Πολιτική

Λαϊκή Συσπείρωση Πύλου – Νέστορος: “Ο Δήμος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του”

Να καταβληθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το γάλα που δικαιούνται οι υπάλληλοι του Δήμου Πύλου – Νέστορος

Οι σχολικές καθαρίστριες καθώς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας του δήμου μας διαμαρτύρονται για την μη καταβολή του γάλακτος και των λοιπών Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π) από την Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν πως εδώ και πέντε χρόνια δεν τους έχουν χορηγηθεί οι ποσότητες γάλακτος που δικαιούνται. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τα υπόλοιπα Μ.Α.Π (γιλέκα, αρβύλες, παντελόνια, γάντια κ.α) που χορηγούνται με το σταγονόμετρο, είναι ανεπαρκή και πολλές φορές ακατάλληλα.

Μέρος των εργαζομένων έχει ήδη πραγματοποιήσει νομικές ενέργειες για την δικαίωση του ενώ πλήθος άλλων, που θα ήθελε να το κάνει, δε μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα δικαστικά έξοδα.

Η Δημοτική Αρχή φέρει βαριές ευθύνες!
Από τη μία στερεί το γάλα που δικαιούνται ακόμα και στις τρίωρες σχολικές καθαρίστριες που έχουν μηνιαίο εισόδημα 330€ και από την άλλη θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων μη χορηγώντας τους τα αναγκαία μέσα για την υγιεινή και την ασφάλεια τους, ιδιαιτέρα στον κρίσιμο τομέα της αποκομιδής και εν γένει της καθαριότητας.

Ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση έχει τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΥΠ.ΕΣ που επιτρέπουν τόσο στη Δημοτική Αρχή του τόπου μας όσο και σε άλλους αιρετούς να υπεκφεύγουν της υποχρέωσης τους και να μην δίνουν την ημερήσια παροχή γάλακτος σε δημοτικούς υπαλλήλους, που αποτελεί ρητή υποχρέωση στο πλαίσιο της «Ασφάλειας και της Υγείας των εργαζομένων», ούτε το ισοδύναμο της σε χρήμα στο τέλος κάθε έτους προσπαθώντας επί της ουσίας να αποφύγουν τη συγκεκριμένη δαπάνη.

Οι οποίες δικαιολογίες προβάλει η Δημοτική Αρχή είναι αίολες καθώς δε μιλάμε για ένα ζήτημα που προέκυψε «σήμερα» αλλά για ένα ζήτημα που χρονίζει!

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 60, «Μέσα Ατομικής Προστασίας και Μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.», του Ν.4735/2020 (Φ.Ε.Κ. 197 Α΄) τονίζεται ρητά ότι αν Μ.Α.Π(στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το γάλα των αντίστοιχων υπηρεσιών) δεν χορηγηθούν σε είδος εντός του έτους στους δικαιούχους, τότε αποτιμώνται και τους αποδίδονται σε χρήμα.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση αποτίμηση και χορήγηση σε χρήμα των Μ.Α.Π που δεν έχουν αποδοθεί σε όλους τους δικαιούχους – δημοτικούς υπαλλήλους για όλα τα προηγούμενα έτη.
  • Την εξασφάλιση από τη Δημοτική Αρχή όλων των προϋποθέσεων ώστε στο μέλλον τα Μ.Α.Π να χορηγούνται σε είδος, έγκαιρα και σε επαρκείς ποσότητες στους δικαιούχους – δημοτικούς υπαλλήλους.

3/7/2024

Λαϊκή Συσπείρωση Πύλου – Νέστορος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button