Τεχνολογία

Οι ΗΠΑ κηρήσσουν «πόλεμο» στον κολοσσό της Apple: Η μήνυση σταθμός για τις εταιρείες Big Tech

Η Apple, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο το 2023, δέχεται πυρά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνηση εναντίον της, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους.

Σύμφωνα με τη σαρωτική μήνυση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που κατατέθηκε την Πέμπτη, ο τεχνολογικός γίγαντας της Apple έχει δημιουργήσει ένα παράνομο μονοπώλιο στα smartphone. Η αγωγή επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς ότι η Apple εμπόδισε τις μικρότερες εταιρείες να έχουν πρόσβαση στο υλικό και το λογισμικό των iPhone της, γεγονός που οδήγησε σε λιγότερες επιλογές για τους πελάτες.

Η κεφαλαιοποίηση της Apple σημειωτέον έσπασε πρόσφατα το φράγμα των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το iPhone της είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τηλέφωνα στον κόσμο και κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά. Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι επειδή η Apple επιβάλλει περιορισμούς συμβολαίων στους προγραμματιστές, αυτό σημαίνει ότι οι νέες καινοτομίες διατηρούνται στο «οικοσύστημά» της με αποτέλεσμα να κερδίζει περισσότερα χρήματα από καταναλωτές, προγραμματιστές, δημιουργούς περιεχομένου, εκδότες, μικρές επιχειρήσεις κοκ.

US government sues Apple In landmark iPhone monopoly lawsuit

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος smartphone της Apple είναι το Android της Google, το οποίο είναι πολύ εκτεταμένο. Το λειτουργικό του σύστημα πρέπει να λειτουργεί σε δεκάδες διαφορετικές συσκευές που κατασκευάζονται από διάφορους κατασκευαστές όλα αυτά τα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, προσφέρει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές – και είναι αναπόφευκτα επίσης λιγότερο ασφαλές.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται τώρα ότι δεν ήταν τυχαίο ότι η Apple κατάφερε να εξασφαλίσει μία θέση στην κορυφή. «Οι καταναλωτές δεν πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ.

Για να κατανοήσει κανείς πόσο πλήττει η νέα μήνυση της κυβέρνησης των ΗΠΑ την ταυτότητα και το brand που έχει δημιουργήσει η Apple για τον εαυτό της, πρέπει να εξετάσει τη βάση των θαυμαστών της εταιρείας. Η Apple κατέχει μια μοναδική θέση ως επωνυμία τεχνολογίας και ειναι εξαιρετικά δημοφιλής. Όταν ένα νέο προϊόν της βγαίνει στην αγορά, οι υπάλληλοι της Apple σχηματίζουν τιμητική ουρά έξω από τα καταστήματα και χειροκροτούν τους πρώτους αγοραστές της – μερικοί από τους οποίους έχουν κατασκηνώσει έξω για ώρες και ξοδεύουν χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσουν το νέο «γκάτζετ» με το μισοδαγκωμένο μήλο.

«Η Apple είναι σαν ένα περίεργο ναρκωτικό…»

Οι άνθρωποι κάνουν τατουάζ με το χαρακτηριστικό λογότυπο της Apple. Τα σύμβολα Windows, Google και ChatGPT εμφανίζονται λιγότερο δημοφιλή. «Η Apple είναι σαν ένα περίεργο ναρκωτικό που απλά δεν το χορταίνεις», έγραψε ο Leander Kahney στο βιβλίο του «The Cult of Mac» το 2006. Είναι αυτό το «περίεργο ναρκωτικό» ή «μαγική εμπειρία», όπως το έθεσε η Apple σε ανακοινωθέν της την Πέμπτη, η οποία πλέον δέχεται πυρά.

Μέχρι στιγμής, εφάρμοζε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο της έχει αποφέρει χρηματιστηριακή αξία 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία ανάλυσης CCS Insight εκτιμά ότι το 72% των smartphone που αγοράστηκαν μόνο στη Βόρεια Αμερική τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 ήταν iPhone. Η Samsung πήρε μερίδιο 25%, αφήνοντας μόλις 3% για όλους τους άλλους στον κλάδο.

Αυτή είναι η τρίτη αγωγή που έχει καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενάντια στην Apple για παραβιάσεις αντιμονοπωλιακών συμφωνιών τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν είναι η μόνη αρχή που αποφασίζει να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στις πρακτικές της Apple.

US government sues Apple In landmark iPhone monopoly lawsuit

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν βάλει επίσης στο στόχαστρο την εταιρεία για αθέμιτες πρακτικές στον τρόπο με τον οποίο η Apple διαχειρίζεται το App Store για να αποκομίσει όφελος έναντι των ανταγωνιστών της.

Μέχρι πρόσφατα το iPhone δεν χρησιμοποιούσε καν το ίδιο καλώδιο φόρτισης με σχεδόν οποιαδήποτε άλλη συσκευή – τα περισσότερα μοντέλα απαιτούσαν ένα κατά παραγγελία καλώδιο Lightning. Η ΕΕ ωστόσο εισήγαγε έναν κοινό κανόνα φορτιστή και η Apple πουλάει πλέον προσαρμογείς καλωδίων Lightning,ενώ άλλαξε το πιο πρόσφατο μοντέλο της στην πανταχού παρούσα θύρα USB-C.

«Η τελευταία φορά που ένα αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ένοχη μια εταιρεία Big Tech για μονοπωλιακές πρακτικές χρονολογείται από το 2001 και υπόλογη τότε ήταν η Microsoft», σημειώνει η Anne Witt, Καθηγήτρια Νομικής στη σχολή επιχειρήσεων EDHEC στη Γαλλία. Αυτό αφορούσε την κυριαρχία του προγράμματος περιήγησης ιστού της Microsoft, Internet Explorer, το οποίο ήταν εγκατεστημένο από προεπιλογή σε εκατομμύρια μηχανήματα με Windows.

Η Apple έχει δεσμευτεί να πολεμήσει «σθεναρά» την αγωγή και αρνείται τους ισχυρισμούς. Απαντάει ότι οι περιορισμοί σχετικά με το λογισμικό και το υλικό της έχουν να κάνουν με το απόρρητο και την ασφάλεια.

newsbomb.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button