Τεχνολογία

Τι είναι το Internet of Things και πώς λειτουργεί;

Καθώς προχωράμε περαιτέρω στην ψηφιακή εποχή, η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αναδιαμορφώνοντας τις βιομηχανίες και μεταμορφώνοντας τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας.

 

Το Ιντερνετ των Πραγμάτων συνεχίζει να συνδέει συσκευές και αντικείμενα με τρόπους που κάποτε ήταν ασύλληπτοι, δημιουργώντας έναν κόσμο πιο διασυνδεδεμένο.

Το 2024, η τεχνολογία IoT αναμένεται να γίνει ακόμη πιο διάχυτη, με τα έξυπνα σπίτια, τις έξυπνες πόλεις και τις έξυπνες βιομηχανίες να γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες.

Η έννοια “Things” (πράγματα) δεν είναι αυστηρά συνδεδεμένη με ορισμένα προϊόντα. Αναφέρεται σε μία ευρεία ποικιλία συσκευών εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα με ενσωματωμένους αισθητήρες, κάμερες, κλιματιστικά, φώτα, συστήματα ασφαλείας, smartwatches ακόμα και αυτοκίνητα των οποίων οι περίπλοκοι αισθητήρες εντοπίζουν αντικείμενα στην πορεία τους.

Οι συσκευές IoT χρησιμοποιούνται συνήθως για τη δημιουργία έξυπνων οικιακών συστημάτων, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες σπιτιού να αυτοματοποιούν και να ελέγχουν διάφορες πτυχές των σπιτιών τους από απόσταση. Παραδείγματα περιλαμβάνουν έξυπνους θερμοστάτες οι οποίοι μαθαίνουν τις προτιμήσεις των χρηστών και προσαρμόζουν ανάλογα τις θερμοκρασίες, έξυπνα συστήματα φωτισμού που μπορούν να ελεγχθούν μέσω εφαρμογών smartphone και έξυπνες κάμερες ασφαλείας που παρέχουν παρακολούθηση και ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Έπειτα είναι και οι φορητές συσκευές IoT, όπως trackers γυμναστικής και smartwatches, που παρακολουθούν την υγεία και τα επίπεδα δραστηριότητας των χρηστών σε πραγματικό χρόνο. Αυτές οι συσκευές μπορούν να παρακολουθούν μετρήσεις όπως ο καρδιακός ρυθμός, τα μοτίβα ύπνου και η ένταση της άσκησης, παρέχοντας στους χρήστες πολύτιμες πληροφορίες για τη συνολική τους ευημερία. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης Fitbit, Apple Watch και οθόνες ΗΚΓ για τον εντοπισμό ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών.

Είναι μερικά από τα πολλά προϊόντα τεχνολογίας. Βασικό χαρακτηριστικό όλων είναι η σύνδεση μεταξύ τους με απώτερο σκοπό τη δυνατότητα του χρήστη να τα ελέγχει από έναν υπολογιστή ή κινητό. Ο όρος Internet of Things αποδόθηκε τη δεκαετία του 1990 από τον Kevin Ashton.

Από φορητές συσκευές που παρακολουθούν την υγεία μας έως έξυπνες συσκευές που βελτιστοποιούν τη χρήση ενέργειας, το IoT φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό, βολικό και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες μας.

e-daily.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button