Αγροτικά

Οι Ισπανοί σπεύδουν στην Πορτογαλία για να αγοράσουν φθηνότερο ελαιόλαδο

Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου που βιώνει σήμερα η Ισπανία δεν έχει προηγούμενο. Πολλές από τις αιτίες βρίσκονται στην ύπαιθρο, όπου οι σοδειές λόγω της ξηρασίας ήταν σπάνιες. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες: η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός. Αντιμετωπίζοντας αυτήν την κατάσταση, οι Ισπανοί άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις: να αγοράζουν απευθείας από συνεταιρισμούς, να αλλάζουν τα λίπη που χρησιμοποιούν στη μαγειρική. Και η τελευταία τάση: να πηγαίνουν στην Πορτογαλία για να αγοράσουν πολύ πιο φθηνό ελαιόλαδο.

Εάν ήδη ήταν δύσκολο να εξασφαλιστούν τα βασικά για πολλές οικογένειες, το γεγονός ότι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται τόσο πολύ στο σπίτι γίνεται ακόμη πιο ακριβό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Σύμφωνα με την οργάνωση Facua, όλα τα μεγάλα καταστήματα αυξάνουν τις τιμές των ελαιόλαδών τους, αν και αυτές μπορεί να διαφέρουν έως και 68,1% ανάλογα με τη μάρκα και το σούπερ μάρκετ. Με δεδομένο αυτόν τον αριθμό, τα νοικοκυριά άρχισαν να αναζητούν φθηνό ελαιόλαδο σε άλλα καταστήματα. Αλλά, δυστυχώς, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός της χώρας. Για παράδειγμα, η μέση τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου λευκής ετικέτας στην Ισπανία είναι 27% ακριβότερη απ’ ότι στην Πορτογαλία: 8,72 ευρώ ανά λίτρο σε σύγκριση με 6,86 ευρώ. Και ο ΦΠΑ (5% στην Ισπανία, 0% στην Πορτογαλία) σαφώς δεν εξηγεί όλη αυτήν τη διαφορά.

Μαζικά προς την Πορτογαλία

Καθώς οι τιμές στην Ισπανία συνεχίζουν να αυξάνονται (αύξηση 52% τον τελευταίο χρόνο), οι αγορές των Ισπανών στη γειτονική χώρα με σκοπό την εξοικονόμηση βλέπουν πραγματική άνθηση. Με τον ίδιο τρόπο που οι Γάλλοι κατεβαίνουν στη χερσόνησο για να αγοράσουν καπνό και βενζίνη, οι Ισπανοί διασχίζουν ήδη τα σύνορα για να αγοράσουν φθηνότερο ελαιόλαδο.

Στα δύο σούπερ μάρκετ Continente de Valença στο Minho και τη Miranda do Douro, η μέση τιμή ανά λίτρο ελαιόλαδο κυμαίνεται μεταξύ 6,5 και 8 ευρώ. Και οι υπάλληλοι επισημαίνουν ότι στους διαδρόμους ακούγονται σχεδόν μόνο ισπανικά και γαλικιανά. «Το 90% των ισπανικών πελατών μας έρχονται για το ελαιόλαδο. Το αγοράζουν χύμα, φαίνεται σαν να το πίνουν!», εξήγησε ο διευθυντής ενός καταστήματος.

Η διαφορά στις τιμές στην Ευρώπη

Η OCU έχει καταγγείλει ότι η τιμή του ελαιόλαδου στην Ισπανία υπερβαίνει κατά πολύ αυτήν των γειτονικών χωρών. Σε μια ανάλυση, αποκαλύπτουν ότι η μέση τιμή ιδιωτικής ετικέτας στην Ισπανία είναι 6% πιο ακριβή από ό,τι στην Ιταλία και 16% πιο ακριβή από ό,τι στη Γαλλία. Πράγματι, μερικοί Ισπανοί που ζουν σε άλλες γωνιές της Ευρώπης έχουν αρχίσει να συγκρίνουν τις τιμές στις χώρες διαμονής τους. Οι διαφορές είναι αρκετά σημαντικές.

Ένας χρήστης του TikTok, με το όνομα @carloscruzrzz, που ζει στην Ιρλανδία, πήγε σε ένα Tesco για να δείξει σε ένα βίντεο πόσο κοστίζει το παρθένο ελαιόλαδο εκεί. Για να κάνει τη σύγκριση, ζήτησε από τη μητέρα του να πάει σε ένα σούπερ μάρκετ στην Huelva στην Ισπανία και να δείξει πόσο κοστίζει ένα λίτρο παρθένο ελαιόλαδο εκεί: 8,50 ευρώ ανά λίτρο. Αντίθετα, στο Δουβλίνο, το παρθένο ελαιόλαδο ήταν 4,70 ευρώ ανά λίτρο. Και αν πάμε σε ξένες αγορές όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία, είναι περίεργο ότι οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί τόσο όσο εδώ επίσης.

Τόσο η OCU, η Facua, όσο και οι αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η UPA ή η Asaja, υποψιάζονται ότι μερικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τα περιθώρια κέρδους, πράγμα που εξηγεί τις διαφορές μεταξύ των χωρών. Το ελαιόλαδο που αγοράζουν οι Ισπανοί τώρα στο σούπερ μάρκετ αγοράστηκε από τους εμφιαλωτές από τον παραγωγό σε πολύ χαμηλές τιμές: 5,25 ευρώ σύμφωνα με δεδομένα της PoolRed. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ελαιόλαδο στο κατάστημα κοστίζει τώρα έως και 12 ευρώ, υπάρχει αύξηση πάνω από 200% σε σχέση με την αρχική τιμή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο στον τομέα της διανομής. «Δεν είμαστε ενήμεροι γι’ αυτό και, αν ίσχυε, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», εξήγησε η Υπουργός Nadia Calviño. Ανέφερε επίσης ότι η Εθνική Αρχή Αγοράς και Ανταγωνισμού (CNMC) παρακολουθεί την εξέλιξη της τιμής πώλησης του ελαιόλαδου για παρατυπίες.

Περισσότερη ζήτηση

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι παραγωγοί ελαιόλαδου εργάζονται με μακροπρόθεσμα σχέδια και οι εισαγωγείς υπογράφουν συμβάσεις για την εισαγωγή ποσοτήτων που καλύπτουν ολόκληρη την περίοδο παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, οι τιμές καθορίζονται εκ των προτέρων, και αυτό εξηγεί γιατί, στην περίπτωση της Ισπανίας, βρίσκονται τώρα χαμηλότερα σε άλλα μέρη του κόσμου. Αλλά πάνω απ’ όλα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ελαιόλαδο σε αυτές τις χώρες ενδέχεται να μην έχει τόση κυκλοφορία όσο στην Ισπανία. Σε πολλές χώρες προτιμώνται άλλα λίπη, όπως το βούτυρο.

Γι’ αυτό τον λόγο, σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ελλάδα, όπου καταναλώνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 11 και 12 λίτρων ανά κάτοικο κάθε χρόνο, τα αποθέματα εξαντλούνται νωρίτερα και υπάρχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις τιμής. Το φθηνό πορτογαλικό ελαιόλαδο μπορεί να παραμένει σε αποθήκες για μήνες χωρίς να πωλείται.

Πηγή: xataka.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button