Ελλάδα

Τι μπορεί να σημάνει για την ελληνική οικονομία τυχόν ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Στρωμένος με αγκάθια είναι ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας για το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά στην περίπτωση εκείνη που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινωθεί και έχουμε σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Χθες, πάντως, οι επενδυτές μάλλον αντέδρασαν με ψυχραιμία, αλλά όπως γίνεται στις περιπτώσεις που οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι τόσο ευμετάβλητες, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη, όχι απαραίτητα από γεγονότα, αλλά απλά από εκδήλωση προθέσεων ή εκτιμήσεων.

Η μεγαλύτερη απειλή για την ελληνική οικονομία είναι η αύξηση των τιμών στο ενεργειακό μίγμα. Τους τελευταίες μήνες, κυρίως λόγω του φυσικού αερίου, αλλά και του πετρελαίου, οι τιμές κρατήθηκαν σχετικά χαμηλά σε σχέση με την κατάσταση προ ενός έτους. Ανάλογα χαμηλά έχει διατηρηθεί και η χονδρική τιμή του ρεύματος, που έχει επιστρέψει στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα.

Αναλυτές σημειώνουν ότι για κάθε 10 δολάρια άνοδος του πετρελαίου ο πληθωρισμός ενισχύεται κατά περίπου 1,2 μονάδες. Ειδικά για την Ελλάδα, που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα ζήσουμε, στην απευκταία αυτή περίπτωση έναν νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων και μάλιστα πριν κοπάσει ο προηγούμενος.

Εκτός από το σενάριο που θέλει νέες πληθωριστικές πιέσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, φόβοι υπάρχουν και για τον τουρισμό. Εκτός από το ενδεχόμενο της ακρίβειας, ο ελληνικός τουρισμός ίσως βρεθεί σε πίεση εξαιτίας του ότι η κατάσταση στη Μ. Ανατολή συνεχίζεται να είναι έκρυθμη, ειδικά μάλιστα εάν η ένταση στις σχέσεις Ιράν και Ισραήλ συνεχιστεί.

Βέβαια, η Ελλάδα δεν είναι κοντά στο θέατρο των επιχειρήσεων, ωστόσο σίγουρα είναι πιο κοντά από την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ένα άλλο στοίχημα που μπορεί να χαθεί για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξης. Πέρυσι μπορεί να μην έφτασε τα επίπεδα που πολλοί εκτιμούσαν, ωστόσο ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης. Και φέτος η εικόνα και οι εκτιμήσεις είναι θετικές, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα εκτοξευθεί η τιμή του πετρελαίου.

Και δυστυχώς υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις που προκαλούν τρόμο. Χθες, πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, δύο ήταν οι λόγοι που η αγορά δεν έδειξε σημάδια πανικού και διατήρησε την ψυχραιμία της. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η επίθεση του Ιράν αναχαιτίστηκε με επιτυχία, με ελάχιστες ζημιές και αυτές να προκαλούνται στο έδαφος του Ισραήλ και ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν επέλεξε να απαντήσει άμεσα και δυναμικά, αλλά εξετάζει με μεγαλύτερη προσοχή το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης.

Βαρέλια πετρελαίου

Ωστόσο, στην περίπτωση που προκύψει μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να εκτιναχθούν πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Benjamin Hoff, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στη Société Générale. Μετά το Σαββατοκύριακο, οι πιθανότητες για μια τέτοια αντιπαράθεση σκαρφάλωσαν στο 15% από 5%, πρόσθεσε.

«Η γεωπολιτική έχει επιστρέψει ως η μεγαλύτερη ανησυχία για τις αγορές», δήλωσε ο στρατηγός της Deutsche Bank, Jim Reid. «Αλλά δεδομένου ότι οι αγορές άνοιξαν ξανά μετά το Σαββατοκύριακο, η αντίδραση μεταξύ των βασικών περιουσιακών στοιχείων ήταν υποτονική».

Τέλος σε νέα επίπεδα ρεκόρ έκλεισαν την Δευτέρα οι τιμές του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στη λίστα ενδιαφέροντος των επενδυτών, καθώς θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου. Τα συμβόλαια παραδόσεως Μαΐου του χρυσού -μετά και το ρεκόρ της Παρασκευής- στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύθηκαν κατά περίπου 0,4% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 2.383 δολαρίων η ουγγιά.

newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button