Δήμος ΜεσσήνηςΤοπικά Νέα

Τρόμος στη Μεσσήνη από τους τσιγγάνους

Δραματικές είναι οι μέρες και οι νύχτες για πολλούς κατοίκους της Μεσσήνης, ειδικά στην περιοχή κοντά στο κέντρο της πόλης, στον καταυλισμό των τσιγγάνων, αφού τα περιστατικά της παραβατικότητας που καταγράφεται αυξημένη στην περιοχή, είναι κάτι περισσότερο από συχνά…

Ρεπορτάζ Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Πριν από μερικές μέρες, στη συμβολή των οδών Δαγρέ και Αβέρωφ, έπεσαν… ξανά πυροβολισμοί, οι οποίοι κατέληξαν σε σπίτι και ειδικότερα, σε ένα δωμάτιο όπου βρισκόταν ένας πατέρας με τα δύο παιδιά του, όταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, τσιγγάνοι, άνοιξαν… πυρ, με τις μπαλκονόπορτες να «συγκρατούν» -και αυτή τη φορά- τις σφαίρες που όπως σημειώνει ο Ηλίας Χαριοτόπουλος, σαν από θαύμα δεν τραυμάτισαν τα παιδιά του ή τον ίδιο! Οι κάτοικοι, έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους, αφού μετά από όλα αυτά τα περιστατικά, εκτιμούν πως είναι ζήτημα χρόνο να θρηνήσουμε θύματα!
Τα περιστατικά σοβαρά και συχνά, με τους πολίτες στα… κάγκελα, να περιμένουν την ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, όπως δεσμεύτηκε στον δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αυτή άλλωστε, είναι και η βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, αν και το θέμα, είναι βαθιά πολιτικό και χρήζει πολυποίκιλης αντιμετώπισης, όπως σημειώθηκε και στην προχθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα.
Οι κάτοικοι –και με το δίκιο τους- δεν αντέχουν άλλο! Μερικοί δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και κάποιοι άλλοι, να κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να σταματήσει αυτός ο… ιδιότυπος ξεριζωμός στον οποίο πολλοί υποχρεώνονται, αφού έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα ίδια τους τα σπίτια! Αυτό άλλωστε, ανέφερε μιλώντας στη «Φ», ο Βασίλης Αλμπάνης που έχει το πατρικό του σπίτι στην περιοχή, μετά και από το τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε, μόλις πριν από τρεις μέρες, το περασμένο Σάββατο, αψηφώντας τον –βέβαιο, όπως επισημαίνει- κίνδυνο για… αντίποινα από τους τσιγγάνους!

 

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

«Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την περιοχή της Μεσσήνης, το φάντασμα της αδέσποτης σφαίρας…», τονίζει ο κ. Αλμπάνης, απευθυνόμενος σε όλους και κυρίως στην προηγούμενη και τη νέα Δημοτική Αρχή και φυσικά, στην Αστυνομία, η οποία είναι αλήθεια πως μέχρι πριν από λίγο καιρό, δεν παραδεχόταν αύξηση της παραβατικότητας στην περιοχή! «Δαγρέ και Αβέρωφ, πριν 3 ήμερες, το Σάββατο στις 7 του μηνός, ομάδα τσιγγανών χτύπησε και λεηλάτησε με τσεκούρια το πατρικό μου στη Μεσσήνη… Δεν ξέρω τι θα είχε γίνει αν ήταν μέσα οι γονείς μου. Πριν από 6 ήμερες περίπου, για πολλοστή φορά, αδέσποτες σφαίρες πέρασαν τα παράθυρα γειτονικού σπιτιού και σφηνώθηκαν μέσα στο παιδικό δωμάτιο, την ώρα που τα παιδιά κοιμούνταν! Βέβαια, ίσως παρεξηγήσαμε. Μπορεί να ήταν μπαλωθιές για το καλωσόρισμα της νέας Δημοτικής Αρχής, κάτι σαν βάφτιση όπως λεμέ…», επισημαίνει ο Βασίλης Αλμπάνης, που μιλώντας στη «Φ» και ετοιμάζοντας ανοιχτή επιστολή, συνεχίζει ακόμη πιο καυστικά! 

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΧΗ ΧΑΡΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ… ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙΑ

«Πόσο άλλο αντέχετε να κοιμάστε ήσυχοι εσείς, αγαπητοί μου παλιοί συμμαθητές και νυν δημοτικοί σύμβουλοι, που περπατάτε με ύφος καρδιναλίων και… τρίζουν τα πεζοδρόμια; Τόσο ανάγκη τους έχετε; Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς τους γύφτους», διερωτάται ο κ. Αλμπάνης, συνεχίζοντας ακόμη πιο σκληρά και προβαίνοντας σε βαριές καταγγελίες. «Λοιπόν; Παράγοντες της πόλης; Όπου γάμος και χαρά, όπου εκκλησία και γονυπετής, όπου κάμερα και φωτογραφία πρώτοι… Τέτοιο μίσος για την πόλη σας; Πόσο ήσυχα θα κοιμάστε όταν αδέσποτες σφαίρες στείλουν στο χώμα συνάνθρωπό μας; Πόσες ψήφοι αντιστοιχούν στη λεηλασία μιας ζωής; Τσιγγάνοι με όνομα, πρόσωπο και κυρίως διεύθυνση.

Δαγρέ και Αβέρωφ! Δεν πρόκειται για τυφλή και «ξένη» εγκληματικότητα. Είναι δυνατόν 10-15 το πολύ άτομα να διαλύουν τις ζωές μας; Κάθε μέρα ένας μικρός θάνατος. Προπηλακισμοί, τρόμος, απειλές, βία, μαχαιρώματα, ξυλοδαρμοί, αδέσποτες σφαίρες και εισβολές… Ο αντίλογος, είναι ότι οι τσιγγάνοι στη Μεσσήνη, εκλέγουν δήμαρχο… Και αν είναι… πολύ κακά παιδιά, εντάξει, λίγο χτύπημα στην πλάτη κανά τηλέφωνο να μαζευτούν κανά δυο μέρες και ξανά προς τη δόξα τραβούν! Γνώστη ιστορία», σημειώνει καταγγέλλοντας ο κ. Αλμπάνης, ο οποίος καυτηριάζει και όσα γίνονταν προεκλογικά! «Φαινόταν ύποπτη η απόλυτη ησυχία πριν τις εκλογές! Μοναστήρι… στη γειτονιά μας. Σιγή νεκροταφείου και τώρα, που οι εκλογές τέλειωσαν, καιρός για δράση… Εντάξει, ισχυρό επιχείρημα η εκλογή δήμαρχου και δημοτικών συμβουλών, πάω… πάσο, άλλωστε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές οι ψήφοι τους ήταν τόσο πολύτιμες όσο το νερό στον άνθρωπο! Για 1 ψήφο σχεδόν, εξελέγη η Δημοτική Αρχή και η μάχη, κρίθηκε στα  δικαστήρια! Η Μεσσήνη φημίζεται για την παγκόσμια πρωτοτυπία της. Έχει κοστολογηθεί η ανθρωπινή ζωή, που ισούται με μια εκλογή Δημοτικής Αρχής! Ποιος θα είναι ο «ήρωας» που πάνω στο φέρετρό του από αδέσποτες σφαίρες, θα χύνονται κροκοδείλια δάκρυα και θα φτιάχνονται πολιτικές καριέρες, δεν γνωρίζω ακόμη…», τονίζει ο εξοργισμένος κάτοικος, ο οποίος προχωρά σε μια ακόμη καταγγελία.

ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ

«Παραδώσατε και χαρίσατε τη γειτονιά μας, με αντάλλαγμα μια περιοχή της Μεσσήνης στους τσιγγάνους και… δώρο τους κατοίκους της να… παίζουν τα παιδιά! Λεηλατούν, χτυπούν ανθρώπους και οι σφαίρες, βροχή… Χρόνια τώρα, δεν τους πειράζει κανείς! Και δεν μιλάμε για τυφλή και άγνωστη εγκληματικότητα! Έχουν όνομα, πρόσωπο και διεύθυνση. Τους βλέπουμε να χτυπούν, να λεηλατούν, να καταστρέφουν χωρίς κουκούλες, ανενόχλητοι και πραγματικά, συγκλονιζόμαστε με το γεγονός ότι δρουν χωρίς ίχνος διακριτικότητας! Ίσως είναι αυτό που λέει ο σοφός λαός «έχουμε καθαρό κούτελο στην κοινωνία και το δείχνουμε»! Κάποτε όταν έβαλα το ερώτημα σε αστυνομικό της Μεσσήνης: «Καλά έμενα ποιος θα με προστατέψει;», η απάντηση ήταν: «Κι εμένα ποιος θα με προστατέψει από αυτούς;» Η αλήθεια είναι σκληρή, αλλά και αμείλικτη και το βασικό πρόβλημα της γειτονιάς μου, είναι ότι οι ψήφοι μας είναι πολύ λιγότερες από τις ψήφους των γύφτων», καταγγέλλει ο Βασίλης Αλμπάνης, τονίζοντας πως στην περιοχή, δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα με σκοπό το κέρδος, αλλιώς το θέμα θα είχε λυθεί μέσα σε μια ήμερα.

«ΔΩΡΟ» Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

«Υπάρχει συνδιαλλαγή σε όλα τα επίπεδα. Όλα τα σπίτια έχουν χτυπηθεί δύο και τρεις φορές και με τη λογική εφησυχασμού, προσπαθείτε να θάψετε το πρόβλημα. Πάντα τα ίδια λογία, «έχουμε ειδικό σχέδιο μην ανησυχείτε» και ποιο είναι το ειδικό σχέδιο βρέ αδέλφια; «Ααα αυτά δεν αποκαλύπτονται…» η γνωστή απάντηση χρόνια τώρα! Μέχρι πριν κάποιο καιρό οι τοπικοί άρχοντες ήταν ευχαριστημένοι γιατί οι γύφτοι χτυπούσαν μονό μια γειτονιά και το θεωρούσαν μεμονωμένα περιστατικά. Η γκετοποίηση σε μια συγκεκριμένη περιοχή λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας για την υπόλοιπη περιοχή της πόλης. Άλλωστε, πόσοι κάτοικοι υποφέρουν; 20-30; Λίγο το κακό μπροστά στα τεράστια οφέλη σας… Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα κάτι πρέπει να θυσιάσουμε, με σκοπό το περισσότερο… Ο Μινώταυρος  έπρεπε να ταϊστεί προκειμένου όλη η υπόλοιπη περιοχή να περνά καλά κι έτσι λοιπόν, παραδώσατε την περιοχή στις ορέξεις των γύφτων και δώρο τους κατοίκους της! Ούτε σαμπουάν τέτοια προσφορά, 1+1δωρο! Στην πορεία όμως, τα πράγματα άλλαξαν οι γύφτοι, νιώθοντας ότι έχουν τις πλάτες της εκάστου Δημοτικής Αρχής αποθρασυνθήκαν και έκαναν… εξαγωγή της βίας τους και περά της γειτονιά μας!», τονίζει ο Βασίλης Αλμπάνης, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες.

Η «ΕΞΑΓΩΓΗ» ΤΗΣ ΒΙΑΣ

«Το τέρας πείνασε πάλι! Πόσο άλλο να φάει από τις σάρκες της γειτονιάς μας, από λεηλατημένα σπίτια; Πόσα αλλά κειμήλια και ενθύμια μιας ζωής να βρουν; Πόσα αλλά αντικείμενα, κόποι μιας ζωής να φανέ; Έτσι, που και που κάνει και μια έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα της πόλης. Τελευταίο κρούσμα, οι πυροβολισμοί μέσα στο κέντρο, δίπλα σε γυναικόπαιδα! Τότε  μονό και αφού πληγεί η επιχειρηματική και καταναλωτική δραστηριότητα  της πόλης ο θηριοδαμαστής (δημοτική Αρχή, Αστυνομία) το επαναφέρει στην τάξη. Μαστίγιο και καρότο… ένα τηλέφωνο, ένα χτύπημα στην πλάτη και τα καλόπαιδα σαν υπάκουοι υπηρέτες κάνουν ότι τους πει το αφεντικό τους! Ποιος θα είναι ο ήρωας που πάνω στο φέρετρο του από αδέσποτη σφαίρα θα γνωρίζω ακόμη;», αναφέρει ο κάτοικος, που καταγγέλλει και… ξεριζωμό!

ΝΕΟΣ, ΙΔΙΟΤΥΠΟΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ… ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ!

«Ήδη ετοιμαζόμαστε για μαζικές εγκαταλείψεις των σπιτιών μας, αφού γνωρίζουμε ότι αυτά που θα μείνουν, θα τα λεηλατήσουν(όπως έχει γίνει με αντίστοιχο σπίτι της γειτονιάς όπου ξήλωσαν μέχρι και τους σωλήνες της ύδρευσης). Δυστυχώς, αρκετοί κάτοικοι της γειτονιάς μου είναι άνθρωποι που ήρθαν από τα χωρία τους, πούλησαν ότι είχαν και αγόρασαν ένα σπίτι με θυσίες, προσφέροντας τα μέγιστα στην τοπική οικονομία της Μεσσήνης, χτίζοντας…. στην κυριολεξία με την δουλειά τους, την πόλη και είναι αυτοί που θα ζήσουν ένα νέο ξεριζωμό! Είναι η γένια της μετανάστευσης η γένια των πατεράδων μας, όπου μετά τον πόλεμο για μια ακόμη φορά, θα βιώσει το βαθύ τραύμα του βίαιου ξεριζωμού! Μια νέα, ιδιότυπη προσφυγιά που δεν διαφέρει τελικά από τον Σύριο πρόσφυγα που φεύγει από το σπίτι του προκειμένου να γλιτώσει τη ζωή τη δική του και των παιδιών του από τις σφαίρες του πόλεμου! Ας μου βρει κάποιος μια διαφορά», επισημαίνει αγανακτισμένος ο Βασίλης Αλμπάνης, μιλώντας για μετανάστευση και ξεριζωμό, όχι για μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τα παιδιά τους ,αλλά για να πεθάνουν με αξιοπρέπεια, εντιμότητα και χωρίς φόβο!

ΤΟ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

«Αγαπητοί μου τοπικοί άρχοντες σας ευχαριστώ που σε αυτή τη γενιά, χαρίσατε μια σφαίρα ως την τελευταία πράξη του δράματος. Ένα είναι σίγουρο! Πάνω στις λεηλασίες των γύφτων, πάνω σε κάθε αδέσποτη σφαίρα που πέφτει στην περιοχή και δυστυχώς, σε κάθε φτυαριά που θα ρίχνει το χώμα πάνω στο φέρετρο του νεκρού γείτονά μας, θα υπάρχουν τα δακτυλικά αποτυπώματα της Αστυνομικής Αρχής και όλων των δημοτικών συμβουλών και δήμαρχων της Μεσσήνης. Νυν και τέως… Το ερώτημα είναι αμείλικτο και επίκαιρο. Ποιος γονέας θα νεκροφιλήσει το παιδί του ή παιδί τον γονιό του; Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, να μην συμβεί το πρώτο…», τονίζει στέλνοντας ηχηρό μήνυμα οργής και κάλεσμα να βρεθεί άμεσα λύση, ο τελευταίος από τους πληγέντες στη συγκεκριμένη περιοχή, ο οποίος στέκεται και στο θέμα των αντιδράσεων που θα προκύψουν και τα αντίποινα που θα… ζητήσουν οι τσιγγάνοι. «Γνωρίζω εκ των πρότερων ότι θα υπάρξουν κινήσεις αντεκδίκησης  από τους τσιγγάνους (όπως γίνεται πάντα σε κάθε κινητοποίηση της γειτονιάς μας), τόσο προς το πρόσωπό μου, όσο και προς την οικογένειά μου. Συνήθως εκδηλώνονται τόσο με προπηλακισμούς, βιαιοπραγίες  όσο και με καταιγισμό  από σφαίρες μέσα στο χώρο του σπιτιού… Αυτό για το αν μας συμβεί κάτι… Όμως, καθείς εφ’ ω ετάχθη…», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, ο οποίος είπε στη «Φ» πως οι κάτοικοι συγκεντρώνουν και πάλι υπογραφές. «Ως γειτονιά μαζεύουμε υπογραφές για πολλοστή φορά, αλλά οι κινήσεις είναι άκαρπες. Υπάρχει ατιμωρησία και ασυδοσία και το σύστημα στην Μεσσήνη ενεργοποιείται όταν οι γύφτοι κάνουν… εξαγωγή της βίας, μπαίνοντας στο κέντρο της πόλης. Τότε μόνο, κάπως, το πράγμα αρχίζει να λειτουργεί», δηλώνει ο Βασίλης Αλμπάνης που καταλήγει με μια ερώτηση προς τους φορείς: «Κοιμάστε ήσυχα τα βράδια;»!

ΦΩΝΗ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button