Τοπικά Νέα

625.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους

Ενημερωτική επιστολή του Δημάρχου Τριφυλίας

Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε, στο σύνολο, εξακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες (625.000,00€) ευρώ, για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, του εντυπωσιακού και μεγαλοπρεπούς Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που βρίσκεται στην Τ.Κ. Χριστιανουπόλεως – Δ.Ε. Φιλιατρών, καθώς και για σωστικές παρεμβάσεις στο δεύτερο ναό, κείμενο πλησίον αυτού.

Ουσιαστική και πολύτιμη η βοήθεια, γι’ αυτό, τόσο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα, τον οποίο δημόσια ευχαριστώ, όσο και της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, που ολοκλήρωσε τη μελέτη του έργου αυτού.

Ο ναός, κατά τους αρχαιολόγους, ανεγέρθηκε την εποχή της δυναστείας των Κομνηνών, προς το τέλος του τρίτου τετάρτου του 11ου αιώνα.

Αποτελεί κόσμημα, μείζονος ιστορικής σημασίας, για την περιοχή μας, μιας και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα, που η τοπική παράδοση το έχει συγκρίνει με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα και από τη λαϊκή ρήση «Αγιά Σωτήρα στο Μωριά και Αγιά Σοφιά στην Πόλη».

Τη μελέτη επέδωσε, στις 25-05-2020, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χριστιανουπόλεως κ. Χαράλαμπος Αλεξόπουλος.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, αποτελούσε κοινό στόχο, με τον πρόεδρο κ. Αλεξόπουλο, να φτάσουμε -το συντομότερο δυνατόν- στο επιθυμητό αυτό αποτέλεσμα.

Ένα όνειρο λοιπόν, που θα γίνει -επιτέλους- πραγματικότητα, σε συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, έτσι ώστε το μνημείο αυτό να αποτελέσει, στο άμεσο μέλλον, έναν ολοκληρωμένο πολιτιστικό χώρο.

Κυπαρισσία 29-05-2020

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.