Ελλάδα

Τεθωρακισμένα Μ2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό: Με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την απόκτηση μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου M2 Bradley από τις ΗΠΑ για τον Ελληνικό Στρατό, καθώς κλιμάκιο αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ τον Ιούνιο για να πραγματοποιήσει σχετική αυτοψία.

Υπενθυμίζεται πως η παραχώρηση 60 τεθωρακισμένων οχημάτων του τύπου περιλαμβανόταν στο «πακέτο» εξοπλισμών που είχε ανακοινωθεί προ μηνών. Η ανάγκη για ΤΟΜΑ, που θα πλαισιώνουν τα σύγχρονα άρματα μάχης των ελληνικών τεθωρακισμένων σχηματισμών, αποτελεί σημαντικό ζήτημα του Στρατού, και σημαντική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είχε γίνει με την απόκτηση αριθμού γερμανικών Marder, ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση παλαιών ελληνικών ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία.

Anadolu via Getty Images

Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σενάρια για απόκτηση σύγχρονων γερμανικής προέλευσης ΤΟΜΑ ή αναβάθμισης των «αθάνατων» τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113, τα οποία ο ΕΣ διαθέτει ήδη σε μεγάλους αριθμούς, ωστόσο επί της παρούσης το μόνο «χειροπιαστό» που φαίνεται να υπάρχει είναι η προμήθεια των αμερικανικών Bradley, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί έτσι ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ανάγκες είναι δυνατόν. Σε αυτό το πλαίσιο, τα διαθέσιμα προς παραχώρηση αμερικανικά ΤΟΜΑ αναμένεται να εξεταστούν με κάθε λεπτομέρεια, προκειμένου να διασφαλιστεί πως είναι δυνατή και συμφέρουσα η ένταξή τους σε υπηρεσία (επισκευή, ανταλλακτικά, μεταφορά κλπ). Με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, αναμένεται να οριστεί και ο αριθμός των τεθωρακισμένων που λάβει τελικά ο ΕΣ.

Chung Sung-Jun via Getty Images

Τα Bradley είναι ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ)- οχήματα μέσης θωράκισης που μπορούν να μεταφέρουν και προσωπικό στο πεδίο της μάχης. Είναι πιο ελαφρά και πιο ευέλικτα από ένα άρμα μάχης, αν και ελαφρύτερα οπλισμένα. Μπορούν να μεταφέρουν περίπου 10 άτομα (τριμελές πλήρωμα και 6-7 πεζικάριους) και είναι σημαντικός ο ρόλος τους ως προς τη μετακίνηση στρατιωτών στη μάχη. Το πυροβόλο τους, των 25 χιλιοστών, μπορεί να μην είναι αντίστοιχο ενός άρματος μάχης, μα παρέχει σημαντική ισχύ πυρός προς υποστήριξη του πεζικού, ενώ μπορεί να φέρει και αντιαρματικούς πυραύλους. Οι ΗΠΑ τα χρησιμοποιούν από τη δεκαετία του 1980, και ο στρατός τους έχει χιλιάδες οχήματα του τύπου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Bradley έχουν προκαλέσει πολύ καλές εντυπώσεις από την υπηρεσία τους στην Ουκρανία, λόγω του πολύ καλού συνδυασμού προστασίας/ ευκινησίας/ ισχύος πυρός που παρέχουν.

huffingtonpost.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button