Δήμος Καλαμάτας

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας

Παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Απριλίου 2024, συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου. Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αναπτύχθηκαν αναλυτικά από κάθε φορέα οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει και η προετοιμασία ώστε να κυλήσει ομαλά και με τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα η νέα αντιπυρική περίοδος.

Η διευρυμένη σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Παντελή Δρούγα και με τη συμμετοχή του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Μεσσηνίας, Πύραρχου Θανάση Κατσαφάδο και του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, αντιστράτηγου ε.α. Λάμπρου Τζούμη.

POLITIKH PROSTASIA 4

Όλοι επισήμαναν την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού, τις προσπάθειες που γίνονται για καθαρισμό δασικών εκτάσεων, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αλλά και  καθαρισμό περιαστικών και αστικών εκτάσεων, τον καίριο ρόλο των προέδρων των Κοινοτήτων στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά και αυτών των εθελοντικών οργανώσεων. Επισημάνθηκαν οι κινήσεις που έχουν γίνει έως τώρα στον τομέα της πρόληψης, αναφέρθηκαν στα επιχειρησιακά σχέδια πολιτικής προστασίας που επικαιροποιήθηκαν, με τους συντονιστές της συνεδρίασης να χαρακτηρίζουν ως “πάρα πολύ δύσκολη περίοδο” το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και από σήμερα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας  σε περιοχές Νatura και σε δασικές περιοχές, καθώς πλέον από τον δείκτη 3 επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, διευρύνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στις παραπάνω περιοχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες τίθενται σε επιφυλακή.

Υπογραμμίστηκε ότι σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη 9/2024 απαγορεύονται τα αερόστατα ή τα φαναράκια, καθώς αποτελούν αυτή την περίοδο αιτία πρόκλησης πυρκαγιών, και επιτρέπονται μόνο την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου.

Επισημάνθηκε η ετοιμότητα όλων, η ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων σε υδατοδεξαμενές, σε κρουνούς, και τονίστηκε η ανάγκη στελέχωσης των Πυροφυλακίων, όπου ρόλο αναλαμβάνει και ο Στρατός. Μάλιστα, έχουν ήδη σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και οι περιπολίες που θα γίνονται καθημερινά από τις 7 το πρωί έως και τις 23.00 στον ορεινό όγκο του Ταΰγέτου και των ορεινών χωριών, από τον Στρατό, που συνδράμει από την πλευρά του στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για πρόληψη και έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιάς.

POLITIKH PROSTASIA 3

Αναφορά υπήρξε και στα Σχέδια Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών σε περίπτωση που η πυρκαγιά πλησιάζει οικισμό, με την εισήγηση να γίνεται από την Πυροσβεστική, που θα υποδείξει και την κατεύθυνση που θα οδηγηθούν με λεωφορεία οι πολίτες, όσο και τον εκτιμώμενο χρόνο προσέγγισης της πυρκαγιάς στην κατοικημένη περιοχή, ενώ η απόφαση απομάκρυνσης πολιτών είναι πολιτική απόφαση. Μεγάλη σημασία δόθηκε και στην προσβασιμότητα των αγροτικών και δασικών δρόμων, ώστε να μπορούν άμεσα να διέρχονται τα πυροσβεστικά και τα μηχανήματα έργου.

POLITIKH PROSTASIA 1

Από την πλευρά του Δήμου, τονίστηκε ότι ήδη  έχουν σταλεί 3.000 επιστολές σε ιδιοκτήτες οικοπέδων να τα καθαρίσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί και πρόστιμα, όπως και σε πολλές περιπτώσεις που διαπιστώθηκε εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων ή φυτικών υπολειμμάτων που αποτελούν επίσης εστία φωτιάς.

POLITIKH PROSTASIA 2

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της 120 ΠΕΑ, τους 9ου Συντάγματος Πεζικού, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΥΑΚ, των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας (ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ΓΑΙΑ εθελοντές Μάνης, Ομάδα Νέων “η Δημιοβίτισσα”, Ερυθρός Σταυρός), καθώς επίσης και Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας, και υπηρεσιακά στελέχη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, τη Γεωτεχνική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία του Δήμου Καλαμάτας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button