Κόσμος

Dönerflation: Οι Γερμανοί στήνουν στον τοίχο τον Σολτς για την τιμή του ντονέρ – «Μέρκελ γύρνα πίσω»

Οι Γερμανοί επικρίνουν την κυβέρνηση Σολτς για το αυξανόμενο κόστος των κεμπάπ ντονέρ και ζητούν την επιβολή πλαφόν στο δημοφιλές έδεσμα

Το αυξανόμενο κόστος στο αγαπημένο κεμπάπ ντόνερ αναστατώνει τη Γερμανία. Πολίτες και πολιτικοί ζητούν να τεθεί σε ισχύ ένα πρόγραμμα κρατικής επιδότησης για να συγκρατηθεί η τιμή του πιάτου που πλήττεται από τον πληθωρισμό. Είναι ένα απο τα αγαπημένα εδέσματα της χώρας και οι πολιτικοί αναφέρουν ότι συχνά αναφέρεται ως κύρια πηγή ανησυχίας στις συνομιλίες τους με τους ψηφοφόρους.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έχει συνηθίσει τόσο πολύ να τον ρωτάνε για την τιμή των κεμπάπ στις δημόσιες εμφανίσεις που η κυβέρνησή του έκανε αναρτήσεις ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξηγήσει ότι οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται εν μέρει στην αύξηση του κόστους των μισθών και της ενέργειας. «Είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι όπου κι αν πάω, κυρίως οι νέοι με ρωτάνε αν θα έπρεπε να υπάρχει φρένο στην τιμή του ντονέρ», είπε ο Scholz.

Το αριστερό κόμμα Die Linke έγινε το τελευταίο που ασχολήθηκε με το θέμα, ζητώντας -σε μια πρόταση που θέλει να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο- την εισαγωγή Dönerpreisbremse ή ανώτατου ορίου τιμής στο κεμπάπ, παρόμοια με αυτή που εισήχθη σε ορισμένα μέρη της χώρας για τον έλεγχο των υψηλών ενοικίων. Λέει ότι τα κεμπάπ στοιχίζει ήδη 10 ευρώ σε ορισμένες πόλεις, έχοντας αυξηθεί από τα 4 ευρώ μόλις πριν από δύο χρόνια.

Το κόμμα προτείνει ανώτατο όριο τιμής τα 4,90 ευρώ και 2,90 ευρώ για τους νέους, ειδικά εκείνους με χαμηλότερο εισόδημα, για τους οποίους όπως υποστηρίζει το πιάτο – λεπτές φέτες ψητό κρέας με ψιλοκομμένα λαχανικά, σκόρδο ή σάλτσα τσίλι σε διπλωμένο ψωμί – είναι καθημερινή συνήθεια. Υποδηλώνει ότι κάθε νοικοκυριό θα μπορούσε να λάβει καθημερινά κουπόνια για ντονέρ.

Οι πωλήσεις κεμπάπ – που εισήχθησαν στη Γερμανία από Τούρκους μετανάστες, οι οποίοι το προσάρμοσαν στα τοπικά γούστα – υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στη Γερμανία. Με βάση τις εκτιμήσεις για τα 1,3 δισεκατομμύρια ντονέρ που καταναλώνονται στη χώρα κάθε χρόνο – 400.000 την ημέρα μόνο στο Βερολίνο – ένα τέτοιο πρόγραμμα επιδότησης θα στοίχιζε 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπολόγισαν οι υπεύθυνοι του Die Linke.

Η Hanna Steinmüller, βουλευτής των Πρασίνων, ένα κόμμα που συνήθως απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το κρέας, αναφέρθηκε στο ζήτημα στο κοινοβούλιο νωρίτερα φέτος. «Για τους νέους αυτή τη στιγμή είναι ένα θέμα τόσο σημαντικό όσο το πού θα μείνουν όταν φύγουν από το σπίτι. Ξέρω ότι δεν είναι καθημερινό θέμα για πολλούς ανθρώπους εδώ», είπε στους συναδέλφους της βουλευτές, «και ότι… είναι επίσης κάτι που μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά νομίζω ότι ως εκπρόσωποι των ψηφοφόρων είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε αυτές τις διαφορετικές προοπτικές».

Ο Σολτς τον ​​οποίο προσέγγισε σε μια εκδήλωση ένας νεαρός Γερμανός τουρκικής καταγωγής που είπε «Πληρώνω 8 ευρώ… μίλα στον Πούτιν, θέλω να πληρώνω 4 ευρώ» – έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο για έλεγχους τιμών τους οποίους θεωρεί «μη εφαρμόσιμους» σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς. Αντίθετα, επαίνεσε την «καλή δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» για τη μείωση του πληθωρισμού. Μεταξύ των απαντήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι νέοι ζήτησαν την επιστροφή της Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι ως καγκελάριος, η προκάτοχος του Σολτς «είχε το ντονέρ υπό έλεγχο».

Ο Ντενίζ, πωλητής ντόνερ σε ένα περίπτερο κοντά στο σταθμό Friedrichstrasse του Βερολίνου, όπου το κόστος έχει αυξηθεί από 3,90 σε 7 ευρώ σε μόλις περισσότερα από δύο χρόνια, είπε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει πώς θα πέσει η τιμή σύντομα. «Έχουμε αναγκαστεί να αυξήσουμε την τιμή, λόγω των εκρηκτικών τιμών των ενοικίων, της ενέργειας και των τροφίμων», είπε. «Οι άνθρωποι μας μιλάνε συνεχώς για το «Dönerflation», σαν να ευθυνόμαστε εμείς, αλλά είναι εντελώς εκτός ελέγχου».

Guardian

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button