Πελοπόννησος

Το χωριό της Πελοποννήσου με την πιο «viral» πινακίδα!

Βυζίκι: Το παραδοσιακό χωριό της Γορτυνίας

… το οποιο γίνεται βέβαια viral η πινακίδα του αφού κάποιος φρόντισε να σβήσει τα τελευταία 2 γράμματα!

Σε απόσταση 85 χιλιομέτρων από την Τρίπολη και ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από τα Τρόπαια και το Σταυροδρόμι, βρίσκεται το χωριό Βυζίκι. Πρόκειται για ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό της Αρκαδίας, με 230 περίπου μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Το Βυζίκι παλαιότερα γνωστό ως Βυζίτσι ή Βυζίτζι

Είναι χτισμένο στα 750 μέτρα υψόμετρο, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με δάση και καλλιέργειες.

Μια σύντομή βόλτα στο χωριό θα σας κάνει να καταλάβετε πως πρόκειται για ένα μέρος με μεγάλη ιστορία, που την «προδίδει» κάθε γωνιά του.

Το χωριό έχει δύο κεντρικές πλατείες, που αποτελούν σημείο συνάντησης των ανθρώπων του χωριού και των επισκεπτών.

Στο Βυζίκι ξεχωρίζουν τα δύο καστρόσπιτα όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, αλλά και τα παραδοσιακά σπίτια των μόνιμων κατοίκων του, που είναι φτιαγμένα από πέτρα ξύλο και κεραμίδια.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, ενώ υπάρχει και Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί θα δείτε εκθέματα από την καθημερινότητα των κατοίκων του στο πέρασμα των χρόνων.

*φωτο πινακίδας από http://voltastintripoli.blogspot.com

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Φτάνει να μην δούμε σημεία και τέρατα όπως το τσιμέντο στην Ακρόπολη. Η άποψή μου είναι πως η αρχαιολογία στην Ελλάδα είναι πλήρως αποκομμένη από τους πολίτες, θεωρείται μια ελιτίστικη επιστήμη, η οποία ελέγχεται πλήρως από το Υπουργείο, με ότι αυτό συνεπάγεται, καλό ή κακό, και κάπως έτσι, ό,τι και να λένε οι υπεύθυνοι, δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από αυτό τον στενό κύκλο και να αγκαλιάσει το ευρύ κοινό, κάτι το οποίο είναι τελείως λάθος, κατά την ταπεινή μου άποψη, ειδικά σε μία χώρα σαν την Ελλάδα… Πιστεύω, δε, πως αυτό δεν είναι τόσο θέμα έλλειψης χρηματοδοτησης, όσο θέμα νοοτροπίας. Επίσης, ξανά κατά ταπεινή μου άποψη, το Υπουργείο, ξεκάθαρα και διαχρονικά, στερείται φαντασίας και φρέσκων ιδεών.

    Το Κάστρο Guédelon ειναι ενα αρχαιολογικό πείραμα το οποίο λαμβάνει χώρα στην Γαλλία από το 1997. Στην ουσία φτιάχνουν από την αρχή ένα Μεσαιωνικό κάστρο του 13ου αιωνα, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά εργαλεία και τεχνικές της εποχής. Όμως, δεν είναι ενα αρχαιολογικό πείραμα πίσω απο ορθωμένα τείχη με απώτερο στόχο το επαγγελματικό και πολιτικό οφελος. Το Κάστρο Guédelon έχει γίνει ντοκυμαντέρ από Γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό αλλά και σειρά του BBC (2014) το οποίο, δε, το ονόμασε ώς «το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πείραμα στον πλανήτη». Την σειρά του BBC την έχω παρακολουθήσει και είναι εκπληκτκή. Το Κάστρο Guédelon το 2014 έφτασε να έχει 300.000 επισκέπτες τον χρονο, και 3.000.000 ευρω έσοδα. Αναρωτιέμαι πόσους επισκέπτες έχει το κάστρο της Μεθώνης.

    Θα μπορούσε, λοιπόν, το Υπουργείο, να έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους του Κάστρου Guédelon στην Γαλλία, ώστε αυτοί να τους εξηγήσουν πως στήνεις τηλεοπτικά, και όχι μόνο, το «μεγαλυτερο αρχαιολογικό πείραμα στον πλανήτη», και στην συνέχεια, να στήσει και το Υπουργείο μια τηλεοπτική σειρά πάνω στις μελλοντικές εργασίες στην Μεθώνη, έτσι ώστε το τηλεοπτικό κοινό, και ειδικά η νεολαία, να δεί και και κάτι πραγματικά δημιουργικό στις οθόνες, περα από το τσουνάμι των τηλε-ριάλιτι κουτσομπολιού όπου οι πρωταγωνιστές μετακινούνται διαρκώς από την πολυθρόνα στον καναπέ μέσα σε παρδαλά πολύχρωμα στούντιο ενώ αναφέρονται συνέχεια στον εαυτό τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button