Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Με αργούς ρυθμούς η υποβολή του Ε3 από τους ελεύθερους επαγγελµατίες

Τους 650.000 ελεύθερους επαγγελµατίες  και αυτοαπασχολούµενους βάζει στο στόχαστρο η φορολογική διοίκηση, καθώς εφέτος µετά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων θα ελεγχθούν για τα δηλωθέντα στοιχεία. Μέχρι και σήμερα έχουν ωστόσο υποβληθεί μόλις 280.866 δηλώσεις Ε3.

Στόχος των ελεγκτών θα αποτελέσουν όσοι παρουσιάζουν υψηλές δαπάνες, υψηλότερες από τις προηγούµενες χρονιές, καθώς και όσοι τροποποιήσουν τους προσυµπληρωµένους κωδικούς.

Σηµειώνεται ότι το νέο Ε3 έχει προσυµπληρωµένους κωδικούς, οι οποίοι ωστόσο µπορούν να τροποποιηθούν από τους υπόχρεους στην περίπτωση που διαφωνούν.

Συγκεκριµένα, εφέτος είναι προσυµπληρωµένοι οι κωδικοί που αφορούν κυρίως στοιχεία τα οποία αντλούνται από την ψηφιακή πλατφόρµα myDATA, πληροφοριακά στοιχεία ( ΑΦΜ, ΚΑ∆, ∆ΟΥ πρώτης υποβολής), αλλά και στοιχεία τα οποία αφορούν τους ενεργούς τραπεζικούς επαγγελµατικούς λογαριασµούς, τα POS της επιχείρησης και δεδοµένα που αντλούνται από το πληροφοριακό σύστηµα «Εργάνη».

Η προσυµπλήρωση γίνεται για λόγους διευκόλυνσης και τα στοιχεία µπορούν να διορθωθούν από τον φορολογούµενο, καθώς είναι και ο κύριος υπεύθυνος για την υποβολή της δήλωσης.

Οσοι λοιπόν προχωρήσουν σε εκτεταµένες διορθώσεις θα ελεγχθούν µετά το τέλος υποβολής των φορολογικών ή διαφορετικά θα ζητηθεί από τις Αρχές να προσκοµίσουν τα δικαιολογητικά που οδηγούν, για παράδειγµα, στην αύξηση των δαπανών τους.

Η ΑΑΔΕ διευκρίνισε χθες πως νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν πραγματοποιούν επιχειρηματικές συναλλαγές υποβάλλουν το έντυπο Ε3 κενό χωρίς να συμπληρώσουν ποσά. Αν, όμως, τρίτο πρόσωπο έχει διαβιβάσει στο myDATA κάποιο παραστατικό για συναλλαγή που είχε με το νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρέπει το τελευταίο, ανοίγοντας τον υποπίνακα κάποιου από τους κωδικούς 185, 285, 385 και 485, να συμπληρώσει στο 016 το ποσό 0,00 και να συνεχίσει την υποβολή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button