Αγροτικά

Τα γερμανικά σούπερ μάρκετ αφαιρούν τα ισπανικά ελαιόλαδα από τα ράφια τους

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών των ελαιολάδων προκαλεί τριγμούς στις μεγάλες ευρωπαϊκές αλυσίδες λιανικής, οι οποίες -σύμφωνα με την Olimerca- άρχισαν να αφαιρούν ισπανικά ελαιόλαδα από τα ράφια τους. Ήδη δύο μεγάλες αλυσίδες της Γερμανίας αφαίρεσαν τα ισπανικά ελαιόλαδα από τα διαφημιστικά τους φυλλάδια λόγω των υψηλών τιμών και της αβεβαιότητας που επικρατεί  σχετικά με την πορεία των τιμών του.

Εδώ και λίγους μήνες είχαμε αναρωτηθεί  Πόσο η οικονομική κρίση απειλεί τις εξαγωγές ελαιολάδου στην Γερμανία;

Είναι φανερό ότι σε χώρες με μεγάλη αναλογία μισθωτών, που έχουν μάθει να “μετράνε και την τελευταία δεκάρα”, η κατανάλωση ενός ακριβού προϊόντος όπως το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη  στις μεταβολές των τιμών όταν υπάρχουν τα φτηνότερα υποκατάστατα σπορέλαια.

Η αγορά της Γερμανίας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αποτελεί την πιο προνομιούχα για τις ελληνικές εξαγωγές σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

Εξαγωγές ελαιολάδου προς τη Γερμανία ανά χώρα προέλευσης  (έτος 2021)

Χώρα Ποσότητα ελαιολάδου που εξήχθη προς τη Γερμανία (σε τόνους) Αξία εξαγωγών ελαιολάδου προς Γερμανία (σε $)
Ιταλία 48.548 229.738.388
Ισπανία 22.523 82.716.561
Ελλάδα 14.354 78.322.740
Γαλλία 3.327 20.875.349
Αυστρία 1.060 5.915.387
Σύνολο 80.910 390.812.647

Οπότε τα εύλογα ερωτήματα είναι δύο:

α. θα μειωθεί η συνολική κατανάλωση -άρα και οι εισαγωγές- ελαιολάδων στη Γερμανία;

β. πως θα αναδιαταχθούν τα μερίδια των εξαγωγών; Αν π.χ. χάσουν μερίδια τα ισπανικά ελαιόλαδα ποιοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν; Μια λογική υπόθεση υποδεικνύει την Τουρκία, που φέτος συνδυάζει μια μεγάλη ποσότητα >300.000 τόνων με τιμές σχετικά χαμηλότερες.

Στο βάθος καραδοκεί και ένα τρίτο ερώτημα: ποιές θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όταν αποκατασταθεί η ισορροπία και η ηρεμία στα κέντρα παραγωγής αλλά και τις χώρες κατανάλωσης;

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button