Εκπαίδευση

Το ΙΕΚ Ορίζων συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ220 – VET «Tourism Education of the Future»

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ TOY ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ ΣΤΟ BLENDED SKILLS COMPETITION ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ TEF : TOURISM EDUCATION OF THE FUTURE

 

Το ΙΕΚ Ορίζων συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ220 – VET «Tourism Education of the Future» στο πλαίσιο του οποίου οργανώθηκε και υλοποιήθηκε ο διαγωνισμός μαγειρικής Blended Skills Competition σε δύο χώρες συγχρόνως , Ολλανδία και Πορτογαλία

Κύριος στόχος του προγράμματος αποτελεί η δημιουργία καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων στην παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης & κατάρτισης στον τουρισμό, μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων αναβάθμισης δεξιοτήτων για σπουδαστές και εκπαιδευτές. Οι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, χαρτογραφούν τις ανάγκες του τουριστικού περιβάλλοντος και σχεδιάζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μέλλοντος.

Ο διαγωνισμός αυτός ήταν χωρισμένος σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ήταν το διαδικτυακό κομμάτι όπου οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τον εαυτό τους , τα σημαντικότερα στοιχεία της χώρας τους και την γαστρονομία στην χώρα τους με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών Τίνα Γιαννακέα , Κωνσταντίνου Ανδριανόπουλου και Μιχάλη Σκαρπαλέζου. Το δεύτερο μέρος έγινε δια ζώσης όπου οι σπουδαστές διαγωνίστηκαν στην μαγειρική με την συνοδεία και καθοδήγηση των εκπαιδευτών της σχολής μας Μιχάλη Σκαρπαλέζο και Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο.

Η ομάδα εκπαιδευτών και σπουδαστών του τμήματος ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ του ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ, κατά το χρονικό διάστημα 13-17 Νοεμβρίου 2023 και στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Τουριστική Εκπαίδευση του Μέλλοντος (TEF)», είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Zwolle της Ολλανδίας. Εκεί, στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος Landstede, πραγματοποιήθηκε το διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος Blended Skills Competition 2023- στον οποίο έλαβαν μέρος oι σπουδαστές του ΙΕΚ μας Κωνσταντίνος Τσέλιος , Βαγγέλης Κασδαγλάκης και Δημήτρης Κουτρουμάνης .

Το συγκεκριμένο πενθήμερο, αποστολές από τρεις κορυφαίους ευρωπαϊκούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως το CeBanc (San Sebastian ΙΣΠΑΝΙΑ), το Landstede (Zwolle ΟΛΛΑΝΔΙΑ) και το ΙΕΚ Ορίζων (Καλαμάτα), είχαν την ευκαιρία μέσα από πρότυπες δράσεις, βιωματικά σεμινάρια hands-on και το διαγωνιστικό μέρος, να ανταλλάξουν εμπειρίες, τεχνογνωσία και δεξιότητες.

Η εκπαιδευτική αποστολή του ΙΕΚ Ορίζων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει γαστρονομικές κουλτούρες άλλων χωρών, να παρασκευάσει και να γευθεί εμβληματικά πιάτα από κουζίνες όπως η Ολλανδική, η Ισπανική, η Ιταλική και της Ινδονησίας, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να συμμετέχει σε ομαδικές δράσεις και να επισκεφτεί τα τουριστικά αξιοθέατα του Zwolle και του Amsterdam.

Κορυφαία στιγμή του εκπαιδευτικού ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στο μοναδικό τριάστερο Michelen εστιατόριο της Ολλανδίας, το εμβληματικό “De Librije” που εδώ και δεκατρία χρόνια καταφέρνει και διατηρεί την κορυφαία διεθνή αξιολόγηση των τριών αστέρων. Οι σπουδαστές ξεναγήθηκαν στις κουζίνες και τους χώρους του και ενημερώθηκαν αναλυτικά για την φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του.

Το κόστος ενός δείπνου για το μενού των 8 πιάτων ξεπερνά τα 480 Ευρώ κατ’ άτομο (!), αν όμως η συγκεκριμένη τιμή δεν σας πτοεί, σίγουρα θα στεναχωρηθείτε αν μάθετε ότι ελεύθερο τραπέζι υπάρχει μόνο μετά από 14 μήνες! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην χώρα μας, κανένα εστιατόριο δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει αυτή την αξιολόγηση, όμως η ελληνική γαστρονομία, διαθέτει ένα εστιατόριο (DELTA Αθήνα) με δύο αστέρια και έντεκα με ένα μόνο αστέρι.

Επιστρέφοντας οι σπουδαστές του τμήματος ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ του ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ, έφεραν στις αποσκευές τους το 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ του Μαγειρικού Διαγωνισμού, το χρηματικό έπαθλο και τα επαγγελματικά μαχαίρια που κέρδισαν! Η ομάδα του δευτεροετούς σπουδαστή Κωνσταντίνου Τσέλιου ήταν αυτή που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής.

Ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερος, καινοτόμος και πλέον εξωστρεφής τομέας της ελληνικής οικονομίας. Σε μια περίοδο που η Μεσσηνία εξελίσσεται σε έναν από τους ισχυρότερους επενδυτικούς πόλους και σε έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους προορισμούς της Μεσογείου, τα τουριστικά επαγγέλματα μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος κι αποκτούν ζωτική σημασία για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή.

H παραπάνω καινοτόμα δράση του ΙΕΚ Ορίζων και των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΠΟΥΓΑ, αναδεικνύουν το πνεύμα εξωστρέφειας και το συγκριτικό πλεονέκτημα της εμπειρίας των 30+ χρόνων του εκπαιδευτικού οργανισμού και της βαθιάς γνώσης του τομέα της εκπαίδευσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button