Οικονομία

Πώς θα πετύχετε φοροέκπτωση έως και 3.200 ευρώ

Φορολογική ελάφρυνση για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτων.

Ακόμα και τα 3.200 ευρώ τον χρόνο για πέντε χρόνια μπορεί να φθάσει η φορολογική ελάφρυνση για φορολογούμενους που πραγματοποιούν ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτων

Οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων θα μειώνουν τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

Η μείωση αυτή θα κατανέμεται ισόποσα σε μια περίοδο πέντε ετών και θα ισχύει μέχρι του αναλογούντος φόρου για κάθε έτος, με ανώτατο συνολικό όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

Οι δαπάνες για υλικά θα λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 των δαπανών για υπηρεσίες.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι:

Η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών με νόμιμα παραστατικά (Τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών) , στα οποία θα αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου.

Η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.).

Δικαιούχοι της έκπτωσης είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, με την προϋπόθεση να το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχος της μείωσης είναι μόνο το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button