Αγροτικά

Συνεχίζεται η πτώση των τιμών του ελαιολάδου- Στον «πάγο» η αγορά

Οι ενδείξεις της κατανάλωσης, καθώς και οι εκτιμήσεις ως προς τη νέα παραγωγή στη λεκάνη της Μεσογείου εξακολουθούν να είναι τα δύο κομβικά σημεία που θα κρίνουν την πορεία του προϊόντος. Η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες απραξίας, καθώς ό,τι κινείται είναι στο επίπεδο της κάλυψης αναγκών και μόνο, τόσο από την πλευρά των αγοραστών όσο και από την πλευρά των παραγωγών, κατάσταση που ισχύει για διάστημα μηνός τουλάχιστον. Το γεγονός αυτό έχει επιφέρει επιπλέον υποχώρηση των τιμών για το προϊόν, με το σενάριο της περαιτέρω ανόδου, στο οποίο προσδοκούσαν οι παραγωγοί, να απομακρύνεται από τον ορίζοντα, τουλάχιστον προσώρας.

Οι πρώτες ενδείξεις για την εγχώρια ανθοφορία εξακολουθούν να είναι καλές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πολλά, αφού ακολουθούν αρκετοί και κρίσιμοι μήνες μέχρι να έρθει η ώρα της νέας συγκομιδής. Η έλλειψη νερού είναι αυτή που προβληματίζει ορισμένα παραγωγικά κέντρα, χωρίς να λείπουν κι άλλοι παράγοντες, όπως το ενδεχόμενο ακραίων φαινομένων το επόμενο διάστημα, που μπορεί να πλήξει σε ευαίσθητο στάδιο τη νέα παραγωγή.

Θετικές, αν και επίσης θεωρείται βιαστική η όποια πρόβλεψη, είναι και οι πρώτες εκτιμήσεις παραγωγών από άλλα κράτη της Μεσογείου. Ειδικότερα από τη μεγαλοπαραγωγό Ισπανία, οι βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικές, δείχνοντας προς μία καλή χρονιά, μετά και από δύο χρονιές σημαντικών μειώσεων.

Τουλάχιστον κατά 1 ευρώ μειώθηκε η τιμή για τον Έλληνα παραγωγό μέσα σε έναν μήνα

«Αξιόπιστα δεδομένα προβλέψεων ως προς τη νέα παραγωγή θα έχουμε τέλος Ιουνίου», σχολιάζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιαννούλης, εκτιμώντας ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι θετικά για την ανθοφορία, χωρίς να μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο τώρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος, εδώ και έναν μήνα, παρατηρείται στο εμπόριο υποχώρηση των τιμών, οι οποίες, πλέον, είναι χαμηλότερες κατά 1 ευρώ, ίσως και λίγο περισσότερο, με τα ελληνικά έξτρα παρθένα να κινούνται σε ένα εύρος τιμών από 7,5 έως 8 ευρώ για τον παραγωγό, αναλόγως, βέβαια, και την ποιότητα.

Κατά τον ίδιο, αυτή την περίοδο επικρατεί απραξία, με τη βιομηχανία να «αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα», δεδομένου και του ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση λεπτών ισορροπιών, λόγω του επιπέδου στο οποίο βρέθηκαν και βρίσκονται οι τιμές, παρά την υποχώρηση.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ισπανία, όπου αυτές τις μέρες θα προκύψουν τα στοιχεία για την κατανάλωση του Μαρτίου, γενικότερα η πορεία της κατανάλωσης, δεδομένης και της τουριστικής σεζόν που ξεκινά, θα αποτελέσει έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για το πώς θα συνεχίσει η αγορά για το προϊόν, ενώ και οι εκτιμήσεις για τη νέα παραγωγή που θα έρθουν αργότερα θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους, όπως εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννούλης.

Μπήκαν «μέσα» όσοι αγόρασαν στα 9,30 ευρώ και δεν διέθεσαν

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει άμεση και ριζική αλλαγή στην κατανάλωση προς τα πάνω, καθώς ένα μέρος της αγοράς για το προϊόν έχει στραφεί προς τα σπορέλαια, μεταφέρει έμπορος που εξάγει προϊόν στην Ιταλία. Ο ίδιος, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλά για μία δύσκολη κατάσταση στην αγορά, απουσία προθυμίας από τους αγοραστές, καθώς δεν υπάρχουν παραγγελίες από τις αλυσίδες, με την τιμή των 8 ευρώ να απομακρύνεται για τον Έλληνα παραγωγό, τουλάχιστον για προϊόν που παραδίδεται στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα, ο τελευταίος αναφέρει και «χασούρα» της τάξεως του 1,30-1,50 ευρώ στο κιλό, εφόσον κάποιος έμπορος προμηθεύτηκε προϊόν στο επίπεδο των 9,30 ευρώ, το οποίο δεν διέθεσε εκείνη την περίοδο στη βιομηχανία.

Συνεχίζεται από όλες τις πλευρές η απουσία ενδιαφέροντοςγια πράξεις στη Σητεία

Στην απουσία, ακόμη, συμβολαίων με τις αλυσίδες λιανικής στέκεται για άλλη μία φορά ο Μανώλης Μαυροματάκης, πρόεδρος στην Ένωση Σητείας, εξηγώντας ότι όσες κινήσεις γίνονται αφορούν μικροπαρτίδες, «ίσα για να συντηρηθεί η αγορά», ώσπου να κατασταλάξει η κατάσταση.

Κατά τον ίδιο, η μείωση στην κατανάλωση δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη. «Η αγορά έχει φτάσει μέχρι 50% μείωση σε πολλές περιοχές. Αυτό, με βάση αυτά που βλέπουμε. Ωστόσο, μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή και μικρότερη. Θα το δείξει η πραγματική εικόνα, όταν αρχίσει να κινείται το προϊόν», εκτιμά, συμπληρώνοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, η μείωση θα είναι μάλλον μεγαλύτερη. Πάντως, στη Σητεία, η εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων εξακολουθεί να υφίσταται, με το ενδιαφέρον για πράξεις να απουσιάζει και από την πλευρά των εμπόρων, αλλά και των παραγωγών.

Σε ό,τι αφορά τη νέα παραγωγή, η διαδικασία της ανθοφορίας εξελίσσεται φυσιολογικά, όπως εκτιμά ο κ. Μαυροματάκης, μιλώντας για μια πρωίμιση κατά 20 μέρες με έναν μήνα τη φετινή χρονιά, αλλά εκφράζοντας και την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κάποια βροχόπτωση. Ελλείψει αρκετών νερών, οι παραγωγοί ήδη έχουν ξεκινήσει τα ποτίσματα. «Το θέμα είναι τι θα γίνει στη συνέχεια», συμπληρώνει αναφορικά με το διάστημα που ακολουθεί, με τη νέα παραγωγή να αναμένεται, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ότι θα είναι καλή.

Περίπου στα 8 ευρώ οι τιμές που ακούγονται στην Πελοπόννησο

Υποχώρηση τιμών καταγράφεται και σε παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου, όπως η Λακωνία και η Μεσσηνία. Η τιμή που ακούγεται είναι περίπου στα 8 ευρώ, όπως αναφέρει από τη Λακωνία ο Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής του Συνεταιρισμού Πετρίνας, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει γίνει κάποια πράξη σε αυτό το επίπεδο, καθώς όλοι παραμένουν συγκρατημένοι, και από την πλευρά των αγοραστών, αλλά και των παραγωγών.

Η τελευταία πράξη για τον συνεταιρισμό ήταν περίπου στα μέσα Μαρτίου, με τιμή παραγωγού στα 8,55 ευρώ. Η δημοπρασία που έκανε τότε για τη διάθεση 30 τόνων ελαιολάδου κρίθηκε άγονη από το ΔΣ της οργάνωσης, με τη μόνη προσφορά που δέχθηκε να είναι στα 8,55 ευρώ. Ωστόσο, υπήρχαν παραγωγοί που είχαν ανάγκη να πουλήσουν, οπότε και διατέθηκαν τελικά 17 τόνοι στον έμπορο που προσέφερε αυτή την τιμή, με κατεύθυνση την Ιταλία.

«Εξέφρασαν επιθυμία κι άλλοι να πουλήσουν, αλλά ο έμπορος είπε ότι δεν παίρνει άλλο», συμπληρώνει ο κ. Πουλάκος, προσθέτοντας ότι γενικότερα παρατηρείται ένα «πάγωμα» στην αγορά, το οποίο κρατά από τα μέσα περίπου του Φλεβάρη, με τους παραγωγούς να εξακολουθούν να είναι συγκρατημένοι, «όσο τους επιτρέψουν τα οικονομικά τους». Εφόσον η κατάσταση συνεχίσει έτσι, «φαίνεται ότι θα έχουμε μια πολύ καλή παραγωγή», προβλέπει ο ίδιος για τη νέα σεζόν, διευκρινίζοντας, βέβαια, ότι είναι πολύ νωρίς για τα δέντρα. «Αν πάνε καλά, αυτό θα επηρεάσει και την τιμή», εξηγεί ο κ. Πουλάκος.

Στο ενδεχόμενο ύπαρξης σοβαρών προβλημάτων αναφέρεται, αντίθετα, ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Νηλέας στη Δυτική Μεσσηνία, εφόσον συνεχίσει η έλλειψη καλών βροχοπτώσεων στην περιοχή και με δεδομένο ότι αναμένεται καλή παραγωγή. Σύμφωνα με όσα αναλύει, φέτος εκδηλώθηκαν στην περιοχή πολύ λίγες βροχοπτώσεις και υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που «σημαίνει εξάντληση των δέντρων», όπως εξηγεί. Εάν σε αυτές τις συνθήκες προστεθεί και το ότι τα δέντρα δεν κλαδεύτηκαν όπως θα έπρεπε, λόγω της έλλειψης εργατών, γεννάται διάχυτος προβληματισμός για το πώς θα εξελιχθεί η νέα σοδειά.

«Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται πολύ γρήγορα, και αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισής της, όπως τα έργα υποδομής και τα αρδευτικά, η ελαιοκαλλιέργεια θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση», υπογραμμίζει ο κ. Κόκκινος, εξηγώντας ότι, προσώρας, έχουμε εφησυχάσει κάπως από την υψηλή τιμή για το προϊόν.

Σε επίπεδο εμπορίου, και σε αυτή την περιοχή καταγράφεται μια γενικότερη συγκράτηση πράξεων και υποχώρηση τιμών, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά της Ιταλίας, με την εγχώρια αγορά να στηρίζει ένα ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο τιμών, ανάλογα και την ποιότητα.

«Δεν ξέρουμε πού να το αποδώσουμε, μπορεί να είναι κάτι συγκυριακό», συμπληρώνει ως προς την τάση υποχώρησης των τιμών. «Αυτό που περιμένουν όλοι είναι κάποια πρώτα σημάδια για την ερχόμενη παραγωγή, αν θα είναι καλύτερη, αν θα είναι όπως η προηγούμενη σε επίπεδο Μεσογείου», αναφέρει, προσθέτοντας ότι, εφόσον τα μηνύματα είναι θετικά, αυτό ενδέχεται να αποτυπωθεί και στις τιμές. «Όλα αυτά είναι υποθέσεις. Κανείς δεν ξέρει», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button