Αγροτικά

Ελαιόλαδο: Μάχη χαρακωμάτων με τις τιμές και πτώση της κατανάλωσης στην Ισπανία

Το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τα τακτικά μηνιαία στοιχεία της αγοράς ελαιολάδου και τα οποία δεν είναι ευχάριστα.

Οι πωλήσεις συνεχίζουν για ένα ακόμη μήνα, και τον Αύγουστο, να υποχωρούν στους 97.120 τόνους σπάζοντας καθοδικά το φράγμα των 100 χιλιάδων. Ο τουρισμός, λοιπόν, ούτε στην Ισπανία δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις απώλειες από την οικογενειακή κατανάλωση που διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα την εποχή της καραντίνας λόγω της COVID-19.

Παράλληλα τα αποθέματα διατηρούνται σε μάλλον χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση τουλάχιστον με άλλες εμπορικές περιόδους. Με 291,8 χιλ. τόνους στα ελαιοτριβεία, 226,6 στη βιομηχανία τυποποίησης και 25,0 χιλ. τόνους στο ειδικό καθεστώς του Πατριμόνιο, το σύνολο ανέρχεται στους 543,6 χιλ τόνους.

Μάχη χαρακωμάτων στις τιμές

Όπως σχολιάζει η έγκυρη OLIMERCA, μεγάλη ένταση επικρατεί στην αγορά. Η προσφορά -διάβαζε οι κοοπερατίβες- ζητούν 3,0 €/κιλό για τον βιομηχανικό άσσο, για τα κοινά παρθένα 3,20 €/κιλό και 3,35 €/κιλό για τα έξτρα παρθένα. Απέναντί τους, η βιομηχανία είναι διατεθειμένη να αγοράσει με τιμές 2,95-2,97 €/κιλό για τον βιομηχανικό άσσο, για τα κοινά παρθένα 3,10-3,15 €/κιλό και 3,25 για τα έξτρα παρθένα, που μπορεί να φτάσουν και τα 3,60 €/κιλό για τις ειδικές περιπτώσεις.

Το ζήτημα περιπλέκεται καθώς πλησιάζει η ημέρα εφαρμογής του νέου προτύπου ποιότητας και ελέγχου (το οποίο παρουσιάσαμε αναλυτικά) και θα πρέπει να επαναταξινομηθούν ελαιόλαδα που βρίσκονται σε μια οριακή, ενδιάμεση κατάσταση.

 

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button