Ελλάδα

Φωτιά στη Ρόδο: Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά

Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ έχει γίνει η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα στο νησί της Ρόδου, καθώς και η καταστροφή που έχει υποστεί το νησί από την πύρινη λαίλαπα που εδώ και έξι μέρες καίει ασταμάτητα.

BBC: Χιλιάδες εγκαταλείπουν σπίτια και ξενοδοχεία στη Ρόδο καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από σπίτια και ξενοδοχεία στο ελληνικό νησί της Ρόδου μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν μεγάλες περιοχές του νησιού.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ελλάδας είπε στο BBC ότι ζητά συγγνώμη για αυτό που χαρακτήρισε «μπέρδεμα» στο νησί, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί λόγω των καιρικών συνθηκών.

Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από ξηρά και θάλασσα για την ασφάλειά τους.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη στην Ελλάδα.

Ανέφερε ότι οι επισκέπτες απομακρύνονται με ασφάλεια από τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου – που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού – και ανακατευθύνονται σε άλλα ξενοδοχεία του νησιού.

Ο Αντισυνταγματάρχης Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, χαρακτήρισε τις πυρκαγιές ως τις πιο δύσκολες που έχει αντιμετωπίσει η υπηρεσία.

Το νησί μάχεται με τις πυρκαγιές που πυροδοτούνται από τους ισχυρούς ανέμους από την Τρίτη, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν προκλητικό καύσωνα.

Στην περιοχή επιχειρούσαν πέντε ελικόπτερα και 173 πυροσβέστες, ενώ τρία ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι αναφέρθηκε ότι υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιά. Επηρεάστηκαν και οι περιοχές Λαέρμα, Λάρδος και Ασκληπιό.

Ιδιωτικά σκάφη σε συνεργασία με την ελληνική ακτοφυλακή βοήθησαν στην παραλαβή ανθρώπων από παραλίες στα ανατολικά του νησιού. Στην περιοχή, η οποία είναι δημοφιλής στους τουρίστες, κατευθύνονται επίσης πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της πυροσβεστικής είπε ότι υπάρχει διαθέσιμο φέρι για να φιλοξενήσει κόσμο. Άλλοι στεγάζονται σε κλειστό γήπεδο του νησιού, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Ρόδου.

Δείτε χάρτη

xartis

Η τουριστική εταιρεία TUI είπε ότι ένας μικρός αριθμός από τα ξενοδοχεία της έχει επηρεαστεί και ότι προληπτικά μετέφερε τους πελάτες σε εναλλακτικά καταλύματα.

Η Jet2 είπε επίσης ότι γνώριζε την κατάσταση στη Ρόδο και ζητούσε από τους πελάτες να ακολουθήσουν τις τοπικές οδηγίες.

Από τότε που ξέσπασε η φωτιά σε ορεινή περιοχή την Τρίτη, έχει κάψει μεγάλες εκτάσεις δάσους.

Πυροσβέστες από τη Σλοβακία έφτασαν στη Ρόδο το Σάββατο για να βοηθήσουν τις τοπικές ομάδες που μάχονται με τις πυρκαγιές.

Reuters: Μαζικές εκκενώσεις στη Ρόδο λόγω πυρκαγιάς

Μια πυρκαγιά που μαίνεται στο ελληνικό νησί της Ρόδου εδώ και πέντε ημέρες ανάγκασε εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα πληγέντα χωριά και τις παραλίες από ξηρά και θάλασσα το Σάββατο, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σκάφη της ακτοφυλακής και περισσότερα από 30 ιδιωτικά σκάφη εκκένωσαν τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τουρίστες, από παραλίες κοντά στις περιοχές Κιοτάρι και Λάρδος στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Νίκος Αλεξίου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Οι αρχές έχουν επίσης προτρέψει περίπου 1.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα χωριά Πεύκη, Λίνδο και Κάλαθο καθώς πλησίαζαν οι φλόγες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Οι πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από αεροσκάφη και ενισχύσεις από τη Σλοβακία, αγωνίστηκαν με νέες εστίες της πυρκαγιάς, η οποία αναζωπυρώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους.

Η ελληνική τηλεόραση έδειξε πλήθη τουριστών με τις αποσκευές τους να περπατούν σε δρόμο στο πλαίσιο επιχείρησης εκκένωσης, ενώ στο βάθος διακρίνονταν καπνοί.

Η φωτιά έχει κάψει εκτάσεις πυκνού δάσους από τότε που ξέσπασε σε ορεινή περιοχή την Τρίτη. Το Σάββατο προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον τρία ξενοδοχεία στο παραθαλάσσιο χωριό Κιοτάρι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αρχές πολιτικής προστασίας έχουν προειδοποιήσει για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών στη Ρόδο και σε πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα την Κυριακή, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένονται να φτάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου εν μέσω καύσωνα.

Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη θα μεταβούν στη Ρόδο για να βοηθήσουν την κατάσταση. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη μονάδα διαχείρισης κρίσεων για να προσφέρει βοήθεια σε αλλοδαπούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

Με πληροφορίες από BBC και Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button