Lifestyle

Χρονότυπος: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον ύπνο σας;

Όλα είναι θέμα χρονοτύπου

«Ο χρονότυπος σας είναι το σύστημα χρονισμού σας, το οποίο ρυθμίζεται από το ρολόι του σώματος στον εγκέφαλό σας που αποτελείται από 50.000 κύτταρα», εξηγεί η χρονοβιολόγος και επικεφαλής της υγείας του ύπνου στο Somnia, Δρ Katharina Lederle.

«Αυτό το ρολόι ρυθμίζει το χρονοδιάγραμμα για όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα μας, από το πότε κοιμόμαστε και ξυπνάμε μέχρι όταν τα έντερά μας κινούνται και απελευθερώνονται ορμόνες. Οι χρόνοι αυτών των πραγμάτων διαφέρουν μεταξύ των ατόμων».

Οι χρονότυποι υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες στις οποίες μπορούμε να συναντήσουμε. Ο ψυχολόγος Dr Michael Breus πιστώνεται ότι δημιούργησε έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους κατηγοριοποίησης των χρονοτύπων, χαρακτηρίζοντας τους ανθρώπους ως λιοντάρι (ξυπνούν νωρίς), αρκούδα (αυτοί που ακολουθούν την ανατολή και τη δύση του ηλίου), λύκο (οι κλασικοί υπναράδες) ή δελφίνι (οι σχεδόν νυχτόβιοι).

«Από επιστημονική άποψη, είναι περισσότερο ένα φάσμα παρά ξεχωριστές κατηγορίες», λέει η Δρ Lederle. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται κάπου στη μέση, από «λίγο νωρίς» έως «ελαφρώς αργά».

Πώς να καταλάβετε τον χρονότυπο σας

Μερικοί άνθρωποι απλώς φαίνεται να γνωρίζουν το πρόγραμμα που τους λειτουργεί καλύτερα. Άλλοι μπορεί να μην γνωρίζουν ακριβώς πότε λειτουργούν καλύτερα και το να ανακαλύψετε τις ιδανικές βιολογικές ώρες ύπνου και αφύπνισης μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορείτε να κάνετε αυτό το Automated Morningness-Eveningness Questionnaire (AutoMEQ) κουίζ για να μάθετε τι τύπος είστε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button