Δήμος ΟιχαλίαςΠολιτιστικά - Εκδηλώσεις

“Τα Σουλιμοχώρια μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία”

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας να σας προσκαλέσουμε στην  παρουσίαση του βιβλίου : “Τα Σουλιμοχώρια μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία” την  Παρασκευή 11 Αυγούστου, στις 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο “Μαρία Κάλλας” στο Μελιγαλά.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Οιχαλίας και κεντρικός ομιλητής θα είναι

Ο κ.Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου  (Οθωμανική Κοινωνία -ιστορία και πολιτισμός), συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (ΕΤΕΜ) του Παν. Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ), δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διπλωματούχος Βυζαντινης Μουσικής.

Το βιβλίο που υπογράφουν οι: Μίλτος Γυφτόπουλος, Διονύσης Αθανασόπουλος και Ανδρέας Μπούσιος,  φέρνει στην δημοσιότητα για πρώτη φορά στοιχεία για τα Σουλιμοχώρια όπως αυτά καταγράφονται κατά τις Οθωμανικές απογραφές που συνέταξαν διαδοχικά από το 1461 αμέσως μετά την πτώση της Πελοποννήσου στους Οθωμανούς μέχρι και το 1715.

Στα στοιχεία που καταγράφονται είναι ο αριθμός των οικογενειών κάθε χωριού, τα ονόματα των οικογενειών, οι συνολικοί φόροι που πληρώνουν οι κάτοικοι αλλά και τα προϊόντα που παράγουν.

Ετσι λοιπόν στις σελίδες του βιβλίου βλέπουμε τις καταγραφές που υπάρχουν για τα χωριά Ψάρι, Ρίπεσι, Γκλιάτα, Βλάκα, Σούλι Μεγάλη Αυλή, Κλέσουρα, Λιόπεσι-Κούβελα, Κατσούρα και όχι μόνο.

Επειδή υπάρχουν πολλά χωριά με το όνομα Ψάρι, Σούλι και Λιόπεσι πήραμε και όλες τις καταγραφές που υπάρχουν για τα αντίστοιχα χωριά προκειμένου να είναι ξεκάθαρο για ποιό χωριό μιλάμε κάθε φορά.

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση παρακαλώ επικοινωνήστε:

 Μίλτος Γυφτόπουλος  6985685405

Διονύσιος Αθανασόπουλος 6945977719

Ανδρεας Μπούσιος 6937169390

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button