Τοπικά Νέα

Γαργαλιάνοι: Τίμησαν με λαμπρότητα την ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Καπετάν Άγρα [εικόνες – βίντεο]

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τίμησε την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 ο Δήμος Τριφυλίας την ηρωική θυσία του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντη Αγαπηνού, που είναι γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας και μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907. Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο στο πάρκο της πόλης, όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, το βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον Αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, τον Αντισυνταγματάρχη 77ης Μονάδας Επιστράτευσης Βασίλειο Παπαδέα, τον πρώην δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ααστυνομίας Μεσσηνίας Δημήτριο Ροϊδη, τον Αντιπύραρχο Κων/νο Γεωργακόπουλο, διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων, τον Αντιπλοίαρχο Χαράλαμπο Ψυχογιό, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Γαργαλιάνων Βασίλη Αγγελόπουλο, εκ μέρους του Λυκείου Γαργαλιάνων η μαθήτρια Χριστίνα Νικητοπούλου, εκ μέρους του Γυμνασίου Γαργαλιάνων ο μαθητής Ιωάννης Χωραϊτης, εκ μέρους του 1ου Δημοτικού Σχολείου η κα. Ευσταθία Αρβανίτη, εκ μέρους του 2ου Δημοτικού Σχολείου ο Δ/ντης Ανδρέας Ζόμπολος, εκ μέρους του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων ο κ. Μιχαήλ Πανούσης, εκ μέρους του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Έδεσσας “Μέγας Αλέξανδορς”, εκ μέρους του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων η κα. Ελένη Τσαγκάρη, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων η κα. Λουκία Πρεβεζάνου  και εκ μέρους του Αθλητικού Συλλόγου Τέλος Άγρας ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Παπαχριστοφίλου.

Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής, καθώς και παρέλαση της Φιλαρμονικής, χορευτικών τμημάτων των δύο συλλόγων και αντιπροσωπείας μαθητών με κατάληξη την κεντρική πλατεία.

Τιμές απέδωσε η, όπως πάντα υπέροχη, Φιλαρμονική των Γαργαλιάνων.

Δείτε βίντεο και εικόνες από την επιμνημόσυνη δέηση και την παρέλαση:

Οι χαιρετισμοί που απηύθυναν στην κεντρική πλατεία ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος,  ο πρώην δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων “Παύλος Μελας” Μιχαήλ Πανούσης.

Ακολούθησε ομιλία με θέμα «Ο αυθεντικός Πατριωτισμός του Μακεδονομάχου Καπετάν Άγρα» από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. (μπορείτε να την δείτε εδώ)

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας Άκης Κατρίτσης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Τριφυλίας, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας παρέδωσε καλάθι με δώρα στον τέως ΠτΔ.

 

 

Ακολούθησε παράσταση παραδοσιακών χορών από τα Χορευτικά Τμήματα των Συλλόγων.

Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στο Δημοτικό Κατάστημα Γαργαλιάνων όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης και μετείχε σε σύσκεψη με τις τοπικές αρχές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button