Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Πώς να διορθώσετε τα λάθη και να μειώσετε τον λογαριασμό

Αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων διαπίστωσαν λάθη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο φόρος ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν.

Όσοι διαπίστωσαν ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δεν περιλαμβάνει την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο λογαριασμός, μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις. Μέχρι το βράδυ αναμένεται να ανοίξει εφαρμογή για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2024.

Με βάση τις διορθώσεις που θα γίνουν στο έντυπο περιουσιακής κατάστασης (Ε9), η φορολογική διοίκηση θα διενεργήσει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις. Σημειώνεται ότι η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εκπνέει στις 30 Απριλίου 2024. Υπάρχει όμως και μία ακόμη επιλογή για τους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα, όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και δεν επιθυμούν να συμψηφιστεί με τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ, μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο ακινήτων έως την Παρασκευή 19 Απριλίου. Και αυτό γιατί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» κεντρικούς συμψηφισμούς εκκρεμών επιστροφών φόρου με το φετινό ΕΝΦΙΑ. Με βάση τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ όσοι θέλουν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, θα πρέπει να εξοφλήσουν το φετινό φόρο ακινήτων έως:

18 Απριλίου 2024 για πληρωμή μέσω web banking ή

19 Απριλίου 2024 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Πώς να διορθώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για το έτος 2024 στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE, οι φορολογούμενοι που θα διορθώσουν τις δηλώσεις τους θα πρέπει να ακολουθήσουν 10 βήματα:

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλετε / διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

*Με πληροφορίες από powergame.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button