Οικονομία

Εξαιρετικά ανησυχητική η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος – H Ελλάδα χάνει μέρος της ανταγωνιστικότητάς της στις διεθνείς αγορές

Μπορεί η Ελλάδα να κερδίζει τις εντυπώσεις ως χώρα στα διεθνή φόρα, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως όλα βαίνουν καλώς. Ένας τομέας που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, μία τάση που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζει με την ίδια ή και μεγαλύτερη ένταση το 2024.

Μία διεύρυνση που έρχεται με την ταυτόχρονη μείωση των εξαγωγών και την αύξηση των εισαγωγών, ένα κοκτέιλ που αναμφίβολα είναι εκρηκτικό και προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη ημέρα, αφού δείχνει ότι η χώρα χάνει μέρος της ανταγωνιστικότητάς της, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα για την οικονομία της χώρας.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στο μακρινό 2009, λίγο πριν μπει η Ελλάδα στα μνημόνια, το πρόβλημα δεν ήταν μόνο το υψηλό χρέος και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Για την ώρα το έλλειμμα στο ισοζύγιο είναι υπό σχετικό έλεγχο, λόγω των αυξημένων εσόδων από τον τουρισμό, αλλά και από τα έκτακτα έσοδα από το ευρωσύστημα, αλλά αν μη τι άλλο αυτό αποτελεί «ασπιρίνη» σε ένα δομικό πρόβλημα.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η τάση είχε διαφανεί από το περασμένο έτος, αλλά συνεχίζει το πρώτο 2μηνο του 2024, όπου η εικόνα κάθε άλλο δείχνει σημάδια βελτίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών αυξήθηκε για το 2μηνο πάνω από 1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 5,795 δισ. ευρώ, έναντι 4,744 δισ. ευρώ που ήταν το πρώτο 2μηνο του 2023.

Οι εξαγωγές, χωρίς να υπολογίζονται καύσιμα και πλοία, μειώθηκαν στο 2μηνο του 2024 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) στα 5,524 δισ. ευρώ, έναντι 5,737 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές, επίσης χωρίς καύσιμα και πλοία, αυξήθηκαν στα 9,910 δισ. ευρώ, έναντι 9,354 δισ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 4,386 δισ. ευρώ από 3,616 δισ. ευρώ.

Ανάλογα δυσμενής είναι η εικόνα και για τον Φεβρουάριο με μοναδικό θετικό στοιχείο ότι οι εξαγωγές, χωρίς πλοία και καύσιμα, σημείωσαν οριακή άνοδο και διαμορφώθηκαν στα 2,890 δισ. ευρώ από 2,868 δισ. πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Αντίθετα μεγάλη άνοδο κατέγραψαν οι εισαγωγές που αυξήθηκαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε έναν μήνα και ανήλθαν στα 5,203 δισ. ευρώ από 4,680 δισ. ευρώ.

Κοντέινερ

Διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών διαμορφώθηκε για τον Φεβρουάριο στα 2,312 δισ. ευρώ από 1,813 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Φεβρουάριο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, καθώς καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3% (‑10,7% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,7% (9,4% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν οριακή μείωση κατά 0,7% (‑3,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10,7% (11,8% σε σταθερές τιμές).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 41,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών.

Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3% (‑17,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1% (1,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 4,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξηση κατά 5,9% (‑14,5% και 1,4% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button