Οικονομία

Επίδομα ανεργίας: Ο νέος υπολογισμός ανάλογα με τον μισθό και η «παγίδα»

Νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι που θα αφορά στην αναλογική αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση, το επίδομα ανεργίας συνδέεται με τον κατώτατο μισθό και αυξάνεται αναλογικά με αυτόν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας με επικεφαλής τη Δόμνα Μιχαηλίδου, το επίδομα ανεργίας θα συναρτάται από τον εργασιακό βίο. Έτσι, πλέον το επίδομα ανεργίας θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας και θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού από 55% έως 70%. Μάλιστα, τους πρώτους μήνες θα δίνεται το 70% του μισθού και σταδιακά – ανά τέσσερις μήνες – θα μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55%.

Ακόμα, στο σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνεται ανώτατο πλαφόν στα 1.200 ευρώ, το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα ανεργίας. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ, ποσό στο οποίο βρίσκεται σήμερα και αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού. Το ποσό της επιδότησης θα είναι σταθερό για όλους και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Όπως και να έχει, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση το επίδομα ανεργίας θα είναι αυξημένο κατά 250 ευρώ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά, καθώς αποτελεί δέσμευση της χώρας μας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα και, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, βασική φιλοσοφία του νέου μοντέλου είναι η ανταποδοτικότητα στην απονομή του επιδόματος ανεργίας.

Παρατείνεται η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας

Το ποσό του επιδόματος ανεργίας δεν είναι το μόνο που θα τροποποιηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και η διάρκεια χορήγησής του. Σήμερα, το επίδομα ανεργίας χορηγείται για πέντε έως δώδεκα μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Πλέον, η διάρκεια του επιδόματος ανεργίας θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου. Έτσι, επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος ανεργίας, το οποίο μπορεί να φτάνει έως τους 24 μήνες. Ταυτόχρονα θα καθιερωθεί η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Kατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

  • Αλλαγές στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους.
  • Συνδυασμός του επιδόματος ανεργίας με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας και αυτό γιατί επιδιώκεται η συγχώνευση του επιδόματος και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Η «παγίδα» και παραδείγματα με ποσά

Απαραίτητη προϋπόθεση λήψης του επιδόματος ανεργίας είναι ο άνεργος να είναι συνεχόμενα εργαζόμενος για 5-6 χρόνια. Το επίδομα ανεργίας θα κλιμακώνεται ώστε να λαμβάνει υψηλότερο – ανταποδοτικότερο – ποσό όποιος έχει περισσότερα έτη στην αγορά εργασίας, αλλά και σύμφωνα με τις εισφορές που έχει καταβάλει. Συνεπώς, κάποιος με δέκα χρόνια εργασίας και μισθό 850 ευρώ θα λάβει επιπλέον ανταποδοτικό ποσό, μικρότερο όμως από κάποιον με είκοσι χρόνια και μισθό 1.500 ευρώ. Πάντως, και οι δύο θα λαμβάνουν συνολικά ένα ποσό ως επίδομα ανεργίας και «μπόνους ανταποδοτικότητας» που δεν θα ξεπερνά τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως ισχυρό αντικίνητρο για την εύρεση εργασίας.

Με άλλα λόγια, το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συναρτάται από τα έτη ασφάλισης και την παραμονή στην εργασία και θα καλύπτει για το πρώτο τρίμηνο ως πεντάμηνο ανεργίας το 70% με 75% του μέσου όρου του μισθού της τελευταίας τριετίας. Έτσι, ένας μισθωτός με μέσο μισθό 1.200 ευρώ, θα λαμβάνει για τους πρώτους πέντε μήνες περί τα 850 ευρώ αντί των 479 ευρώ, που αντιστοιχεί σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση, η ποσόστωση του μισθού θα διαρκεί από τρεις έως πέντε μήνες. Σε άλλο απολυμένο, με μέσο όρο μισθού τριετίας 1.000 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα κινείται στα 750 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button