Αθλητικά

Χάρης Δούκας: “Στόχος το 2026 να είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού, πιάνουν άμεσα δουλειά οι μπουλντόζες”

Σε κλίμα “διπλής ανάπλασης” κυλούν τα πράγματα πλέον στον Παναθηναϊκόαφού σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου των Χάρη Δούκα και Τάκη Μαλακατέ, μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν δουλειά οι μπουλντόζες στο χώρο που αναμένεται να φιλοξενηθεί το νέο γήπεδο του “τριφυλλιού’ αλλά και οι νέες εγκαταστάσεις για τον ερασιτέχνη. Τα επιπλέον κονδύλια που αναζητούσε ο Δήμος εξασφαλίστηκαν και στόχος όπως αναφέρθηκε είναι το όλο πρότζεκτ να ολοκληρωθεί το 2026!

Την κουβέντα προλόγισε ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Τάκης Μαλακατές, ο οποίος συγκεκριμένα ανέφερε:

“Σας καλέσαμε για να σας ενημερώσουμε για τις σημαντικές εξελίξεις τις Διπλής Ανάπλασης. Με δύο λέξεις επιτέλους ξεκινάμε, ή καλύτερα ξεκινήσαμε. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήμασταν σε συναντήσεις και συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ούτως ώστε σήμερα να ανακοινώσουμε την έναρξη των εργασιών”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αθηνάιων, Χάρης Δούκας:

“Ξεκινάω με τη θετική είδηση αφού πριν από μερικές μέρες είχα δηλώσει πως είχαμε όλο λόγια, αλλά όχι έργο. Μπορούμε να πούμε πως οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Δικά μας συνεργεία καθαρίζουν τον συγκεκριμένο χώρο και προχωράνε σε εργασίες κατεδαφίσεων. Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε για να βάλουμε τα πράγματα σε σειρά αποδίδει καρπούς. Σε πολύ λίγες μέρες οι μπουλντόζες και τα φορτηγά του αναδόχου πιάνουν δουλειά στο έργο.

Είμαστε εδώ με τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ, που είναι κοντά μας, και όλοι μαζί συζητάμε όλα τα σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνουμε. Ευχαριστούμε όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έργο.

Έχοντας ως Δήμος Αθηναίων την ευθύνη και τον πρώτο λόγο δημιουργήσαμε ένα καλό κλίμα και τώρα έχουμε απτά αποτελέσματα. Υπογράφεται άμεσα η σύμβαση για την ανάδοχη κοινοπραξία, που είναι το πιο σημαντικό, και η άμεση εργασία για την απομάκρυνση των μπάζων.

Μία σύμβαση που είναι συμπληρωματική, αξίας κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, και υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, πέρα από την οικονομική επιτροπή και περνάει από Δ.Σ. και μπαίνουν άμεσα οι υπογραφές και σε πολύ λίγες μέρες οι μπουλντόζες και τα φορτηγά του αναδόχου θα πιάσουν δουλειά. Ήδη οι δικές μας μπουλντόζες κάνουν κάποιες διαδικασίες προπαρασκευαστικές.

Θα ήθελα να ζητήσω να υπογραφεί σύντομα η κύρια χρηματοδότηση του νέου γηπέδου από το υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος, για να μην χάσουμε άλλο χρόνο. Για να κλείσουμε το κεφάλαιο των χρηματοδοτήσεων, καταφέραμε και υποβάλλαμε τεχνικό δελτίο και έξτρα χρηματοδότηση για τον καθαρισμό γύρω από το γήπεδο. Η χρηματοδότηση αυτή είναι γύρω στα 4 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά το θέμα της άδειας του νέου γηπέδου, χρειάζεται να κάνουμε αρκετά δύσκολα βήματα, για αυτό χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο. Το βασικότερο είναι πως ξεπεράσαμε μία σειρά από δυσκολίες και προχωράμε στα επόμενα βήματα. Και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, με την προέγκριση της άδειας και το καλοκαίρι θα έχουμε την κανονική έγκριση της άδειας και θα έχουμε τη θεμελίωση του έργου. Επόμενο βήμα είναι οι απαλλοτριώσεις.

Υπάρχουν αρκετά οικόπεδα που πρέπει να αγοραστούν από τον Δήμο, αλλά και εδώ έχουμε δουλέψει συστηματικά. Στο χώρο του γηπέδου και του Ερασιτέχνη δεν έχουμε πρόβλημα. Όλη η γη είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου, εκτός από μία μικρή εκκρεμότητα, που δεν επηρεάζει το έργο και τα άμεσα βήματά του. Επόμενο βήμα είναι τα συνοδά έργα, δύο εργολαβίες που είναι πολύ σημαντικές, αφού χωρίς αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις και αλλάζουν την εικόνα του Ελαιώνα. Από την εγκατάλειψη περνάμε στην ανάπτυξη, σε ένα νέο χώρο πρασίνου στην Αθήνα.

Οι πρόδρομες εργασίες στον Ερασιτέχνη έχουν ολοκληρωθεί. Είναι ιδιωτικό έργο που μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα. Ο Δήμος παρά το γεγονός πως είναι ιδιωτικό έργο παρακολουθεί και αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, ο δήμος θα είναι αρωγός. Είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε μαζί αυτή την προσπάθεια. Το έργο αποκτά σφυγμό και αυτό ήταν το μεγάλο μου άγχος και της ομάδας που δούλεψε πάνω σε αυτό”.

Στη συνέχεια έγινε μια σειρά ερωτήσεων με τους δύο άνδρες να απαντούν ως εξής:

Για τα κονδύλια και τις ανατιμήσεις που μπορεί να υπάρξουν:

“Είναι πολύπλοκο το έργο, σύνθετο πολύ, όπως είναι και σε άλλα έργα που γίνονται σε όλον τον πλανήτη. Έχει γίνει ρύθμιση για τους έξτρα χώρους στάθμευσης και περιμένουμε να υπάρξει προέγκριση, σχετικά με τις κατεδαφίσεις και περιμένουμε τη συνολική άδεια. Πάμε βήμα-βήμα για να προχωρήσουμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία.

Όταν ξεκινήσαμε υπήρχαν μπάζα 10 μέτρων και βρήκαμε δύο διαφορετικές πήγες για να καθαρίσει το γήπεδο και ο γύρω χώρος, για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασία και για αυτό κάνουμε σήμερα τις διατυπώσεις πως έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και ο ανάδοχος.

Και στα επόμενα βήματα, θα υπάρξουν πιθανά κενά, που είναι εξασφαλισμένα, και θα διαχειριστούμε τις δυσκολίες με τον ίδιο τρόπο. Όπου χρειαστεί θα βρίσκουμε έξτρα πόρους για να ανταπεξέλθουμε. Το σημαντικό είναι πως το βασικό ποσό είναι εδώ και δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει το έργο”.

Για το τι τον φοβίζει περισσότερο:

“Ο χρόνος. Ότι είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο έργο, με επιμέρους έργα που απαιτούνται. Πράσινο, υποδομές, όμβρια, ύδατα, δύο εγκαταστάσεις, δύο επιπλέον εγκαταστάσεις δημοτικές και πολιτισμού. Πάρα πολλά συνεργεία που θα πρέπει να συνεργαστούν και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν στο χώρο που έχουν συμφωνηθεί. Άρα ο χρόνος και είναι σπριν σε μαραθώνιο. Πρέπει να τρέχουμε σαν τρελοί, αν και έχουμε πολύ μεγάλο διάστημα, για να πετύχουμε τον στόχο μας”.

Πότε θα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη:

Μαλακατές: Για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη απαιτείται λιγότερος χρόνος από το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Εκκρεμεί η άδεια δόμησης και ο ορισμός του αναδόχου. Δεν μπορεί να υπάρχει γήπεδο που θα έχει τελειώσει και θα είναι σε αδράνεια. Στόχος να ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με το γήπεδο του ποδοσφαίρου. Άρα μιλάμε για το 2026″.

Δούκας: “Ο κύριος στόχος είναι το 2026, πρέπει και τα δύο γήπεδα να είναι έτοιμα προς χρήση το 2026. Αυτή είναι η βασική μας δέσμευση”.

Για τα χρονοδιαγράμματα:

“Δεν υπήρχε χρηματοδότηση για την απορύπανση. Κάναμε συστηματική δουλειά για να βρουμε 6+4 εκατομμύρια. Τώρα μπορεί να μπει η κοινοπραξία ανάδοχος εταιρεία άμεσα. Είναι σύνθετο έργο. Το να υπάρχει δυνατότητα χρηματοροής από όπου είναι αυτή, είναι διαφορετικό από το να υπάρχουν τα λεφτά στον Δήμο για εκταμίευση. Αν το 2022 ήταν έτοιμα, θα μας διευκόλυνε αντί να τρέχουμε τώρα και να πιεζόμαστε.

Είναι μια διαδικασία γραφειοκρατίας και παίρνει χρόνο. Έχει πολλές παραμέτρους και ελέγχους. Είμαι σίγουρος ότι άμεσα θα προχωρήσουν από τα υπουργεία οι ενέργειες για να υπάρχουν διαθέσιμα τα χρήματα για την κοινοπραξία.

Η κοινοπραξία μπαίνει τις επόμενες ημέρες και θα κάνει μια σειρά από δράσεις. Το σπουδαίο είναι ότι μπαίνει τις επόμενες ημέρες. Ενώ η αρχική συνθήκη ήταν άλλη”.

Για την υπόλοιπη διπλή ανάπλαση:

“Ειναι δεσμευτικά διότι διαφορετικά θα χαθούν οι χρηματοδοτήσεις. Σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στη δημιουργία του μεγαλύτερου αστικού πάρκου που έχει γίνει στην Αθήνα, χάρη στην βοήθεια του Παναθηναϊκού.

Παλευουμε σαν τρελοί και θέλουμε να προχωρήσει η αναπλαση στην περιοχή του Ελαιώνα. Θα δημιουργήσει μια άλλη προοπτική στην Αθήνα. Τα γήπεδα είναι ο καταλύτης. Ξεκινάμε από εκεί”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button