Αγροτικά

Η Ε.Ε. παρουσιάζει τα πρόσφατα παγκόσμια στατιστικά του ελαιολάδου

Με την ελαιοκομική περίοδο να βαδίζει προς το τέλος της μετά από δύο ταραγμένα χρόνια «πλέοντας σε αχαρτογράφητα νερά», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου.

Παραγωγή

Οι χώρες της ΕΕ αντιστοιχούν σε 1.510 χιλ. τόνους, στους οποίους αθροίζεται η παραγωγή των Γ΄χωρών με 1.002 χιλ. τν, φτάνοντας έτσι σε ένα παγκόσμιο σύνολο 2.511 χιλ. τόνων. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο τελευταία χρόνια 2022 – 2024 από την ΕΕ έλλειψαν, λόγω Ισπανίας, περί τους 1.350 χιλ. τν σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο. Αντιθέτως, η παραγωγή των Γ΄χωρών παραμένει σταθερή περί το 1,0 εκ. τόνους.

Τιμές

Η μειωμένη πραγωγή εκτόξευσε τις τιμές, αρχικά παραγωγού (Α΄ύλης), οι οποίες το τελευταίο 12μηνο αυξήθηκαν για το έξτρα παρθένο κατά +58% (Ελλάδα), +54% (Ιταλία), +44% Ισπανία. (στοιχεία Απριλίου).

Κατανάλωση

Η άνοδος τιμών παραγωγού μεταφέρθηκε και στις τιμές καταναλωτή με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης κατά 18% ετησίως. Χάθηκαν δηλαδή στην Ε.Ε. περί τους 550 χιλ.τόνους, ενώ αντιθέτως στις Γ΄χώρες η κατανάλωση είχε αμελητέες απώλειες.

Εξαγωγές και εισαγωγές προς και από Γ΄χώρες

Οι εξαγωγές αναπόφευκτα επηρεάστηκαν μειωμένες κατά 31% σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο, ενώ οι εισαγωγές επηρεάστηκαν ελάχιστα.

Αποθέματα

Το πολυσυζητημένο νούμερο των αποθεμάτων αναμένεται να κλείσει στις 30/9/2024 στους 360 χιλ. τόνους, μακριά από τον ιστορικό μέσο όρο των των 500 χιλ. τν, όμως υψηλότερο από το 2015 και το 2017.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button