Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των χωρών και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της εσοδείας 2019/20 θα είναι μειωμένη κατά 2,3% σε σύγκριση με την περυσινή και θα φθάσει του 3.144.000 τόνους. Η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 6,4% στους 3.094.000 τόνους.
Πιο αναλυτικά, το IOC προβλέπει τις εξής παραγωγές για την καλλιεργητική περίοδο 2019/20 (σε παρένθεση οι προβλέψεις του Olivenews.gr τον Οκτώβριο 2019).
- Ισπανία 1.230.000 (1,0 – 1,1 εκ. τόνους)
- Ιταλία 340.000 (290 – 310 χιλ. τόνους)
- Ελλάδα 300.000 (240.000 χιλ. τόνους)
- Τυνησία 300.000 (300 – 330 χιλ. τόνους)
- Τουρκία 225.0000 (170 -180 χιλ. τόνους)
- Μαρόκο 145.000 (—-)
- Πορτογαλία 125.000 (120 – 140 χιλ. τόνους)
Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά 2018/19, όλες οι παραπάνω χώρες θα έχουν αυξημένη παραγωγή πλην της Ισπανίας (-31) και του Μαρόκου (-28%).
Παρά τη σημαντική αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κατά 6,4 %, την εμπορική περίοδο 2019/20 η παραγωγή θα υπερβεί την κατανάλωση κατά 150.000 τόνους, στους οποίους θα πρέπει να προσθέσουμε και τα αποθέματα λήξης της 2018/19, ιδιαίτερα υψηλά στην Ισπανία (700 χιλ. τόνοι).
πηγή: olivenews.gr