Ντροπή αποτελεί η απόφαση της πλειοψηφούσας παράταξης του Δημοτικού συμβουλίου Δυτ. Μάνης να καταψηφίσει το ψήφισμα που έχει κατατεθεί από την ΟΣΟΚΕΘΕΑ (ομοσπονδία συλλόγων οικογένειας ΚΕΘΕΑ). Το εν λόγω ψήφισμα εναντιώνεται στο νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ το οποίο στοχεύει στην ενοποίηση όλων των υπηρεσιών απεξάρτησης και θα επιφέρει μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους εξαρτημένους. Ταυτόχρονα εμπορευματοποιεί ένα ευαίσθητο τομέα όπως αυτόν της τοξικοεξάρτησης, με παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες, χτυπώντας τη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση. Κινείται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ στη λογική του κόστους – οφέλους και στον τομέα της τοξικοεξάρτησης, κόντρα στα “στεγνά προγράμματα” απεξάρτησης.
Η δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος είναι ότι “έχουν ακούσει ότι λεφτά που δίνονται για το ΚΕΘΕΑ κατευθύνονται αλλού”, από άλλον σύμβουλο ακούστηκε ότι για να φέρνει η κυβέρνηση και ο υπουργός το νομοσχέδιο θα είναι σωστό, ενώ από την αντιπολίτευση η παράταξη του κ. Ανδροβιτσανέα ψήφισε λευκό γιατί “τα ψηφίσματα δεν έχουν αποτέλεσμα”. Την ίδια στιγμή το ψήφισμα έχουν στηρίξει 27 δημοτικά συμβούλια, περιφερειακά συμβούλια, σωματεία, σύλλογοι και άλλοι φορείς.
Είναι φως φανάρι ότι οι δημοτική αρχή στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες της νέας γενιάς ως κόστος, είτε μιλάμε για την απεξάρτηση, είτε για την υγεία, παιδεία κ.α.
Επιβεβαιώνεται και αυτό που λέγαμε προεκλογικά, ότι η δημοτική αρχή και οι άλλες παρατάξεις ούτε ανεξάρτητοι είναι, ούτε πολυσυλλεκτικοί όπως διαφήμιζαν. Είναι εξαρτημένοι από την πολιτική της ΕΕ της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων και συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Καλούμε τον λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματά του και να μην δώσει περίοδο χάριτος, αντιθέτως να διεκδικήσει μέσα από συλλόγους και φορείς του κινήματος τις σύγχρονες ανάγκες του. Να εναντιωθεί στο νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει την τοξικοεξάρτηση ως κόστος. Να διεκδικήσουμε τα θεραπευτικά προγράμματα και τα Κέντρα Πρόληψης να ενισχυθούν με πόρους και μόνιμο προσωπικό, με νέες δομές και υπηρεσίες βάσει των αναγκών της χώρας, με αποκλειστική κάλυψη των δαπανών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, διασφαλίζοντας τη φιλοσοφία και τον αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα τους.