Υγεία

Πέτρες στα νεφρά: Τα λαχταριστά τρόφιμα που ευνοούν τον σχηματισμό τους

Όλοι αγαπάμε τις γλυκές λιχουδιές, πρέπει ωστόσο να τις καταναλώνουμε με μέτρο. Νέα μελέτη προσθέτει έναν ακόμη κίνδυνο για την υγεία στη λίστα με τους γνωστούς παράγοντες που σχετίζονται με την υψηλή πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων

Σε όλους αρέσουν τα γλυκά, οι συσκευασμένες λιχουδιές και τα λαχταριστά ροφήματα, τα οποία, ωστόσο, όπως είναι γνωστό, είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, η υπερβολική κατανάλωση των οποίων υπονομεύει την ανθρώπινη υγεία. Οι επιστήμονες έχουν τώρα ένα δυσάρεστο νέο: Συνδέουν αυτή την κατηγορία τροφίμων με έναν επιπλέον κίνδυνο, τη νεφρολιθίαση. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Frontiers in Nutrition.

Ειδικότερα, μια ομάδα ειδικών από το Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College στο Nanchong της Κίνας, με επικεφαλής τον δρ. Shan Yin υποστήριξε για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, όπως μπισκότα, κέικ και αναψυκτικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

Η νεφρολιθίαση είναι μια επώδυνη πάθηση, που ταλαιπωρεί περισσότερους από 1 στους 10 ανθρώπους, προκαλώντας σοβαρά και ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετο, πυρετό, ρίγη και αίμα στα ούρα. Με την πάροδο του χρόνου, μάλιστα, οι λίθοι στους νεφρούς μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις, οίδημα και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή νεφρικές παθήσεις.

Έως τώρα οι παράγοντες κινδύνου που είχαν σχετιστεί με τη νεφρολιθίαση ήταν η γήρανση, η παχυσαρκία, η χρόνια διάρροια, η αφυδάτωση, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο διαβήτης και η ουρική αρθρίτιδα. Αυτή η μελέτη προσθέτει τώρα έναν ακόμη παράγοντα, την υπερβολική κατανάλωση σακχάρων, που αποτελούν κοινό συστατικό των συσκευασμένων γλυκών και ροφημάτων.

«Υποστηρίζουμε ότι ο περιορισμός της πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά», πρότεινε ο δρ. Yin.

Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα υγείας περισσότερων από 28.000 Αμερικανών ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το αν είχαν ιστορικό λίθων στα νεφρά, ενώ η ημερήσια πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων υπολογίστηκε με βάση τις διατροφικές συνήθειες που είχαν κατά την περίοδο της μελέτης.

Η ομάδα έλαβε επίσης υπόψη παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνότητα, η εθνικότητα, το εισόδημα και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), υπολογίζοντας τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά για κάθε έτος της υπό μελέτη περιόδου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες πρόσθετων σακχάρων στην αρχή της μελέτης παρουσίαζαν ψηλότερο επιπολασμό λίθων στα νεφρά, χαμηλότερες βαθμολογίες υγιεινής διατροφής και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων αυτής της ομάδας ήταν 272,1 θερμίδες, που αντιπροσώπευαν το 13,2% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας.

Καταγράφηκε, επίσης, μια σταθερή σχέση μεταξύ του ποσοστού ενεργειακής πρόσληψης από πρόσθετα σάκχαρα και της ανάπτυξης λίθων στα νεφρά. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες με πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων που άγγιζε το 25% είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λίθους στα νεφρά. Εκείνοι των οποίων η συνολική ενέργεια προερχόταν από πρόσθετα σάκχαρα σε ποσοστό άνω του 25% είχαν 88% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λίθους, συγκριτικά με όσους αντλούσαν λιγότερο από το 5% της συνολικής τους ενέργειας από πρόσθετα σάκχαρα. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι ακριβείς μηχανισμοί που συνδέουν την υψηλή κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων με τον αυξημένο κίνδυνο νεφρολιθίασης παραμένουν άγνωστοι.

«Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί λεπτομερώς αυτή η συσχέτιση, παρ’ όλα αυτά τα ευρήματά μας προσφέρουν ήδη πολύτιμες γνώσεις», κατέληξε ο δρ. Yin.

Πηγή: ygeiamou.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button