Κόσμος

Αγία Σοφία: Καταπέλτης η UNESCO για τη μετατροπή της σε τζαμί

Ράπισμα της UNESCO κατά της Τουρκίας και της πράξης του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Μάλιστα εκφράζει την έντονη ανησυχία της ότι αυτή η μετατροπή θέτει σε κίνδυνο τον οικουμενικό χαρακτήρα του εμβληματικού μνημείου.

Με απόφασή της, η 44η σύνοδος της UNESCO καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει κάποια άλλη ριζική αλλαγή τόσο στην Αγία Σοφία όσο και στη Μονή της Χώρας.

Η Τουρκία εγκαλείται από την UNESCO και της ζητείται να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενημερωμένη έκθεση των ενεργειών συντήρησης των μνημείων. Η έκθεση πρέπει να κατατεθεί το αργότερο έως την 1η Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου του θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

Στην επιτροπή η Ελλάδα συμμετέχει ως παρατηρητής ενώ τα συνολικά κράτη που συμμετέχουν είναι 21. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αίγυπτος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ελληνικές προσπάθειες για την ανάδειξη του θέματος της μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button