Τοπικά Νέα

Τι φοβάται, πολιτικά, ο δήμαρχος και η παρέα του

Στα δημοτικά συμβούλια, ο δήμαρχος, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλοι λένε διάφορα -συνήθως ατεκμηρίωτα, αρκεί να κερδίσουν, υποτίθεται, τις πολιτικές εντυπώσεις.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά   την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και μιλώντας για την απλή αναλογική   τόνισε ότι θα δημιουργηθούν αδιέξοδα και δεν θα μπορούν να παίρνονται αποφάσεις χωρίς εκβιασμούς και συναλλαγές.

Ο κ. δήμαρχος κάνει ότι ξεχνάει, ό,τι  θυμόμαστε όλοι οι άλλοι πολύ καλά. Ξεχνάει τους πολιτικούς εκβιασμούς που γίνονται από δημοτικούς «παράγοντες»  και το «πολιτικό αλισβερίσι»  πριν τις εκλογές αλλά και πριν τις δημαιρεσίες, για τις αμοιβόμενες θέσεις (αντιδημαρχίες, πρόεδροι συμβουλίων κ.λ.π.). Ξεχνάει, επίσης, τους πολιτικούς  εκβιασμούς και τις υποσχέσεις των δημάρχων   για να κάθονται «ήσυχα πολιτικά» και να ψηφίζουν τις αποφάσεις των ηγετικών  ομάδων, οι σύμβουλοί τους.  Βέβαια,  «ξέχασα», αυτά δεν γίνονται(!!!) στον δήμο Τριφυλίας και ας γράφουν, κατά καιρούς,  διάφορα  οι τοπικές εφημερίδες.  Ξεχνάει τις καταγγελίες, ιδιωτικές και δημόσιες, δημοτικών του συμβούλων, ότι δεν λειτουργεί τίποτα συλλογικά, δεν γίνεται καμία συζήτηση  και καμία διαβούλευση- ακόμα και σε σοβαρά θέματα του δημοτικού συμβουλίου- και ότι απαξιώνεται  ο ρόλος  των δημοτικών συμβούλων.

Ξεχνάει ότι κανένας ουσιαστικός διάλογος δεν γίνεται στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου -με ευθύνη της δημοτικής αρχής- και μάλιστα, πολλές φορές, εμποδίζεται να ακουστεί η διαφορετική άποψη, ακυρώνοντας στην πράξη τον ρόλο των δημοτικών συμβούλων αλλά και του δημοτικού συμβουλίου ( ανώτατο θεσμικό όργανο του δήμου).

Ξεχνάει ότι τα πραγματικά πολιτικά αδιέξοδα στο δήμο τα δημιούργησε ο ίδιος και η παράταξή του ή, μάλλον, η παρέα του (δημοτική και πολιτική) με τις λάθος πολιτικές επιλογές τους, την απραξία τους αλλά και την επικίνδυνη, για τα συμφέροντα του δήμου αδιαφορία τους. Τελευταίο χαρακτηριστικό  παράδειγμα το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού  Γαργαλιάνων και η πιθανή ζημιά για τον δήμο.

Για ποια αδιέξοδα, λοιπόν, φοβάται ο κ. δήμαρχος, αν ψηφιστεί η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα για τις επόμενες δημοτικές εκλογές; Μήπως φοβάται, ότι αν κατέβει, και αν έρθει πρώτος (οι πολίτες θα αναγνωρίσουν σίγουρα το πλούσιο έργο του;;;) δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία για να κάνει  πολιτικά παιχνίδια  με την παρέα του, όπως καταγγέλλουν δημοτικοί του σύμβουλοι;

Μήπως φοβάται ότι θα χάσει το δικαίωμα, που του δίνει η απόλυτη πλειοψηφία, ενώ είναι μειοψηφία στην κοινωνία, να λειτουργεί ως «απόλυτος άρχων», διορίζοντας ή παύοντας, αντιδημάρχους ή προέδρους, με  κριτήρια την κομματική τους ταυτότητα και την πολιτική τους υπακοή; Δεν  είναι τυχαίες οι επιλογές του, σε θέσεις ευθύνης, προσώπων  της αρεσκείας του, που όμως, κατά κανόνα, καμία σχέση δεν έχουν με την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι ανεπαρκείς για τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ενώ έχει απομακρύνει συμβούλους που πιστεύει ότι δεν ελέγχει, και αυτά τα πληρώνει ο δήμος και οι πολίτες.

Ο κ. δήμαρχος και η πολιτική του παρέα υπερασπίζονται ένα απαξιωμένο στις συνειδήσεις των πολιτών σύστημα που επί χρόνια αναπαρήγαγε τους κομματικούς μηχανισμούς και την κομματική πελατεία, μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα  των τοπικών κοινωνιών.

Σε όλη την Ευρώπη οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση γίνονται με απλή αναλογική (με παραλλαγές)× μοναδική εξαίρεση η χώρα μας. Τυχαίο;  Αλήθεια τι έγινε η πάγια θέση, ως το 2010, της τοπικής αυτοδιοίκησης  για απλή αναλογική;

Αν  θέλουμε η τοπική αυτοδιοίκηση  να μπορέσει να ανταποκριθεί στις  μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της και να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα μεγάλα προβλήματα  πρέπει  να γυρίσει  σελίδα.

Οι αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές διαχείρισης των τοπικών θεμάτων και λειτουργίας του δήμου, αλλά και η χρησιμοποίησή του ως κομματικού  μηχανισμού,  δεν έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ως θεσμό που είναι πολύ κοντά στον πολίτη, ούτε με την έννοια  της λέξης Αυτοδιοίκηση.

Υπάρχει ανάγκη για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης -από τον εκλογικό νόμο ως το διαφορετικό μοντέλο άσκησης εξουσίας και διαχείρισης των τοπικών θεμάτων- που θα διευκολύνει ευρύτερες συναινέσεις  και συνεργασίες αλλά θα διευρύνει και την δημοκρατία με την συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των πολιτών.

15-5-2018                                                                             Γιάννης Σ. Γκόνης

Y.Γ.  Κάποιοι τόλμησαν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα …κάποιοι άλλοι  έκαναν το μετέωρο βήμα του πελαργού. Ίσως  οι θεσμικές  αλλαγές απελευθερώσουν και συνειδήσεις. Κάποιοι άλλοι (προσωπικές επιλογές του δημάρχου) εκφράστηκαν με έναν ανερμάτιστο, κενό περιεχομένου και ακραίο λόγο που μας γυρίζει πίσω σε άλλες εποχές…

Σχετικά Άρθρα

3 Σχόλια

  1. Ο τόπος μας έχει ανάγκη απο ανθρώπους με ανιδιοτέλεια. Παρεΐστικες πρακτικές και λογικές δεν χωράνε πλέον στην δημόσια ζωη. Συμπολίτες πρέπει να ανοίξουμε τα μυαλά και τα ματια μας.

  2. Ρε παιδιά, κοιτάξτε γύρω σας….υπάρχουν ικανότεροι; Το δηματικό συμβούλιο δηλαδή δεν έχει κάνει τίποτα….έτσι ήταν η Τριφυλία πριν χρόνια, είχε αυτόν τον τουρισμό; γίνονται έργα σε όλο τον Δήμο και εμείς από την θαλπωρή του καφενείου λέμε ότι θέλουμε και μηδενίζουμε τα πάντα. Το κοινονικό έργο του Δήμου, η πολιτιστική εξωστρέφεια και η παρέμβαση με μικρά έργα στην βελτίωση της καθημερινότητας είναι αδιαμφισβήτητα. Μήπως πρέπει να αλλάξουμε και να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε ατομικά για να στηρίξουμε την υπερπροσπάθεια του Δημάρχου. Αν και δεν ψηφισα τον συνδυασμό, βλέπω την αλλαγή νοοτροπίας γενικά σε όλους τους τομείς του δήμου. Ο κος Κατσίβελας έχει το εκτόπισμα για υπουργική θέση και εμείς αντί να παμέ μπροστά μαζί του, λέμε λόγια του αέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button