Αγροτικά

Δυο νέες ιταλικές ποικιλίες ελιάς με πιθανότητα ανθεκτικότητας στην Ξυλέλλα

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία προκειμένου να συζητηθεί η πρόοδος του σχεδίου αναγέννησης των ελαιόδεντρων που έχουν πληγεί από το βακτήριο Xylella fastidiosa και τα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, η Περιφέρεια της Απουλίας ανακοίνωσε ότι θα προστεθούν δύο νέες ποικιλίες ελαιόδεντρων που θα χρησιμοποιηθούν σε μολυσμένες περιοχές. Οι ποικιλίες αυτές, η Lecciana και η Leccio del Corno, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον τον ερευνητών, οι οποίοι δεσμεύονται να βρουν περαιτέρω ποικιλίες ανθεκτικές στο βακτήριο.

Η Lecciana είναι μια ποικιλία ελιάς που γεννήθηκε από τη διασταύρωση leccino και arbosana, προερχόμενη από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι (Ιταλία) και την Agromillora και προορίζεται για ελαιώνες με φράχτες. Από την πλευρά του, η leccio del corno είναι μια ποικιλία κατάλληλη για ελαιοκαλλιέργεια υψηλής πυκνότητας ιδιαίτερα διαδεδομένη στην κεντρική-βόρεια Ιταλία.

Κατά τη συνάντηση έγιναν γνωστά τα στοιχεία για την αναφύτευση ελαιόδεντρων στις προσβεβλημένες περιοχές. Έτσι, από τα 222 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν, έχουν διατεθεί τα 80 εκατ. εκ των οποίων τα 50 εκατ. έχουν ήδη δεσμευτεί και τα 9 εκατ. έχουν δαπανηθεί.

«Η πρόοδος είναι καλή, αλλά ο χρόνος κυλάει και δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά επιστημονικά στοιχεία για πιθανές θεραπείες ή επιστημονικές λύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Περιφέρειας της Απουλία, Λούκα Λαζάρο, ο οποίος θεώρησε απαραίτητο να συνεχιστεί η «υψηλή επαγρύπνηση στην παρακολούθηση» και η καταπολέμηση του βακτηρίου.

Ο Λαζάρο εξήγησε ότι «το κόστος των υποχρεωτικών φυτοϋγειονομικών θεραπειών επιβαρύνει πολύ τον προϋπολογισμό των γεωργικών εταιρειών και μειώνει το περιθώριο στην τιμή πώλησης του ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν οι παραγωγοί σε ζώνες περιορισμού με συγκεκριμένες οικονομικές παρεμβάσεις. Η παραγωγή ελιών σε μία από τις ζώνες περιορισμού Xylella fastidiosa κοστίζει έως και 50% περισσότερο από ό,τι σε εκείνες που βρίσκονται μακριά από μολυσμένες περιοχές», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Unaprol, Ντειβιντ Γκρανιέρι, τόνισε ότι «είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι οι στρατηγικές για τον περιορισμό και την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Xylella fastidiosa και την επανέναρξη της ελαιοκαλλιέργειας στην Απουλία πρέπει απαραίτητα να βασίζονται σε ανθεκτικό σπερματικό ελαιόκαρπο. Και υπό αυτή την έννοια, η τρέχουσα δυνατότητα φύτευσης που περιορίζεται μόνο στις δύο εγκεκριμένες ποικιλίες, leccino και FS-17, είναι αρκετά επικίνδυνη μπροστά σε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία αναγέννησης ελαιόδεντρων».

Για τον Γιανικόλα Νταμίκο, αντιπεριφερειακό αντιπρόεδρο της Cia-Agricoltori Italiani Puglia, το γεγονός ότι αυτές οι δύο ποικιλίες είναι εξουσιοδοτημένες για αναφύτευση «αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική επιχειρησιακή καινοτομία».

Τέλος, ο Τζενάρο Σίκολο, περιφερειακός πρόεδρος της Cia Puglia και εθνικός αντιπρόεδρος της Cia Agricoltori Italiani, τόνισε ότι «η Απουλία κάνει πραγματικά ό,τι μπορεί, αλλά πρέπει να θυμόμαστε την εθνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Η Xylella δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα της Απουλίας αλλά, ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει όλη τη γεωργία. Πρέπει να συστηματοποιηθεί και να υποστηριχθεί μια εθνική και διεθνής ομάδα εργασίας ερευνητών, ένα παγκόσμιο δίκτυο που αλληλεπιδρά και συνεργάζεται για την εύρεση επιστημονικών λύσεων καταπολέμησης του βακτηρίου».

elaiaskarpos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button