Αγροτικά

H πορείας της τρέχουσας ελαιοκομικής σεζόν

Ανάλυση της πορείας της τρέχουσας ελαιοκομικής σεζόν και προβλέψεις σχετικά με το κλείσιμό της περιλαμβάνει η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.

Ελαιόλαδο

Εκτιμήσεις παγκόσμιας και ευρωπαϊκής παραγωγής 2020/21

Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα είναι κατώτερη του μέσου όρου της πενταετίας, φτάνοντας τους 3060 χιλ. τόνους, λόγω της εκτιμώμενης μείωσης κατά 22% της παραγωγής ελαιολάδου τρίτων χωρών συγκριτικά με πέρυσι, με κύρια εκείνης της Τυνησίας, η ποσότητα της οποίας αναμένεται στους 120.000 τόνους (-26%).

Παράλληλα, η φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στους 2062 χιλ. τόνους (+7% συγκριτικά με τη σεζόν 2019/20) κυρίως λόγω της αυξημένης κατά 24% ισπανικής παραγωγής, η ποσότητα της οποίας εκτιμάται στους 1.400.000 τόνους. Η ελληνική παραγωγή προβλέπεται σταθερή σε σχέση με την περσινή σεζόν στους 275.000 τόνους, ενώ τόσο η πορτογαλική όσο και η ιταλική παραγωγή αναμένονται μειωμένες κατά 29 και 26%, στους 100.000 και 270.000 τόνους αντίστοιχα.

Ευρωπαϊκές εισαγωγές-εξαγωγές τρέχουσας σεζόν

Κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Μαρτίου οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες εμφάνισαν μία ελαφριά πτώση της τάξης του 4,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης καμπάνιας, πτώση η οποία κυρίως οφείλεται σε χαμηλότερες εισαγωγές ελαιολάδου λαμπάντε που όμως σχεδόν αντισταθμίστηκαν από μεγαλύτερες ποσότητες εισαγωγών εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και πυρηνελαίου.

Από την άλλη πλευρά, κατά το ίδιο διάστημα, οι εξαγωγές ελαιολάδου φτάνοντας τους 414.825 τόνους αυξήθηκαν κατά 10,1% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, με την Ελλάδα να πωλεί 74,2 χιλ. τόνους ελαιολάδου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  το 82,6% των οποίων στη γειτονική Ιταλία.

 

Εξέλιξη τιμών τρέχουσας ελαιοκομικής σεζόν

Όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών, η μεγάλη αύξησή τους σε Ισπανία και Ελλάδα και η σταθερότητα τους στην ιταλική αγορά είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαφοράς τιμής που διαχρονικά έχει καθιερωθεί μεταξύ τους.

Χώρα Τιμή/κιλό- Μάιος 2021 Ποσοστιαία μεταβολή συγκριτικά με Μάιο 2019/20 Ποσοστιαία μεταβολή συγκριτικά με μέση τιμή 5ετίας
Ελλάδα 3,24 +44,4% +13,9%
Ισπανία 3,37 +63% +20,8%
Ιταλία 4,16 +33,2% +3,9%

 

Αποθέματα ελαιολάδου

Τα αποθέματα ελαιολάδου στο τέλος της τρέχουσας καμπάνιας αποτελούν κρίσιμο στοιχείο και υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται στους 453 χιλ. τόνους, με τη μείωσή τους να οφείλεται στη μικρότερη παραγωγή ελαιολάδου των τρίτων χωρών, η οποία και οδήγησε στη μείωση εισαγωγών ελαιολάδου από τρίτες χώρες εντός της κοινότητας.

 

Επιτραπέζια ελιά

Εκτιμήσεις παγκόσμιας και ευρωπαϊκής παραγωγής

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς για την τρέχουσα σεζόν υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 3.093 χιλ. τόνους, δηλαδή κατά 5% ανώτερη του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας κυρίως λόγω της αυξημένης κατά 11% συγκριτικά με πέρυσι ευρωπαϊκής παραγωγής.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 855 χιλ. τόνους με την ισπανική να ανακάμπτει συγκριτικά με πέρυσι και να υπολογίζεται στους 546 χιλ. τόνους (+19%), την ιταλική στους 230 χιλ. τόνους (-17%) και την ελληνική παραγωγή στους 230 χιλ. τόνους (+4%).

Ευρωπαϊκές εισαγωγές-εξαγωγές τρέχουσας σεζόν

Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Μαρτίου οι εισαγωγές ανήλθαν στους 91 χιλ. τόνους και διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα της 2019/20. Παράλληλα, κατά το ίδιο διάστημα, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6% φτάνοντας συνολικά τους 261 χιλ. τόνους, ενώ και οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές μειώθηκαν κατά 22,4%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button