Με εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού έφτασαν στο δικαστήριο οι 4 συλληφθέντες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα με τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία να κάνουν λόγο για φρικτά βασανιστήρια, μέχρι και ηλεκτροσόκ.
Σε άρθρο γνωμης oι Andrew Roth και Pjotr Sauer στον Guardian, αναφέρουν πως τα πλάνα από τα βασανιστήρια φαίνεται να κοινοποιούνται όχι τυχαία από τις ρωσικές Αρχές αλλά για να προειδοποιηθούν άλλοι που σχεδιάζουν επιθέσεις στη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες συνέπειες. Με λίγα λόγια, οι ρωσικές αρχές δεν κρύβουν πλέον ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας τους βασανίζουν ανθρώπους.
Αναφέρει το άρθρο:
Ο ένας συλληφθείς, ονόματι Saidakrami Murodali Rachabalizoda, έφτασε με γάζα πάνω από το αυτί του. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο έδειξε έναν από τους απαγωγείς του, ο οποίος φαινόταν να είναι Ρώσος στρατιωτικός, να κόβει το αυτί του και να το χώνει στο στόμα του, λέγοντάς του να το φάει. Άλλοι τον χτυπούσαν με τα τουφέκια τους.
Μετά τη σύλληψή του, ο Shamsidin Fariduni εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία ξαπλωμένος στο πάτωμα ενός γυμναστηρίου, με το παντελόνι του κατεβασμένο γύρω από τα γόνατά του και με καλώδια στην περιοχή των γεννητικών οργάνων του. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε από ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με την παραστρατιωτική ομάδα Wagner και υποδηλώνει ότι ο Fariduni υπέση ηλεκτροσόκ με 80 βολτ και μάλιστα είχε χυθεί νερό στο σώμα του για να «εντείνει το φαινόμενο».
Ο Dalerdzhon Barotovich Mirzoyev έφτασε με νέους μώλωπες μετά την ανάκρισή του. Είχε επίσης μια πλαστική σακούλα τυλιγμένη γύρω από το λαιμό του που οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για να τον πνίξουν.
Ο Muhammadsobir Fayzov μεταφέρθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου σε αναπηρικό καροτσάκι και φάνηκε να χάνει τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φάνηκε να δείχνουν ότι το ένα του μάτι λείπει, ανέφερε το Reuters.
Μετά από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, τα βίντεο με θάνατο και βασανιστήρια είναι σύνηθες φαινόμενο στη Ρωσία. Και οι μέθοδοι βασανιστηρίων που κάποτε ήταν γνωστές μόνο σε καταθέσεις μαρτύρων προωθούνται τώρα στο Διαδίκτυο από τους ίδιους τους δράστες καθώς δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο βαρβαρότητας καυχώμενοι.
Ερευνητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ότι δεν ήταν αποκάλυψη ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας χρησιμοποιούν βασανιστήρια εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία. Το 2017, μετά από βομβιστική επίθεση του ΙΚ σε σταθμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Human Rights Watch διαπίστωσε ότι ένας ύποπτος κατά τη διάρκεια της κράτησής του απειλήθηκε με βιασμό με ραβδί, άλλοι δύο υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ στα γεννητικά τους όργανα.
«Αυτό που είναι διαφορετικό τώρα είναι η σαφής απόδεξη πως τα σώματα ασφαλείας υποβάλλουν τους συλληφθέντες σε βασανιστήρια» λέει στον Guardian η Tanya Lokshina, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στο Human Rights Watch. «Τα πλάνα από τα βασανιστήρια φαίνεται να κοινοποιούνται όχι τυχαία, αλλά για να προειδοποιηθούν άλλοι που σχεδιάζουν επιθέσεις στη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες συνέπειες. Οι ρωσικές αρχές δεν ντρέπονται πλέον να δείχνουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας τους βασανίζουν ανθρώπους».
«Τέτοια βίντεο δείχνουν το επίπεδο στο οποίο έχει κανονικοποιηθεί η βία στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια του πολέμου. Προηγουμένως, υπήρχαν ευρέως διαδεδομένοι ισχυρισμοί για συστηματικά βασανιστήρια από τις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου, αλλά θα ήταν αδιανόητο για αυτούς να δημοσιοποιήσουν με περηφάνια μάλιστα τα βίντεο που τα αποδεικνύουν.
Καθώς η Ρωσία αναζητά προσχήματα για να κατηγορήσει για την τρομοκρατική επίθεση την Ουκρανία, ο Tanya Lokshina σημείωσε ότι οι εξαναγκαστικές ομολογίες που λαμβάνονται με βασανιστήρια είναι διαβόητα αναξιόπιστες. «Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε απόδειξη δίνεται υπό βασανιστήρια δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη», είπε. «Κάποιος που έχει καλώδια συνδεδεμένα στα γεννητικά του όργανα θα ομολογήσει σχεδόν οτιδήποτε».
No comment από το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να απαντήσει στους ισχυρισμούς ότι οι άνδρες είχαν βασανιστεί.
Ρώσοι αξιωματούχοι επαίνεσαν δημόσια τη βάναυση μεταχείριση των υπόπτων. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, είπε ότι οι δράστες «δεν αξίζουν έλεος».
«Μπράβο σε όλους όσους τους έπιασαν», είπε από πλευράς του, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να θανατωθουν; Πρέπει ναι. Αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να θανατωθούν και όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ολοι. Αυτοί που πλήρωσαν, που τους συμπόνεσαν, που τους βοήθησαν. Να τους σκοτώσουμε όλους», ανέφερε.
Τέλος, ορισμένοι Ρώσοι βουλευτές ζήτησαν την επαναφορά της θανατικής ποινής, για την οποία υπάρχει μορατόριουμ στις εκτελέσεις από το 1996.