Ελλάδα

Τι ισχύει με αργία λόγω καύσωνα την Παρασκευή

Σκέψεις για αργία την Παρασκευή στο Δημόσιο λόγω του καύσωνα «Κλέων» που ξεκινά την επέλασή του, υπάρχουν στην κυβέρνηση, με το ζήτημα να τίθεται επί τάπητος στη διυπουργική σύσκεψη με στόχο την προετοιμασία όλων των αρμόδιων φορέων. Το ερώτημα είναι εάν μια τέτοια απόφαση θα συμπαρασύρει και τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγές που θα συμμετάσχουν στην ευρεία σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας σήμερα, θα εισηγηθούν όχι μόνο να είναι αργία η Παρασκευή, αφού αναμένεται να είναι η χειρότερη και πιο δύσκολη από όλες τις ημέρες του παρατεταμένου καύσωνα, αλλά και να παραμείνουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί/παιδικοί σταθμοί και αυτό καθώς ο δείκτης δυσφορίας θα είναι στα ύψη, γεγονός που καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη για την υγεία. Η αργία όμως συζητείται μόνο για το Δημόσιο, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα, ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει κάνει συστάσεις για τους εργαζόμενους.

Αναλυτικά, μετά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες:

Στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-17:00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη και την από 26 Μαΐου 2023 (αριθ. πρωτ. 52903) σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπονται:

Α. Οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης

  • Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  • Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-17.00.
  • Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
  • Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15°C.

B. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00-17:00
  • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Καύσωνας: Τι ισχύει με τηλεργασία – Για ποιους συστήνεται

Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συστήνεται, όπου αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία μέσω τηλεργασίας (Πίνακας 1).

pinakas 1 kaysonas

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button