Δήμος Καλαμάτας

Ενδιαφέρουσα η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Κλιματική αλλαγή και δασικές πυρκαγιές» στην Καλαμάτα

«Κλιματική Αλλαγή και Δασικές Πυρκαγιές» ήταν το θέμα επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο Καλαμάτας, την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Πρωτοπρεσβύτερος Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, Υποστράτηγος Δημήτρης Γεωργανάς.

Στην ημερίδα μίλησαν ο  Δρ Γιάνναρος Θοδωρής, Εντ. Ερευνητής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με θέμα «Καιρός και δασικές πυρκαγιές» και ο Δρ Ξανθόπουλος Γαβριήλ, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ΕΛΓΟ- Δήμητρα, με θέμα «Πρόληψη των πυρκαγιών υπαίθρου: τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα;»

Ακολούθησε διαδικτυακή παρουσίαση με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Καλαμποκίδη, του Τμήματος Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με θέμα «Νέα Διακυβέρνηση Πυρκαγιών σε ένα Μεταβαλλόμενο Κλίμα».  Επίσης, ο Δρ Βασίλειος Γκισάκης, Εντ. Ερευνητής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου ΕΛΓΟ – Δήμητρα, αναφέρθηκε με θέμα «Ο λειτουργικός ρόλος του γεωργικού τομέα στην ανθεκτικότητα του τοπίου».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε για την συνολική προσφορά του στην πολιτική προστασία το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Στάθης Καρέλιας από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.

Το  Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου βραβεύθηκε επίσης για την με πολλαπλούς τρόπους στήριξή του στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στην Πολιτική Προστασίας. Ο υποστρατηγός Δημήτρης Γεωργανάς, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, έδωσε την τιμητική πλακέτα στον Υπεύθυνο Αγροδιατροφικών Δράσεων  του Ιδρύματος Κώστας Τσορώνης.

Για την στήριξή του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα και στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, την οποία παρέλαβε από τον Λάμπρο Τζούμη Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Παύλος Γκρέκης.

Για την ενεργή παρουσία τους και συνεχή προσφορά τους τιμήθηκαν επίσης οι εθελοντικές ομάδες το Παράρτημα Μεσσηνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης,  η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Μεσσηνίας,  το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,  η Ομάδα Νέων «Η Δημιοβίτισσα», το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεταλιδίου, και οι εθελοντές  Παναγιώτης Κουρούπης και οι Παναγιώτης, Ηλίας & Γιώργος Σπυρόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button