Οικονομία

Πώς θα “σβήσετε” τόκους αναβιώνοντας τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία – Αφορά 215.000 οφειλέτες

Περίπου 215.000 φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία που έχασαν κατά το παρελθόν τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί, έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 29 Απριλίου να πληρώσουν τις δόσεις που “χάθηκαν” και να αναβιώσουν τη ρύθμιση.

Τι θα κερδίσουν πέραν του ότι θα πάψουν να εμφανίζονται ως έχοντες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις; Τόκους. Και όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την απώλεια της ρύθμισης μέχρι τώρα, τόσο περισσότερο θα είναι και το όφελος. Από τις αιτήσεις που ήδη υποβάλλονται -η πλατφόρμα έχει τεθεί στη διάθεση των οφειλετών από προχθές- προκύπτουν περιπτώσεις όπου το κέρδος από την διαγραφή των τόκων, μπορεί να ξεπερνά και τα 20-30 ευρώ τον μήνα. Άρα, αν μια ρύθμιση έχει χαθεί εδώ και 1,5 χρόνο, μπορεί ο οφειλέτης, κινώντας τη διαδικασία επανένταξης να κερδίσει ακόμη και πάνω από 500 ευρώ ακόμη και για ένα χρέος της τάξεως των 5.000 ευρώ.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία αναβίωσης της ρύθμισης; Μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, δημιουργείται ένα ψηφιακό αρχείο στο οποίο αποτυπώνεται η συνολική εικόνα για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων αλλά και το τελικό οφειλόμενο ποσό όπως προκύπτει από συνυπολογιστούν οι εκκρεμείς καταβολές, αποδόσεις και επιστροφές. Ο οφειλέτης καταβάλλει το οφειλόμενο ποσό (δηλαδή τις δόσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από τη στιγμή απώλειας της ρύθμισης μέχρι τώρα) αποκλειστικά μέσω web banking -δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας- και ουσιαστικά ανακτά το δικαίωμα να “πιάσει” τη ρύθμιση από εκεί που σταμάτησε καταβάλλοντας το υπόλοιπο ποσό σε δόσεις.

Παράδειγμα

Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό του οφέλους που προκύπτει με την αναβίωση της ρύθμισης από το “κούρεμα” τόκων. Για χρέος 5.000 ευρώ με τριετή περίοδο αποπληρωμής, η μηνιαία δόση έβγαινε στα 160 ευρώ. Από αυτά, τα 21 ευρώ τον μήνα ήταν τόκοι. Ο οφειλέτης σταμάτησε να εξυπηρετεί τη ρύθμιση πριν από 18 μήνες. Καταβάλλοντας τώρα αυτές τις 18 δόσεις, κερδίζει από συσσωρευμένους τόκους 21 ευρώ ανά μήνα επί 18 μήνες, συνολικά 378 ευρώ. Ναι μεν θα χρειαστεί να καταβάλλει ένα μαζεμένο ποσό της τάξεως των 2.500 ευρώ, αλλά και θα κερδίσει το ποσό των τόκων και θα εμφανιστεί με τακτοποιημένα τα χρέη στην εφορία και θα αναβιώσει τη ρύθμιση αποπληρώνοντας το υπόλοιπο ποσό της οφειλής μέσα στους υπόλοιπους 18 μήνες.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 29 Απριλίου ενώ η ΑΑΔΕ έχει ήδη στείλει email αλλά και μήνυμα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο κινητό προκειμένου οι 215.000 ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για το δικαίωμά τους να αναβιώσουν τη ρύθμιση.

 

thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button