Πελοπόννησος

Νέα μελέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Νέα μελέτη έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, που περιλαμβάνει και την αναθεώρηση του προεδρικού διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που με την υπάρχουσα μορφή του, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην ανάπτυξη όλης της περιοχής, όπου μεγάλο μέρος της ανήκει στους δήμους Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Γι’ αυτή την εξέλιξη, ενημερώθηκαν χθες στην συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος και ο γενικός γραμματέας του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Κώστας Πολυζωγόπουλος.

Το «παρών» στην συνάντηση έδωσε και η βουλευτής του νομού Ηλείας Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινόπουλου, ενώ συμμετείχαν ακόμα ο Κωνσταντίνος Αραβώσης γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και ο Σωτήρης Λιάρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου, επικεφαλής της Μελετητικής ομάδας πού θα συντάξει τη νέα περιβαντολογική μελέτη για την περιοχή της δυτικής Ελλάδος.

Όλοι οι Ηλείοι παράγοντες που συμμετείχαν στην σύσκεψη, έθεσαν τον προβληματισμό τους για το συγκεκριμένο αντιαναπτυξιακό προεδρικό διάταγμα, που απαγορεύει την ανάπτυξη στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Να σημειωθεί ότι με το προεδρικό αυτό διάταγμα, δεν μπορεί να γίνει κανένα αναπτυξιακό έργο σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων από το Ιόνιο πέλαγος.

Ο κος Αμυράς τόνισε ότι η νέα μελέτη που έχει ξεκινήσει θα λάβει υπόψη της την πραγματική εικόνα που υπάρχει στην περιοχή, ενώ επισήμανε ότι θα υπάρξει νέα σύσκεψη για αυτό το θέμα και ότι θα επανεξεταστεί η χρησιμότητά του προεδρικού διατάγματος.

Κώστας Αλεξανδρόπουλος : «Θέσαμε τον προβληματισμό μας και ζητήσαμε η μελέτη να γίνει επί του πεδίου»

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Αλεξανδρόπουλος, στη νέα μελέτη που ξεκίνησε, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από την παλιά βιβλιογραφία, αλλά αυτή να βασιστεί στα νέα και πραγματικά δεδομένα που αφορούν την περιοχή.

«Θέλουμε να γίνει έρευνα επί του πεδίου, με ευλάβεια στις προδιαγραφές που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κος Αλεξανδρόπουλος για να συμπληρώσει.
«Ειδάλλως θα φτάσει στο σημείο η χώρα να επιστρέφει χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τελικά θα βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα που …τρενάρει την ανάπτυξη στην περιοχή μας και θα υπάρξει αλλαγή σε αυτό το προεδρικό διάταγμα που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα».

Τους κάλεσε να επισκεφτούν την περιοχή

Μάλιστα ο κος Αλεξανδρόπουλος κάλεσε τόσο τον Υπουργό όσο και τον γενικό γραμματέα να επισκεφτούν την περιοχή της Ζαχάρως έτσι ώστε να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και το πόσο παράλογο είναι αυτό το προεδρικό διάταγμα. Επίσης τονίστηκε ότι το δάσος του Καϊάφα είναι χαλεπίου Πεύκης και ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ομάδες από χελώνες καρέτα-καρέτα. Ενώ κατήγγειλε και τις ανακοινώσεις που υπήρξαν από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις ότι υπήρξαν μεγάλοι πληθυσμοί από αυτό το είδος της χελώνας στην περιοχή του Καϊάφα, κάτι που όμως δεν ισχύει.

Γιάννης Αργυρόπουλος : «Πρέπει να αλλάξουν οι ακραίες διατάξεις αυτού του προεδρικού διατάγματος»

Ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πατρίς» για την συμμετοχή του σε αυτή την συνάντηση, τόνισε και αυτός ότι θα πρέπει να αλλάξει το προεδρικό διάταγμα, το οποίο δεν βοηθάει στην ανάπτυξη της περιοχής.

«Αναφερθήκαμε στο προεδρικό διάταγμα, όπου έχει ξεκινήσει μία καινούργια μελέτη. Εμείς συντασσόμαστε και με το δήμο Ζαχάρως και με το δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι ακραίες διατάξεις αυτού του προεδρικού διατάγματος που απαγορεύουν την ανάπτυξη στην περιοχή».

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας έχει ξεκινήσει μία νέα μελέτη για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που ουσιαστικά οδηγεί σε αναθεώρηση του προεδρικού διατάγματος του που … τρενάρει την ανάπτυξη όλης της περιοχής.
Ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος και ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, ζήτησαν από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά να δοθεί λύση και επιτέλους να αρθούν τα αντικίνητρα που υπάρχουν για την ανάπτυξη της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Γιώργος Αμυράς
Γιάννης Αργυρόπουλος

patrisnews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button