Αγροτικά

ΗΠΑ: Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να πουλήσουν τα ζώα τους λόγω της επιδεινούμενης ξηρασίας

Η ακραία ξηρασία και οι πληθωριστικές πιέσεις αναγκάζουν τους αγρότες στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ να πωλούν τα κοπάδια βοοειδών τους σε μεγαλύτερους αριθμούς, φθάνοντας σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Σχεδόν το 80% των Δυτικών ΗΠΑ αντιμετωπίζει ακραίες συνθήκες ξηρασίας, κάτι που έχει διαρκέσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανικών Γεωργικών Ενώσεων (AFBF). Ωστόσο, ο πιο πρόσφατος καύσωνας, ο οποίος έχει επηρεάσει 80 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα, έχει φέρει τα πράγματα σε οριακό σημείο για τους αγρότες.

Στο Τέξας, οι θερμοκρασίες παρέμειναν σε επίπεδα 38°C επί εβδομάδες, εξαντλώντας το διαθέσιμο νερό και «πνίγοντας» το γρασίδι, δύο κρίσιμους παράγοντες για τη σίτιση και τη διατήρηση των κοπαδιών αγελάδων. Όπως αναφέρουν ορισμένοι κτηνοτρόφοι της περιοχής στο CNN, η μόνη τους επιλογή είναι πλέον να πουλήσουν.

«Έχουμε να δούμε αυτόν τον όγκο μετακίνησης των αγελάδων στην αγορά εδώ και μια δεκαετία, από το 2011, που ήταν η τελευταία πραγματικά μεγάλη ξηρασία μας», δηλώνει στο ίδιο μέσο ο David Anderson, καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο Texas A&M.

Πέρυσι, η έντονη ξηρασία στη Δύση ανάγκασε το 40% των κτηνοτρόφων να πουλήσουν μέρος του κεφαλαίου τους, σύμφωνα με έρευνα του AFBF. Τώρα, το πληθωριστικό κόστος για εισροές όπως οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα και τα καύσιμα επιδεινώνει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση, βάζοντας εμμέσως πωλητήριο σε ακόμα περισσότερες αγελάδες.

Ενδεικτικά, στο Elk City της Οκλαχόμα, ένας μικρός αχυρώνας που εξυπηρετεί τις αγοραπωλησίες σε τέσσερις μικρές κομητείες της περιοχής κατέγραφε μέχρι πρότινος 200-300 ημερήσιες πωλήσεις αγελάδων. Την περασμένη εβδομάδα, αυτό το νούμερο σκαρφάλωσε στις 1.000, σύμφωνα με τον Monte Tucker, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Oklahoma Farm Bureau. Ο ίδιος, κτηνοτρόφος πέμπτης γενιάς, τονίζει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί στο να πουλήσει τις αγελάδες του μέχρι να μην υπάρχει άλλο γρασίδι για να φάνε.

Συμπληρώνει, μάλιστα, την τροφή του κοπαδιού του με σπόρους, ωστόσο αυτή η εναλλακτική αποδεικνύεται πολύ κοστοβόρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button