Τοπικά Νέα

Καλαμάτα 13 Σεπτεμβρίου 1986: Από τον θάνατο στην αναγέννηση

* Γιάννης Λάσκαρης

Κάτι τέτοιες ώρες η Καλαμάτα θα γύριζε σελίδα και το αγνοούσε. Στη μεγάλη ρωγμή του χρόνου που μας απομακρύνει από τα γεγονότα αλλά η μνήμη μπορεί και κατορθώνει να μας γεφυρώνει με αυτά έτσι και σήμερα «επιστρέφουμε» ευλαβικά στα γεγονότα του μεγάλου σεισμού της Καλαμάτας (1986). Ο σεισμός αυτός ήταν η ταφόπλακα της παλιάς Καλαμάτα μα και ο σπόρος της καινούργιας. Παιδί εγώ τότε είδα από τον θάνατο να ξεπηδά ο σπόρος της ζωής. Από τα ερείπια σηκωθήκαμε πιασμένοι χέρι χέρι για να απομακρύνουμε τα μπάζα της φθοράς και ξεκινήσαμε τον αγώνα για την αναγέννηση της πόλης. Ανάμεσα σε όλα τα διδάγματα που άφησε αυτή η ιστορική και συνάμα τραγική στιγμή της πόλη είναι και η «καταγραφή» της αυτοδικοικητικής σύμπραξης καθώς όλοι συμφιλιώθηκαν στον μάχη με τη φθορά. Μοιραία το βάρος πέφτει στον δήμαρχο μιας πόλης και ο Σταύρος Μπένος είχε να δώσει έναν δύσκολο αγώνα με αντίπαλο κυρίως τον χρόνο.

Σε μια τόσο περίεργη εποχή κατόρθωσε να θέσει τα θεμέλια του οραματισμού στην πολεοδομία και τον πολιτισμό αλλά και το κοινωνικό πρόσωπο μιας πόλης. ¨Έγινε «σχολείο» η Καλαμάτα για το πώς μπορεί μια πόλη να ξαναστηθεί και να ξανά συστηθεί στους πολίτες της και να ξαναγράψει ιστορία. Έτσι η Καλαμάτα έγινε προορισμός και κατόρθωσε να είναι το επίκεντρο όχι μόνο του σεισμού αλλά της Ελλάδας όλης μέσα από σπουδαία γεγονότα που αν δεν είχε στηθεί σωστά δεν θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει. Μια πόλη του Νότου που γεωγραφικά φλερτάρει με την «μοναξιά» έγινε το επίκεντρο της χώρας.

*Επικεφαλής «Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης», Γραμματέας Δ.Σ. Μεσσήνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button