Αγροτικά

Ελιά: Γεωργικές προειδοποιήσεις για ακάρεα και βαμβακάδα

Ξεκίνησαν οι μετακινήσεις των ακάρεων από τις θέσεις διαχείμασης στις νέο-σχηματιζόμενες ταξιανθίες, τα οποία προσβάλουν τη νεαρή βλάστηση και όταν οι πληθυσμοί είναι μεγάλοι προσβάλουν και τον καρπό της ελιάς, προκαλώντας χαρακτηριστικές παραμορφώσεις.

Οι πληθυσμοί τους ευνοούνται από την υγρασία κυρίως την περίοδο αύξησης του πληθυσμού τους (Απρίλιο – Μάιο)

Προσβολή και βλάβη από ακάρεα Eriophyidae

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του Περιφερειακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, το οποίο αφορά την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, κατάλληλος χρόνος επέμβασης, άμεσα και έως την ολοκλήρωση του σταδίου Ε (διαφοροποίηση στεφάνης, διαχωρισμός του τσαμπιού, αρχίζουν να φαίνονται τα κοτσάνια των μπουμπουκιών).

Στάδιο E – Διαφοροποίηση στεφάνης

Κοκκοειδή, βαμβακάδα, καλοκόρη

Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος για κοκκοειδή/βαμβακάδα και τινάγματα κλάδων 50-60 εκ. για την καλόκορη. Εάν διαπιστωθεί σοβαρή προσβολή κοκκοειδών ή βαμβακάδας ή παρουσία περισσοτέρων των 6 ατόμων καλόκορης/κλαδίσκο μήκους 50-60 εκ., συνιστάται επέμβαση με θερινό λάδι. Το θερινό λάδι έχει επίδραση και στα ακάρεα Eriophyidae.

Προσβολή βαμβακάδας

Καλλιεργητικά μέτρα: αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδεμα του εσωτερικού μέρους της κόμης των δένδρων (κλαδοκάθαρος) για εξασφάλιση αερισμού και φωτισμού, ισορροπημένη λίπανση.

Saissetia oleae

Στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας αλλά και της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας για την καταπολέμηση της βαμβακάδας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα φυτοπροστασίας που περιέχουν μακροοργανισμούς.

Aspidiotus nerii

Εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας που περιέχουν μακροοργανισμούς, για την βαμβακάδα ελιάς: Anthocoris nemoralis (είδος), Anthocoridae (οικογένεια) Hemiptera (τάξη).

Καλοκόρη

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button