Ελλάδα

Ο Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ αρέσει στην Αθήνα – Από πού θα τον αγοράσουμε

Ειλημμένη απόφαση η αγορά συστημάτων αναχαίτησης, όπως έχει εισηγηθεί ο υπουργός Άμυνας.

Η σχεδόν σε …απευθείας μετάδοση αναχαίτηση των πυραύλων και των drones του Ιράν από το Τελ Αβίβ αποτελεί ασφαλώς την καλύτερη διαφήμιση για την πολεμική βιομηχανία, αλλά και για τα συστήματα ασφαλείας του Ισραήλ.

Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά τέτοιων συστημάτων.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν απόφασης του νέου υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, που αναλαμβάνοντας τον Ιούλιο επικεφαλής στο Πεντάγωνο τροποποίησε σε μεγάλο βαθμό το δόγμα του προκατόχου του, δίνοντας μεταξύ άλλων την έμφαση στη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας στο Αιγαίο, κατόπιν εισηγήσεων που έχει λάβει από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αγορά της αντιπυραυλικής ομπρέλας, ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει από το Ισραήλ, το οποίο έχει διαθέσιμα συστήματα για το εξωτερικό. Το Πεντάγωνο ερευνά την αγορά και σύντομα θα ληφθούν από τα αρμόδια όργανα οι σχετικές αποφάσεις, καθώς η αγορά ενός τέτοιου συστήματος ενδέχεται να κοστίσει ίσως και πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Tι είναι το σύστημα Iron Dome

Tο Ισραήλ διαθέτει μια σειρά από συστήματα για να εμποδίζει επιθέσεις από βαλλιστικούς πυραύλους με τροχιές που τους μεταφέρουν πάνω από την ατμόσφαιρα μέχρι πυραύλους κρουζ και ρουκέτες που πετούν χαμηλά.

Το σύστημα Iron Dome (σιδερένιος θόλος) του Ισραήλ βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο από τότε που η χώρα ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση στη Γάζα ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες πυροδότησαν τις σημερινές εχθροπραξίες στην περιοχή.

Το Iron Dome είναι το κατώτερο στρώμα της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας της χώρας (IMDO).

Το σύστημα αεράμυνας έχει βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων και διαθέτει τρία κεντρικά στοιχεία που αποτελούν μια ενιαία μονάδα.

Το σύστημα αυτό προφυλάσσει το Ισραήλ από το 2011.

Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την εισερχόμενη τροχιά και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου των όπλων, το οποίο εκτελεί γρήγορους, πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.

dnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button