Αγροτικά

Η ελιά Αμφίσσης, με 1 € σε ομαλό κλίμα

Ξεκίνησε η παραλαβή των πράσινων ελιών Αμφίσσης (Κονσερβολιάς) εσοδείας 2020/2021. Οι πρώτες τιμές (από την Intercomm Foods) ορίστηκαν στο 1,0 € για τον τεμαχισμό των έως 110 τεμαχίων και 0,55€/κιλό για τα 200 τεμάχια.

Στην αγορά επικρατεί κλίμα συνεννόησης με τις ενστάσεις των ελαιοκαλλιεργητών να εντοπίζονται στα μεσαία, μικρότερα μεγέθη, καθώς η φετινή εσοδεία έχει την ιδιομορφία της επικράτησης των ψιλών- μεσαίων μεγεθών λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα με την παρατεταμένη ανομβρία.

Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να μην επισημανθεί ότι σε αντίθεση με τις διαμάχες που απειλούν όχι μόνο τα καλαμών αλλά, φέτος και τα χαλκιδικής, το «μικρόβιο» δεν έχει πλήξει την ιστορική ποικιλία της κονσερβολιάς. Ίσως γιατί δεν έγινε «μόδα» (σε σημείο μάλιστα κάποιοι σύμβουλοι να προτείνουν το μαζικό τους ξερίζωμα για να φυτευθούν καλαμών), ίσως γιατί υπάρχει ο ισχυρός παρεμβατικός – σταθεροποιητικός ρόλος των συνεταιρισμών με την Ένωση Στυλίδας, η οποία, σημειωτέον, δεν έχει ακόμη εξαγγείλει τιμές. Πάντως, θα άξιζε να γίνει μια συγκριτική ανάλυση των τριών ποικιλιών ώστε να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

(φωτό: του  olivenews.gr από το εργοστάσιο συγκέντρωσης ελιών της Intercomm στο Κομπότι)

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button