Lifestyle

Γιατί νηστεύουμε το Πάσχα;

Η νηστεία, που αποτελεί το κύριο έθιμο της Μεγάλης Εβδομάδας, πραγματοποιείται με σκοπό την κάθαρση αυτών που την ακολουθούν καθώς και το πένθος για την σταύρωση του Ιησού Χρηστού.

Πέραν της αποχής από τις «απαγορευμένες» τροφές, η νηστεία πρέπει να υποστηρίζεται από ένα γενικότερο πνεύμα κατάνυξης, πίστης και συμφιλίωσης.

Σύμφωνα με την Εκκλησία, η πλήρης και αληθινή νηστεία είναι η πλήρης αποχή από τροφή ή η ξηροφαγία. Ωστόσο, για ανθρωπιστικούς λόγους, επιτρέπεται πλέον η κατανάλωση τροφών χωρίς αίμα. Αυτό σημαίνει ότι στις νηστίσιμες τροφές συμπεριλαμβάνονται οι καρποί της γης, τα όσπρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή της νηστείας από όλους όσους επιθυμούν, όπως αναφέρεται στο agioritikovima.

Τα νηστίσιμα προϊόντα περιλαμβάνουν:

Θαλασσινά (οστρακοειδή-μαλάκια), όπως χταπόδι, καλαμάρια, γαρίδες, σουπιές
Φρούτα και χυμοί
Όσπρια όπως φακές ή φασόλια
Λαχανικά
Ξηροί καρποί
Ζυμαρικά

Ωστόσο, το έθιμο έχει χαλαρώσει σε κάποιο βαθμό, με αρκετούς να μην νηστεύουν λάδι και γαλακτοκομικά, αλλά μόνο κρέας και ψάρι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button