Αγροτικά

Λάδι: Πέντε βυτία στα 4,20 ευρώ για την Αθηνοελιά του ΑΣ Αγ. Αποστόλων

Με την τιμή των 4,20 ευρώ/κιλό, με απαλλακτικό ΦΠΑ, συμφώνησε τις προηγούμενες ημέρες για τη διάθεση ακόμη πέντε βυτίων ελαιολάδου της ποικιλίας Αθηνοελιάς, οξύτητας έως 0,3, ο Συνεταιρισμός των Αγ. Αποστόλων στη Λακωνία σε ιταλικές και ελληνικές εταιρείες, διατηρώντας το επίπεδο με το οποίο άνοιξε η χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αγ. Αποστόλων, Παναγιώτη Μπατσάκη, είναι η πρώτη χρονιά από την τελευταία περίπου πενταετία που η πρώτη πράξη έρχεται μετά την έναρξη της συγκομιδής και, μάλιστα, με χαμηλότερη προτεινόμενη τιμή, ωστόσο επικράτησε η τιμή που επιδίωξε η οργάνωση. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, συνέστησε και στους υπόλοιπους, φορείς και παραγωγούς, που μπαίνουν σιγά-σιγά στην παραγωγή, να προσπαθήσουν και αυτοί να κρατήσουν ένα επίπεδο τιμών.

«Τώρα έχουμε μπει στο φουλ της παραγωγής», αναφέρει, τοποθετώντας περίπου στο 10% το ποσοστό που έχει συγκομιστεί. Την προηγούμενη εβδομάδα, η κακοκαιρία «Μπάλλος» έφερε και χαλαζόπτωση σε περιορισμένη κλίμακα στην περιοχή, η οποία θα οδηγήσει σε μικρή μείωση, όπως εκτίμησε, με τις ελιές πλέον να λαδώνουν λόγω του φθινοπωρινού ήπιου καιρού, αφού η παρατεταμένη ζέστη Αυγούστου-Σεπτέμβρη έφερε τα δέντρα λίγο πίσω. Πλέον, οι αποδόσεις έχουν χαμηλώσει στα 4,6 κιλά ελιών για ένα κιλό λαδιού.

Το προϊόν που βγαίνει έχει ωραία ποιότητα και αρώματα, με τον κ. Μπατσάκη να εκτιμά ότι θα βγουν και ακόμη καλύτερα λάδια το επόμενο διάστημα.

Αναμένοντας να ξεκινήσουν να λαδώσουν περίπου στις 7-10 Νοεμβρίου στον κάμπο των Μολάων, καθώς πρόκειται για όψιμη χρονιά και μικρότερη σε ποσότητες από πέρυσι, εκείνο που προκαλεί προβληματισμό είναι οι αδιάθετες περσινές ποσότητες, με την αγορά να παραμένει διστακτική. Στον Νομό Λακωνίας, τα αποθέματα πρέπει να είναι περίπου στους 2.000 τόνους, σύμφωνα με την εκτίμηση που μετέφερε ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής στον Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων.

«Αυτήν τη χρονική περίοδο, είναι όχι απλώς ανησυχητική, αλλά απαγορευτική», σημείωσε για την ποσότητα που παραμένει στην περιοχή, καθώς ξεκίνησε η παραγωγή του φρέσκου. Οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 15 λεπτά, στα 3,30-3,35 ευρώ αυτή την περίοδο στην περιοχή για τα λάδια της προηγούμενης περιόδου. Στα 3,35 ευρώ/κιλό ήταν και η τελευταία πράξη για τον συνεταιρισμό προ δεκαημέρου περίπου, για τη διάθεση 120 τόνων σε ιταλική εταιρεία.

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν φύγει λάδια επιλεκτικά και σε μικρές ποσότητες, αναφέρει προσθέτοντας ότι συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία της περιοχής έχουν ακόμη αποθέματα στη Νότια Λακωνία. Η όλη εικόνα οφείλεται, κατά τον ίδιο, στη δραματική πτώση των πωλήσεων έξτρα παρθένου στα σούπερ μάρκετ, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε πιο φθηνά λάδια.

Το γεγονός αυτό ξεκίνησε από την Ισπανία, η οποία μετέφερε την αύξηση της τιμής στο ράφι, βρίσκοντας και τους Ιταλούς με ποσότητες μέσα, που πίστευαν ότι θα έδιωχναν. Μόνο παρήγορο για την απορρόφηση περσινών είναι τα όχι και τόσο καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των πρώτων λαδιών που βγαίνουν σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, εξήγησε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button