Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Eλεγχοι σε μετρητά, περιουσία, διαβίωση

Ραπόρτο

Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παράσχουν στις φοροελεγκτικές αρχές αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή τους κατάσταση και το επίπεδό διαβίωσής τους, δηλώνοντας στοιχεία για τα ποσά που έχουν κατατεθειμένα σε όλους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, για τα ποσά που έχουν τοποθετήσει σε άλλου είδους προϊόντα επενδύσεων ή αποταμιεύσεων ή ακόμα και σε κρυπτονομίσματα, για τις τραπεζικές θυρίδες που τυχόν μισθώνουν, για τυχόν έργα τέχνης, συλλογές αντικειμένων, τιμαλφή και λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχουν στην κατοχή τους, για τα ακίνητά τους, για τις δαπάνες ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των κατοικιών τους, για δαπάνες τηλεφωνίας, για τα έξοδα που έχουν κάνει με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, ακόμη και για τυχόν ποσά σε μετρητά που είχαν στην αρχή και στο τέλος του 2023 σε… συρτάρια, ντουλάπες ή… σεντούκια στις κατοικίες τους!

Οι ελεγχόμενοι θα ερωτούνται ακόμη κι αν πραγματοποίησαν ταξίδια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε ποια ξενοδοχεία διανυκτέρευσαν και πόσα πλήρωσαν για μετακινήσεις, διαμονή και διατροφή στα συγκεκριμένα ταξίδια τους. Θα καλούνται επίσης να αναφέρουν εάν έχουν επενδύσει χρήματα και τι ποσά σε κρυπτονομίσματα, πόσα χρήματα δαπάνησαν ετησίως για ασφάλιστρα κατοικιών και αυτοκινήτων, για δίδακτρα, καθώς και για άλλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες των παιδιών τους.

Κάλυψη

Θα πρέπει δε να δικαιολογήσουν, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και τυχόν άλλα έσοδά τους, την προέλευση των χρηματικών ποσών που έχουν καταβάλει για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, αποταμιεύσεις και επενδύσεις, ακόμη και στα κρυπτονομίσματα. Δηλαδή οι έλεγχοι θα έχουν και τη μορφή «πόθεν έσχες» για τους επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν τα τεκμαρτά ποσά εισοδημάτων βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης.

Ολες αυτές τις πληροφορίες που οφείλουν να δίνουν οι ελεγχόμενοι φορολογούμενοι, οι φορολογικές αρχές θα τις αξιοποιούν στο πλαίσιο των ελέγχων που θα διενεργούν με έμμεσες τεχνικές, χρησιμοποιώντας και άλλα στοιχεία που θα έχουν συλλέξει, μέσω ανοίγματος των δηλωθέντων τραπεζικών λογαριασμών και ερευνών στις κινήσεις τους και μέσω άλλων επαληθεύσεων και διασταυρώσεων.

Σκοπός των ελέγχων αυτών θα είναι ο έμμεσος επαναπροσδιορισμός των εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων με βάση τις ετήσιες δαπάνες τους για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, αποταμιεύσεις, επενδύσεις και διαβίωση. Τα ποσά των εισοδημάτων που θα προκύπτουν με αυτές τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου θα συγκρίνονται με τα ελάχιστα τεκμαρτά ποσά εισοδήματος που θα έχουν προκύψει με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης του ν. 5073/2023, καθώς επίσης και με τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων.

Αποτελέσματα

Αν τα επαναπροσδιορισθέντα με βάση τους ελέγχους αυτούς ποσά εισοδημάτων είναι περίπου ίδια με τα δηλωθέντα εισοδήματα, τα ελάχιστα τεκμαρτά ποσά εισοδήματος που θα έχουν προκύψει βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων θα διαγράφονται, τα αιτήματα αμφισβήτησης θα γίνονται δεκτά.

Στις περιπτώσεις όμως που από τους ελέγχους θα επιβεβαιώνεται ότι πραγματικά εισοδήματα δεν ήταν τα δηλωθέντα αλλά τα τεκμαρτά, τα αιτήματα αμφισβήτησης θα απορρίπτονται.

Στις περιπτώσεις που από τους έλεγχους θα προκύψουν ποσά εισοδημάτων πιο υψηλά ακόμη κι από τα τεκμαρτά, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν ακόμη πιο μεγάλα ποσά φόρων εισοδήματος, προσαυξημένα με πρόστιμα λόγω υποβολής ανακριβών δηλώσεων, καθώς και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Ψηφιακά οι αιτήσεις αμφισβήτησης

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος θέλει να αμφισβητήσει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για αντικειμενικούς λόγους, όπως π.χ. νοσηλεία, φυλάκιση, εγκυμοσύνη, άλλους λόγους ανωτέρας βίας κ.λπ., το αίτημα πρέπει να υποβληθεί απευθείας στη νέα ψηφιακή εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ειδικότερα, το αίτημα μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού. Ουσιαστικά, ο φορολογούμενος θα λαμβάνει το εκκαθαριστικό με το φόρο βεβαιωμένο βάσει του τεκμαρτού ποσού εισοδήματος και των εκ των υστέρων θα καλείται να αποδείξει, υποβάλλοντας τα αναγκαία δικαιολογητικά, ότι δεν μπορούσε να ασκήσει τη δραστηριότητά του για διάφορους αντικειμενικούς λόγους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button