Αγροτικά

Στα χαμηλά τα αποθέματα του ελαιολάδου – Τι συμβαίνει αυτόν το μήνα;

 

Μετά τα ισχυρά στοιχεία πωλήσεων από την Ισπανία τον Ιούνιο, με πωλήσεις περίπου 100.000 τόνων ελαιολάδου, η αγορά παραμένει σταθερή. Η σταθερά υψηλή ζήτηση για ελαιόλαδο, παρά τις υψηλές τιμές λιανικής, και τα όλο και πιο σπάνια αποθέματα σε μεγάλες χώρες παραγωγής όπως η Ισπανία και η Ιταλία, συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς και από έγκριτους αναλυτές, οι μέσες τιμές εμπορίου του ισπανικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκαν σε περίπου 8 ευρώ/κιλό. Βασικά παρατηρήθηκε μια ελαφρά άνοδος περίπου 2% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024. Ωστόσο, το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας αλλά και τα επίσημα sites πληροφόρησης αναφέρουν σταθερές τιμές για την Ελλάδα, την Τυνησία και την Ιταλία.

Οι τρέχουσες τιμές είναι οι εξής:

Ισπανία: 7,924 Eu/ Kg
Ιταλία: 9,44 Eu/ Kg
Ελλάδα: 8,30 Eu/ Kg
Τυνησία: 7,73 Eu/ Kg

Επισημαίνεται ότι για υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ειδικά εκείνα που είναι κατάλληλα για εξαγωγή με χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, έχουν καλύτερες τιμές και κυμαίνονται μεταξύ 0,20-0,30 ευρώ/ kg πάνω από αυτές τις μέσες τιμές που προαναφέρθηκαν.

Ισπανικά  και Ιταλικά  αποθέματα

Στις 31 Μαΐου 2024, τα αποθέματα ελαιολάδου της Ισπανίας ανήλθαν σε 492.000 τόνους, σημειώνοντας μείωση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 46% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας των 914.200 τόνων, και κατανεμήθηκαν ως εξής:
Συνεταιρισμοί: 319.910 τόνοι
Βιομηχανικά Συσκευαστήρια: 11.170 τόνοι
Μεμονωμένοι Ιδιοκτήτες: 1.662 τόνοι

Ισπανία

Σύμφωνα με την Cooperativas Agro-alimentarias de España, μια οργάνωση που αντιπροσωπεύει μία ένωση αγροδιατροφικών συνεταιρισμών, αναφέρεται ότι από τους  170.710 τόνους που θα συσκευασθούν, μόνο το 53% είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (91.877 τόνοι) και το 17% από αυτό έχει ήδη συσκευαστεί (29.887 τόνοι ) .

Καθώς ο αγροτικός τομέας στην Ισπανία προετοιμάζεται για την επερχόμενη καλλιέργεια στο τέλος του έτους, οι συνεταιριστές προβλέπουν ότι θα υπάρξει μεταφορά μόνο 200.000 τόνων από τη μία σοδειά στην άλλη. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές εκροές και εισροές από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, είναι πιθανό τα επίπεδα των αποθεμάτων να είναι ακόμη χαμηλότερα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ιταλία

Η κατάσταση της Ιταλίας είναι παρόμοια με την Ισπανία. Στις 31 Μαΐου 2024, η Ιταλία κατείχε 203.186 τόνους ελαιόλαδου, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να αποτελεί το 72,8% (131.278 τόνους). Περίπου το 90% αυτού του αποθέματος αποθηκεύεται χύμα (182.850 τόνοι) και μάλιστα είναι περίπου 20% λιγότερο από το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με το περιοδικό Olimerca, η μηνιαία κατανάλωση στην Ιταλία είναι περίπου 50.000-60.000 τόνοι, υποδηλώνοντας συνολική κατανάλωση περίπου 200.000 τόνους μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου, η Ιταλία πιθανότατα θα χρειαστεί να εισάγει επιπλέον προμήθειες από γειτονικές χώρες για να αποφύγει την εξάντληση των αποθεμάτων της πριν από τη νέα συγκομιδή.

Στοιχεία από την Ανδαλουσία της Ισπανίας

Χάρη στις μέτριες βροχοπτώσεις τους τελευταίους μήνες και τις γενικά ευνοϊκές και σταθερές καιρικές συνθήκες, τα ελαιόδεντρα εμφανίζονται υγιή και έχουν ανακάμψει από τα δύο προηγούμενα συνεχόμενα χρόνια ιστορικής ξηρασίας και καύσωνα . Οι αποθήκες νερού της Ανδαλουσίας έχουν αυξηθεί σε χωρητικότητα κατά 41%, μια σημαντική βελτίωση από πέρυσι, αν και ακόμη πολύ κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Ισπανία προβλέπεται να επιτύχει συγκομιδή 1.700.000 τόνων, μια σημαντική αύξηση από την παραγωγή 850.479 τόνων του προηγούμενου έτους. Οι μεγαλύτερες συνεισφορές αναμένονται από την Ανδαλουσία, με σημαντικές εκροές από τις περιοχές Jaen και Cordoba.

Τελικές σκέψεις

Οι προβλέψεις συγκομιδής για την επόμενη παγκόσμια παραγωγή είναι ελπιδοφόρες, με προβλεπόμενους όγκους να ξεπερνούν ίσως και τους 3 εκατομμύρια τόνους, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τόνους πάνω από την παραγωγή  του προηγούμενου έτους.

Παρόλα αυτά, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων που διατίθενται σήμερα, η εμπορική αγορά αναμένεται να παραμείνει σημαντικά υψηλή και σταθερή έως ότου η νέα συγκομιδή αρχίσει να αναπληρώνει τις δεξαμενές των συνεταιρισμών και των ελαιοτριβείων στη Μεσόγειο, μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2024 και του πρώτου τριμήνου του 2025.

Τουρκία

Οι περιορισμοί των εξαγωγών της τουρκικής κυβέρνησης έχουν χαλαρώσει, επιτρέποντας την εξαγωγή επιπλέον 50.000 τόνων, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της πτωτικής τάσης για τις μέσες τιμές εμπορίας ορισμένων κατηγοριών ελαιολάδου.

ΓΡΑΦΕΙ: Γεώργιος Ζακυνθινός,
Καθηγητής Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας,
Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button