Αγροτικά

Ελιά: Επεμβάσεις στο κρόκιασμα για πυρηνοτρήτη και βαμβακάδα στις πιο πρώιμες ζώνες

Στο δίκτυο παγίδων φερομόνης πρώιμων περιοχών η πτήση των ακμαίων της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη εξελίσσεται με αξιόλογους πληθυσμούς. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου καλούν τους παραγωγούς να προβούν σε επεμβάσεις με εκλεκτικά εγκεκριμένα σκευάσματα σε ελαιώνες με μέτρια ή χαμηλή ανθοφορία στο διάστημα από το άνοιγμα των ανθέων μέχρι λίγο πριν την πλήρη άνθιση.

Αυτή την εποχή οι προνύμφες τρέφονται στα κλειστά και στα ανοιχτά άνθη. Όταν η ανθοφορία είναι ικανοποιητική τότε η πραγματική ζημιά στην παραγωγή δεν είναι σημαντική επειδή στην ελιά ένα μικρό ποσοστό, μόλις 3-5% των ανθέων, εξασφαλίζει μια καλή καρποφορία. Σοβαρές προσβολές παρατηρούνται όταν η ανθοφορία είναι μέτρια έως μικρή.

– Στις πολύ πρώιμες παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές συστήνεται αντιμετώπιση με εκλεκτικά εγκεκριμένα σκευάσματα σε ελαιώνες με μέτρια ή χαμηλή ανθοφορία στο διάστημα από το άνοιγμα των ανθέων μέχρι λίγο πριν την πλήρη άνθιση. Στους ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία δε χρειάζεται να γίνει καμία επέμβαση στη γενιά αυτή.

– Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας ανεξαρτήτως μεγέθους της ανθοφορίας συστήνεται επέμβαση όταν έχουν ανοίξει 5-25% των ανθέων με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) και επανάληψη. Στόχος είναι η έγκαιρη καταπολέμηση της ανθόβιας γενιάς καθώς ο βάκιλος είναι αποτελεσματικός μόνο στις προνύμφες. Δεν συστήνονται εφαρμογές βακίλου στην καρπόβια γενιά γιατί οι προνύμφες εισέρχονται αμέσως στον μικρό καρπό, χωρίς να περιφέρονται για να καταναλώσουν το εντομοπαθογόνο βακτήριο.

Η ανθοφορία συμπίπτει με περίοδο έντονης δραστηριότητας των περισσότερων ωφέλιμων εντόμων (παρασιτοειδή, αρπακτικά) που μειώνουν σημαντικά τους πληθυσμούς του εντόμου (προνύμφες, αυγά). Προτείνεται γενικότερα η χρήση μικροβιακών σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εγκεκριμένου εκλεκτικού εντομοκτόνου.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του Ελαίας Καρπός

Με προσθήκη παραφινικού λαδιού και προσοχή στην θερμοκρασία οι επεμβάσεις για τη βαμβακάδα

Είναι μυζητικό έντομο που προσβάλλει τις ανθοταξίες. Οι προνύμφες εκκρίνουν λευκές κηρώδεις ουσίες (βαμβακάδα) που μαζί με κολλώδες μελίτωμα καλύπτουν τις κορυφές των νέων βλαστών και τις ανθοταξίες. Προνύμφες και ενήλικα μυζούν τους χυμούς και παρεμποδίζουν την άνθιση και τη γονιμοποίηση των ανθέων.

-Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται αντιμετώπιση μόνο σε ελαιώνες μειωμένης ανθοφορίας και έντονης προσβολής (άνθη καλυμμένα με βαμβακάδα να ξεπερνούν το 30%). Επεμβάσεις που γίνονται για άλλα έντομα καταπολεμούν και τη βαμβακάδα με προσθήκη παραφινικού λαδιού. Στην εφαρμογή πάντα χρειάζεται προσοχή στη θερμοκρασία, δεν πρέπει να ξεπερνά τους 30 oC.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button