Αγροτικά

Κανείς δεν πουλάει ντόπια αρνιά την τελευταία στιγμή κρίνεται η τιμή παραγωγού

Σηµαντικό έλλειµµα σε ελληνικό κρέας εντοπίζεται στην αγορά ενόψει Ορθόδοξου Πάσχα, τόσο λόγω απώλειας ζωικού κεφαλαίου από τον Daniel, όσο και λόγω σχεδιασµού από τους κτηνοτρόφους της βόρειας Ελλάδας.

«Πέρα απ’ το καλάθι του Πάσχα, µας βάζουν και στο ίδιο καλάθι µε τους Ρουµάνους». Αυτό είναι το γενικό αίσθηµα στις τάξεις των κτηνοτρόφων στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι προβλέποντας την ένταξη του οβελία και φέτος στο πασχαλινό καλάθι που τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 22 Απριλίου, εκµεταλλεύτηκαν τις γιορτές των Καθολικών για να διώξουν τα περισσότερα νεαρά κατσίκια στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης µε 7-7,5 ευρώ το κιλό. Για το Πάσχα των Καθολικών εξήχθησαν από τη χώρα πάνω από 350.000 µε 400.000 αµνοερίφια προς τη Γερµανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου Δηµήτρη Καπούνη. Σε αντίθεση µε άλλες χρονιές που το κατσίκι είναι παραδοσιακά ακριβότερο σε σχέση µε το αρνί, φέτος παρουσιάστηκε υπερπροσφορά και οι τιµές για το κατσίκι υποχώρησαν συγκριτικά µε άλλες χρονιές  και παραµένουν στα 7,5 ευρώ.

Καλύτερα από πέρυσι το αρνί

Να σηµειωθεί πως δεν υπάρχει πλέον φθηνό αµνοερίφιο στις κλασικές αγορές του εξωτερικού, αφού και το ρουµάνικο για να εισαχθεί θέλει σχεδόν 7,5 ευρώ, οπότε δεν υπάρχει λόγος να µην πληρωθεί το ελληνικό αρνί την τιµή που του αξίζει, δεδοµένης και της έλλειψης. Στο αρνί, οι τιµές ακολουθούν µεν µια ανοδική πορεία από τον ?εκέµβριο, αλλά δεν έχουν σπάσει ακόµα το ψυχολογικό όριο των 8 ευρώ. Πέρυσι, το ελληνικό αµνοερίφιο πληρώθηκε από 7,5 έως 7,70 ευρώ το κιλό, αν και αρκετοί κτηνοτρόφοι πούλησαν και στα 7 ευρώ, λόγω ανάγκης.

«Ο Έλληνας θέλει να φάει ένα καλό αρνί 10-13 κιλά. Για να φτάσει στα κιλά αυτά ένα αρνί χρειάζεται σηµαντικά ποσά σε γάλα και αν βάλουµε στη σούµα τις ζωοτροφές και τις εργατοώρες που δαπανώνται από τον κτηνοτρόφο, το κόστος ξεφεύγει και τα 8 ευρώ δεν αρκούν», εξηγεί κτηνοτρόφος στην Agrenda. Να σηµειωθεί επίσης πως η χρονική απόκλιση µεταξύ καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα φέτος είναι µεγάλη, µε αποτέλεσµα να έχουν ταϊστεί καλύτερα τα αρνιά που προορίζονται για την εγχώρια αγορά και το κόστος εκτροφής να υπολογίζεται πάνω κάτω στα περσινά επίπεδα παρά το µειωµένο κόστος ζωοτροφών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 962 της Agrenda

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν εύλογες ανησυχίες από µεριάς κτηνοτρόφων για το τι σφραγίδες φέρουν τα σφάγια που βρίσκονται αποθηκευµένα στους ψυκτικούς θαλάµους επιτήδειων, αφού υπάρχει λιγότερο ελληνικό κρέας αν και πρέπει να καλυφθεί παρόµοια ζήτηση µε άλλες χρονιές

«Αν δεν υπάρξει έλλειψη, σηµαίνει πως θα έχουν ελληνοποιηθεί πάρα πολλά ζώα. Υπάρχουν αναφορές για εισαγωγές ζώντων ζώων, των προελεύσεων των οποίων δεν µπορούµε να επαληθεύσουµε, παραµένουν για µικρό διάστηµα σε στάβλους και µάντρες, και έπειτα πωλούνται ως ελληνικά. Η Πολιτεία πρέπει να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους σε αυτό το θέµα», σχολίασε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Νάξου, ?ηµήτρης Καπούνης.

Μπήκε το αρνί στο καλάθι του Πάσχα, περιορίζει τα περιθώρια ανόδου των τιµών

Αναβρασµός επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων για τους χειρισµούς του υπουργείου Ανάπτυξης όσον αφορά το θέµα του οβελία, καθώς και φέτος εντάχθηκε τόσο το αρνί όσο και το κατσίκι στο λεγόµενο καλάθι του Πάσχα, το οποίο θα ισχύσει από τις 22 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου. Υπενθυµίζεται πως πριν λίγες µέρες σε δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, σηµειώθηκε πως «στόχος παραµένει να µην ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό το αρνάκι για το Πάσχα». Αυτές οι τακτικές διατίµησης προβληµατίζουν ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους, αφού δεν αφήνουν σηµαντικά περιθώρια αύξησης της τιµής που θα πληρωθούν. «Θέλουµε στο πασχαλινό καλάθι, οι τιµές να κυµαίνονται στα περσινά επίπεδα ή να είναι και χαµηλότερες σε σχέση µε πέρυσι», τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι «έχουµε ζητήσει από όλα τα σούπερ µάρκετ η τιµή του αρνιού να είναι στα περσινά επίπεδα ή χαµηλότερη. Πιστεύω ότι θα το πετύχουµε», επεσήµανε.

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button