποία γνώρισε τη «μεγάλη ζωή» της πόλης και τύπωσε τις μεταφράσεις διαφόρων έργων του (“Σχολείο των ντελικάτων εραστών” και “Φυσικής απάνθισμα”). Τόσο τα 12 φύλλα όσο και η Χάρτα εκτέθηκαν στις πραγματικές τους διαστάσεις και οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από την παρουσίαση της Χάρτας στο φυσικό της μέγεθος, αλλά και το περιεχόμενό της. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων των σχολείων της Μεθώνης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να την δουν όσοι δεν την είδαν, αλλά και οι μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής.

Η δεύτερη εκδήλωση έγινε στο προαύλιο του Καποδιστριακού σχολείου της Μεθώνης και είχε τίτλο «Η επιστροφή», μια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αφανείς ήρωες του αγώνα του 2021. Μετά την καταστροφή του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι το 1821, οι αγωνιστές που επέζησαν κατέφυγαν στην Οδησσό και το Φθινόπωρο του 1822 ξεκίνησαν τη δραματική πορεία επιστροφής τους στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τον απελευθερωτικό αγώνα. Ξεκίνησαν 1.000 με 1.500 αγωνιστές και διέσχισαν πεζή εκτεθειμένοι στο βαρύ χειμώνα, την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη (Ρωσία, Πολωνία, Γερμανία) για να φθάσουν στην Ελβετία όπου υπήρχαν πάνω από 100 φιλελληνικές οργανώσεις.

Οι αγωνιστές φυγάδες, ρακένδυτοι και πεινασμένοι σε μια επίπονη πορεία 2.500 χιλ. αποδεκατίστηκαν οι περισσότεροι από τις κακουχίες και τις ασθένειες. Τον Ιανουάριο του 1823 έφθασαν στην Ελβετία μόνο 160 από αυτούς και μετά από 6 – 8 μήνες αναμονής, πεζοπορώντας για άλλα 500 χιλ. έφθασαν στη Μασσαλία και τελικά 158 αγωνιστές με τρία ιστιοφόρα ξεκίνησαν για την Ελλάδα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο με θέμα την πορεία των προσφύγων – αγωνιστών. Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του προφίλ των αγωνιστών, των πελοποννησίων αγωνιστών και του Παναγιώτη Αθανασίου. Η εκδήλωση έκλεισε με τον τσάμικο του Μ. Χατζηδάκι.

Στις 20 και 21 Αυγούστου έγιναν δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο των κοινών εκδηλώσεων με το Σύλλογο Καρυτινών «Ο Θ. Κολοκοτρώνης» και την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών). Το θέμα των κοινών εκδηλώσεων ήταν «Το 1821 μέσα από δύο κάστρα: το Κάστρο της Καρύταινας, η βάση του Κολοκοτρώνη / το Κάστρο της Μεθώνης, το ορμητήριο του Ιμπραήμ». Προηγήθηκαν οι εκδηλώσεις στην Καρύταινα στις αρχές Αυγούστου και στις 3 Δεκέμβρη, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με επιστημονική ημερίδα στο αμφιθέατρο «Λ. Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με θέμα: Τα κάστρα της Πελοποννήσου στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Συνδιοργανωτής και χορηγός των εκδηλώσεων ήταν ο Δήμος Πύλου – Νέστορος.

Η τρίτη εκδήλωση ήταν η συναυλία της ορχήστρας των εκπαιδευτικών Μεσσηνίας με τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, καθώς επίσης και με παραδοσιακά και ρεμπέτικα. Η τέταρτη εκδήλωση ήταν εσπερίδα με 4 ομιλητές και θέμα: “Το Κάστρο της Μεθώνης: διαχρονικές προσεγγίσεις». Οι ομιλητές παρουσίασαν τη σύνδεση του Κάστρου με τη ζωή της πόλης και των κατοίκων από την εποχή της βενετοκρατίας μέχρι και τα χρόνια του Ι. Καποδίστρια, όπως και την προσωπικότητα του Κολοκοτρώνη και την παρουσία του στο Κάστρο της Μεθώνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button